Hyppää sisältöön

"Loiri on taiteilija, jota Helsingin kaupungin olisi syytä muistaa", sanoo apulaispormestari Arhinmäki – kerro Ylelle oma ehdotuksesi

Helsingillä on tarkat periaatteet siitä, miten esimerkiksi katuja voidaan nimetä ihmisten mukaan. Yle kerää lukijoiden mielipiteitä Loirin muistamiseksi tässä jutussa.

Vesa-Matti Loiri kosketti elämäntyöllään monia suomalaisia. Kuva: Atte Kajova / AOP

Edesmennyt Vesa-Matti Loiri oli Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestarin Paavo Arhinmäen (vas.) mukaan monipuolinen taiteilija ja ennen kaikkea helsinkiläinen taiteilija, joka ansaitsisi tulla huomioiduksi kaupunkikuvassa.

– Loiri on eittämättä sellainen taiteilija, jota Helsingin kaupungin olisi syytä muistaa vuosien päästä, kuten on monia muitakin taiteilijoita muistettu, apulaispormestari sanoo Ylelle.

Arhinmäen mukaan Helsingillä on tarkat periaatteet sen suhteen, miten esimerkiksi katuja, aukioita tai puistoja voidaan nimetä kuolleiden henkilöiden mukaan. Käytännössä tällainen huomionosoitus tehdään yleensä vasta viisi vuotta henkilön kuoleman jälkeen ja lähiomaisten suostumuksella.

Viimeisimpiä tällaisia on työläiskirjailija Alpo Ruuth, jonka mukaan Sörnäisiin nimettiin polku.

Arhinmäki kannattaa merkittävien helsinkiläisten muistamista siten, että he näkyvät katujen ja puistojen nimissä osana kaupungin historiaa. Paikat tulisi hänestä valita niin, että ne liittyvät kyseisen henkilön elämänvaiheisiin.

Katujen nimeämisen lisäksi yksi vaihtoehto on myös patsas. Kaupunki ei itse yleensä ole hankkinut henkilömuistomerkkejä, mutta Helsingin kaupungin taidemuseo HAM auttaa ja neuvoo muistomerkeissä. Yleensä muistomerkkien taustalla on jokin yhdistys tai yhteisö.

Nopein tapa Arhinmäen mielestä olisi kiinnittää muistolaattoja niiden rakennusten seiniin, joissa Loiri on asunut tai muutoin toiminut.

– Kaupunki saattaa tukea jotenkin ja auttaa prosessissa, mutta yleensä se on jokin yhdistys tai järjestö, joka haluaa kiinnittää laatan, hän sanoo.

"Valtava merkitys kulttuurielämälle"

Arhinmäen ensimmäiset muistot Vesa-Matti Loirista ovat lapsuudesta, kun hän seurasi Uuno Turhapuroja. Lisäksi lasta kiinnosti tieto siitä, että Loiri oli myös pelannut maalivahtina, kuten Arhinmäkikin. Myöhemmin Arhinmäkeä on puhutellut Loirin esittämä musiikki.

Erityisesti mieleen on jäänyt Loirin taiteilijauran 50-vuotisjuhlakonsertti.

– Toimin silloin kulttuuriministerinä ja konsertin päätteeksi vein valtiovallan tervehdyksen Vesa-Matti Loirille. Jäi mieleen koko upea konsertti ja tunnelma.

Loiri oli valtava innoittaja ja esikuva taide- ja kulttuuripuolella useille sukupolville, Arhinmäki toteaa.

– Loiri esiintyi hyvin eri-ikäisten kanssa. Tavallaan aina uusi sukupolvi nousi Vesa-Matti Loirin rinnalla lavoille. Hänellä on ollut valtava merkitys suomalaiselle kulttuurielämälle.

Nykyinen tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) aikoo selvittää valtiollisten hautajaisten mahdollisuutta Loirille, kertoo Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Ministeri toteaa, että viime kädessä omaiset päättävät, millaiset hautajaiset Loirille järjestetään.

Loiri on itse toivonut, että hänen tuhkansa ripoteltaisiin Inarijärvelle.

Yle Helsingin iltapäivälähetykseen tuli useita ehdotuksia

Ehdotuksia otettiin vastaan jo torstaina Radio Suomen Uudenmaan alueellisessa iltapäivälähetyksessä. Yle Helsingin studioon tuli runsaasti viestejä ja useita puheluita.

Loirille toivottiin muun muassa säännöllisesti toistuvaa yhteisöllistä tapahtumaa, esimerkiksi Loiri-viikkoa elokuvineen ja musikkeineen tai Satdionille konserttia, hänen mukaansa nimettyä metsikköä tai puistikkoa, muistomerkkiä tai aukiota Helsingin keskustaan. Keskustakirjasto Oodiin toivottiin Loirin mukaan nimettyä musiikkikirjastoa.

Eräs soittaja ehdotti myös Olympiastadion nimeämistä Loiri-Stadioniksi tai Kisahallin nimeämistä Loirihalliksi. Ehdotuksena oli myös nimetä Malmin kentälle nouseva uusi kaupunginosa Turhapuroksi ja sen kadut Loirin nimien ja roolinimien mukaan.

Osa vastusti kaikkia laattoja, patsaita ja muistomerkkejä, mutta kannatti Loirin mukaan nimettyä aukiota tai katua. Aukiolle ehdotettiin myös Huilu-patsasta.

Yhden soittajan mukaan ei ole varmaa, miten paljon Loiri arvosti Helsinkiä, kun hän halusi tuhkansa siroteltavan Inarijärveen. Soittajasta pelkkä kunnioitus hänen muistolleen riittää, sillä "ei niin notkea kaveri oikein patsaaksi taivu".

Lue seuraavaksi:

Inarilla oli erityinen sija Loirin sydämessä – pitkäaikainen kalastuskaveri: "Ihmiset antoivat hänen olla rauhassa, mitä Vesku arvosti paljon"

Vesa-Matti Loirin elämää ja uraa muistellaan yhdessä suomalaisten kanssa Ylen kanavilla

Vesa-Matti Loirin monipuolinen ura teki hänestä koko kansan Veskun

Vesa-Matti Loiri on kuollut