Hyppää sisältöön

Kolttasaamelaisten kyläkokous haluaa jatkaa totuus- ja sovintokomission työtä: "Saamelaiskäräjät ei voi yksin pysäyttää komissiota"

Keskiviikkona kokoontunut kolttaneuvosto näkee, että komission työtä voisi yhä jatkaa kolttasaamelaisten omilla kuulemistilaisuuksilla.

Kolttasaamelaisilla on halua jatkaa totuus- ja sovintokomission työtä saamelaiskäräjien päätöksestä huolimatta, kertoo luottamusmies Veikko Feodoroff. Kuva: Ville-Riiko Fofonoff / Yle

Kolttasaamelaisten edustus ei jaa saamelaiskäräjien näkemystä laittaa Suomen valtion ja saamelaisten välistä totuus- ja sovintokomissiota tauolle.

Saamelaiskäräjät äänesti tiistaina totuus- ja sovintokomission väliaikaisesta keskeyttämisestä ja uusien komissaarien valinnan siirtämisestä äänin 10–9.

Komission valmistelutyötä ovat tehneet saamelaiskäräjien lisäksi myös kolttasaamelaisten kyläkokous ja valtioneuvosto.

Saamelaiskäräjien päätöksen jälkeen kolttien kyläkokouksen valmisteleva elin, kolttaneuvosto piti oman kokouksensa keskiviikkona, jossa todettiin, että kolttasaamelaiset haluavat yhä jatkaa totuus- ja sovintokomission työtä.

– Meitä on kolme toimijaa totuus- ja sovintokomission takana, eikä saamelaiskäräjät voi yksin päättää komission työn keskeyttämisestä. Me kolttien kyläkokouksessa haluamme pitää komission toiminnassa ja toivomme, että saamelaiskäräjiltä tulee tukea meidän päätökseemme, kertoo kolttasaamelaisten luottamusmies Veikko Feodoroff.

Luottamusmies Veikko Feodoroff toimii kyläkokouksen johdon lisäksi myös saamelaiskäräjien jäsenenä. Hän äänesti keskeyttämisehdotusta vastaan.

– Kyläkokous ei ole ottanut taukoa komissiotyön jatkamisesta ja olemme sitoutuneet siihen samalla tapaa kuin tähän saakka, kertoo Feodoroff.

Kolttasaamelaisten oma kuulemistilaisuus olisi yhä mahdollista

Totuus- ja sovintokomission suunnitelmissa oli aloittaa syksyn mittaan ensimmäiset kuulemistilaisuudet saamelaisyhteisön parissa.

Kolttaneuvosto haluaa jatkaa totuus- ja sovintokomission työtä oman kansansa parissa kuulemistilaisuuksilla. Kolttasaamelaisten kyläkokouksen valitsema komissaari Irja Jefremoff toimii yhä työssään ja on myös kolttasaamelaisten omien kuulemistilaisuuksien kannalla.

Feodoroffin mukaan kyläkokouksella on saamelaiskäräjien päätöksen jälkeen mietinnän paikka, miten komissiotyössä tullaan etenemään.

– Haluaisimme, että kolttasaamelaisten omaa historiaa aletaan selvittämään saamelaiskäräjien päättämän tauon aikana, kertoo Feodoroff.

Valtioneuvostolla myös halu jatkaa komission työtä

Pääministerin valtiosihteerin Henrik Haapajärven mukaan Suomen valtio on edelleen sitoutunut jatkamaan saamelaisten totuus- ja sovintokomission työtä.

– Komission työn käynnistymisessä on ilmennyt ongelmia, mikä on ymmärrettävää, koska kyseessä on ainutlaatuinen ja ensimmäistä kertaa toteutettava prosessi Suomen historiassa. Saamelaiskäräjien päätöksen jälkeen tilannetta pohditaan yhteistyössä komissiota valmistelleiden osapuolten kanssa, kertoo Haapajärvi.

Kolttien kyläkokous, valtioneuvosto ja saamelaiskäräjät tulevat keskustelemaan asiasta lähitulevaisuudessa.

– Olemme parhaillaan etsimässä tällaiselle kokoukselle yhteistä aikaa. Toivon, että komissio voi jatkaa työtään.

Luottamusmies Veikko Feodoroffin haastattelun voi kuunnella koltansaameksi ja komissaari Irja Jefremoffin haastattelun suomeksi Yle Areenasta.