Hyppää sisältöön

Herkemmin tarttuvat omikronmuunnokset ovat nyt koronaviruksen valtamuunnos Suomessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan muunnokset BA.4 ja BA.5 myös kiertävät immuunivastetta paremmin kuin aiemmat omikronmuunnokset.

THL:n jätevesitutkimuksen mukaan BA.4 ja BA.5 -muunnoksia havaittiin Suomessa ensimmäisen kerran toukokuussa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen jätevesiseurannan mukaan koronaviruksen omikronmuunnokset BA.4 ja BA.5 ovat nyt yleisimpiä koronavirusmuunnoksia Suomessa, kertoo THL tiedotteessaan. (siirryt toiseen palveluun)

BA.4/5 -omikronmuunnoksia havaittiin Suomen jätevesissä ensimmäistä kertaa toukokuun alussa Kuopiossa.

Toukokuun loppuun mennessä niitä oli THL:n mukaan havaittavissa jo kymmenen eri seurantapaikkakunnan jätevedessä.

THL:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) BA.4 ja BA.5 leviävät aiempia omikronmuunnoksia helpommin. Lisäksi ne kiertävät immuunivastetta paremmin. THL:n kesäkuussa julkaistun tiedon mukaan ne eivät kuitenkaan aiheuta vakavampaa tautia kuin aiemmat omikronmuunnokset.

Sosiaali -ja terveysministeriön työryhmän toukokuussa julkaistussa raportissa (siirryt toiseen palveluun) todetaan, että syksyn aikana tartunnat voivat lisääntyä tartunnalle alttiin väestön keskuudessa ja aiheuttaa uuden epidemia-aallon.

STM toteaa myös, että on syytä varautua sairaalahoitoa vaativan sairastavuudenkasvuun ja kohtuullisen korkeaan terveydenhuoltojärjestelmän kuormitukseen, koska osalla väestöä suoja myös vakavaa tautia vastaan on saattanut heikentyä.

Selvityksessä ennakoidaan kuitenkin myös, että syys- ja talvikauden sairaalakuormitus voi jäädä vähäisemmäksi kuin epidemiakautena 2021–2022, koska iso osa väestöstä on sairastunut koronan tämän vuoden kevään aikana.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja ei suosittele odottamaan omikronmuunnoksille kehitettyjä rokotteita

Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet suosittaa neljättä koronarokotusta rokotusta kaikille niille, joille sitä tarjotaan.

Ylen aamussa haastateltu Rämet ei suosittele odottamaan todennäköisesti syksyllä ensimmäiset myyntiluvat saavia omikronin alavariantteihin kehitettyjä rokotteita.

Lue aiheesta lisää:

Ammattikorkeakoulun opiskelijat palaavat kampuksille koronasulkujen jälkeen