Hyppää sisältöön

Hirvenmetsästys kuohuttaa yhä Lapissa – Savukoski haluaisi rajoittaa ulkopaikkakuntalaisten pääsyä hirvimaille

Metsähallitus kiristi jo syksyistä lupapolitiikkaa, mutta se ei riitä Savukoskelle. Useissa Lapin kunnissa paikallisia ärsyttää ulkopaikkakuntalaisten harjoittama hirvenpyynti isolla porukalla ja useilla koirilla. 

Metsästyspaine Lappiin on kasvanut. Lapissa sijaitsee iso osa valtion maista. Paikallisten ja ulkopaikkakuntalaisten välit ovat paikoin tulehtuneet. Kuvituskuvaa viime syksyn hirvijahdista. Kuva: Mika Moksu / Yle

Savukosken kunta on tehnyt esityksen maa- ja metsätalousministeriölle ja Suomen Riistakeskukselle, että syyskuinen hirvenpyynti olisi sallittu vain paikallisille tai että se vaihtoehtoisesti kiellettäisiin syyskuussa kokonaan.

Lapissa ensimmäinen hirvenpyyntijakso on 1.–20. syyskuuta. Toinen jakso on 1.10.2022–15.1.2023.

Savukosken kunnanhallituksen mukaan syyskuussa alkava, kaikille mahdollinen hirvenmetsästys on koettu kunnassa epäonnistuneeksi.

– Meillä on huoli on riistasta ja luonnosta. Poroista ja muistakin eläimistä, mikä painaa meidän mieltä. Olen käynyt keskusteluja muidenkin kuntien kanssa. Siellä on samanlaisia ongelmia, Savukosken kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouko Savukoski (kesk.) sanoo.

Kunta perustelee vaatimustaan muun muassa sillä, että koirat aiheuttavat vahinkoa porotaloudelle. Syyskuun alussa metsästettävät hirvenvasat ovat vielä keskenkasvuisia ja niiden tulisi saada kasvaa rauhassa vielä suuremmiksi, jotta ne olisivat suurempia metsästyshetkellä tai olisivat paremmassa kunnossa selvitäkseen talven yli.

Kunnanhallituksen mukaan lisäksi pitäisi ottaa huomioon paikallisten erillisoikeudet metsästykseen ja oikeudet päättää metsästyksestä vanhojen Lapin kylien alueella.

– Jos meillä on 200 paikallista pyytäjää Savukoskella, niin sitten tänne tulee joku 800 muualta. Meillä täällä paikallisilla pyytäjillä hirvenliha on tärkeä leivän jatke. Se mikä pyydetään niin syödään, eikä pyydetä ja myydä, Savukoski sanoo.

Savukosken kunnanhallituksen puheenjohtajaa haastattelee Jari Peltoperä.

Ulkopaikkakuntalaisten hirvenpyynti puhuttaa myös Inarissa ja Kittilässä

Vieraspaikkakuntalaisten metsästyksestä Lapin valtionmailla nousi kiivas keskustelu jo viime syksynä. Esimerkiksi Lapin kansanedustajat vaativat tuolloin rajoitustoimia. Metsähallitus käynnisti asiasta selvityksen.

Lue lisää: Etelän hirviporukoiden "tehopyynti" Lapissa kuumentaa tunteita – sosiaalisen kestävyyden rajat ovat saattaneet tulla vastaan, arvioi Metsähallitus

Metsähallitus päätti, että se ei myy alkavalla kaudella hirvenmetsästyksen vieraslupia (päivälupia) syyskuulle. Vieraiden määrä on lisääntynyt viime vuosina nimenomaan syyskuussa, jolloin etelässä ei vielä metsästetä hirveä.

Pohjoisilla valtion alueilla voi silti metsästää useita paikallisia ja ulkopaikakuntalaisia hirviseurueita jatkossakin yhtä aikaa alueluvilla.

Lue lisää: Metsähallitus purkaa hirvenpyynnin vierasruuhkaa alkusyksyn luparajoituksella – lappilaismetsästäjä: Tervetullut korjaus

Jouko Savukosken mukaan Metsähallituksen toimet ovat oikean suuntaisia, mutta riittämättömiä. Hän toivoo, että muutkin Lapin kunnat ottaisivat asiaan kantaa, jotta Savukoski ei olisi asiansa kanssa yksin.

Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Rajala (kesk.) ja Inarin kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Huotari (kok.) ovat samoilla linjoilla savukoskelaisten kanssa.

– Meilläkin on tehty aloitteita, että tähän hommaan täytyy puuttua. Ongelmia on Lapissa siellä, missä on paljon valtion maita, Rajala sanoo.

Jari Huotarin mukaan myös Inarin kunta on jättänyt asiasta kannanoton jo aikaisemmin, kun se jätti lausunnon Metsähallituksen Saamelaisten kotiseutualueen luonnonvarasuunnitelmasta vuosille 2022–2027. Inarin kunta haluaa myös rajoittaa ulkopaikkakuntalaisten pyyntiä ja lisätä valvontaa.

Lue myös: Metsästysministeri otti kantaa Lapin hirvikiistoihin: kaikilla pitää olla tilaa metsästää, mutta paikallisten perinteitä on kunnioitettava

Ministeriö perehtyy asiaan – ei muutoksia tälle kaudelle

Muissa Lapin kunnissa seurataan nyt suurella mielenkiinnolla, mihin Savukosken kunnan esitys johtaa. Joka tapauksessa tukea esitykselle tuntuu tulevan, mutta virallisesti muissa Lapin kuntien päätöselimissä Savukosken kunnanhallituksen esitykseen ei ole vielä ehditty ottaa kantaa.

Savukosken kunnanhallituksen puheenjohtajan Jouko Savukosken mukaan kuntaan ei ole tullut vielä mitään palautetta esityksestä maa -ja metsätalousministeriöstä tai Riistakeskukselta.

Maa- ja metsätalousministeriöstä kerrotaan, että Savukosken kunnan esitykseen perehdytään syksyn aikana. Jos se edellyttää säädösten muuttamista, niin tälle metsästyskaudelle muutokset eivät enää ehdi.

Lue myös:

Hirvisaalis jäi Lapissa reilusti alle lupamäärän – vasoja kaadettiin vain kolmasosa kiintiöstä

Hirven pyyntilupien määrä laskee kolmanneksella Lapissa

Metsän kuningas houkuttelee turistit safaribussiin keskelle ei-mitään – harva suomalainen ymmärtää, kuinka himottu bongauskohde hirvi on

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 17.8. kello 23 saakka.