Hyppää sisältöön

"Vesa-Matti Loiri antoi paljon enemmän kuin otti", muistelee turkulaiskollega – kuuntele haastattelu värikkäistä teatterielämän käänteistä

Turun kaupunginteatterista eläkkeelle jäänyt näyttelijä Tapio Kouki muistelee suurella kunnioituksella Vesa-Matti Loiria, jonka kanssa hän sai jopa jakaa pukuhuoneen 1970-luvulla.

Vesa-Matti Loiri työskenteli Turun kaupunginteatterissa 1970-luvulla. Tässä hänet on kuvattu joitakin vuosia myöhemmin. Kuva: Håkan Sandblom / Yle

Elettiin vuotta 1966.

Vesa-Matti Loiri näytteli Helsingin kaupunginteatterissa, johon saapui avustajaksi myös näyttelijä Tapio Kouki.

Loiri oli kuullut, että Koukilla oli urheilijataustaa. Ennen esitystä hän tuli Koukin luo ja kertoi, että hänellä olisi kahdet nyrkkeilyhanskat. Loiri halusi lämmitellä, jotta molemmat olisivat hyvässä vireessä esityksessä.

– Mitä jos vähän knekkailtaisiin, hän kysyi.

Kouki suostui. Lämmittely ei kuitenkaan kestänyt kauan.

– Hyvin nopeasti huomasin, että jos tämä jatkuu pidempään, en ehkä pääse esitykseen mukaan, muistelee Tapio Kouki ensimmäistä kertaa, kun tapasi Vesa-Matti Loirin.

Myöhemmin miehet työskentelivät kollegoina Turun kaupunginteatterissa ja pitivät yhteyttä loppuun asti.

Pyysimme Turun kaupunginteatterista eläkkeelle jääneen Tapio Koukin kertomaan 70-luvun vuosista ja muistelemaan Vesa-Matti Loiria näyttelijänä ja ystävänä. Kouki kertoi paikoin hulvattomiakin muistojaan Yle Radio Suomen lounaissuomalaisessa aamulähetyksessä.

Voit kuunnella juontaja Carolus Mannisen tekemän haastattelun kokonaisuudessaan:

Kommelluksia jaetussa pukukopissa

Vesa-Matti Loiri saapui Turun kaupunginteatteriin vuonna 1973. Tapio Kouki kertoo, että Loiri oli nöyrä ja mukava, empaattinen ja sympaattinen.

– Harjoitustilanteessa hän otti kaikki näyttelijäkollegat huomioon ja antoi paljon enemmän kuin otti.

Miehet olivat yhdessä lavalla näytelmässä Tykkimies Kauppalan viimeiset vaiheet. Siitä tehtiin myöhemmin myös televisioversio.

Näytelmän harjoituksissa Loiri antoi kuiskaajalle ikimuistoisen opetuksen.

Kouki ja Loiri olivat myös pukukoppikavereita. Miehet käyttivät nuorten miesten pukukoppia, jossa oli useita alle kolmekymppisiä näyttelijöitä, myös Heikki Kinnunen, Juha Muje ja Arno Virtanen. Juttujen taso oli "korkea", ja myös kommelluksia sattui.

– Kerran pukukopissa haisi kummalliselta. Hajun lähdettä etsittiin koko päivä. Lopulta Veskun kaapista löytyi pussillinen puolimätiä kaloja. Kukaan ei tunnustanut, miten pussi oli sinne päätynyt.

Tapio Kouki muistelee yhteisiä teatterivuosiaan Vesa-Matti Loirin kanssa lämmöllä. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Kouki painottaa, ettei Vesa-Matti Loirin keskiviikkoinen menehtyminen tullut miestä tunteville yllätyksenä. Loiri oli sairastanut jo pitkään, joten asian vääjäämättömään lähestymiseen oli osattu varautua.

– Kyllähän Vesku jo pidemmän aikaa tiesi, että se elämäntapa, jota hän oli pitänyt yllä, ei voinut kauan jatkua. Suurella kaipauksella jään häntä muistelemaan. Ei tässä muuta voi sanoa kuin että perässä tullaan.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 15. elokuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

Vesa-Matti Loiri on kuollut

Tästä me muistamme Vesa-Matti Loirin – katso videot ja kuvat pitkän uran varrelta

Läheiset muistelevat Vesa-Matti Loiria – Hannele Lauri: "Mestari ja ystävä on poissa"

Vesa-Matti Loiria muistellaan Ylen kanavilla yhdessä suomalaisten kanssa – lähipäiville kattaus elokuvaa, keskustelua ja musiikkia