Hyppää sisältöön

Markkinaoikeus määräsi Isojoen konehallille 1,75 miljoonan euron seuraamusmaksun – painosti jälleenmyyjiä noudattamaan määrättyjä hintoja

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esitti markkinaoikeudelle yhdeksän miljoonan euron seuraamusmaksua. Sekä virasto että Isojoen konehalli päättävät myöhemmin, valittavatko ne päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Viraston selvitysten perusteella IKH asetti myymilleen tuotteille suositushinnat, joita se painosti eri tavoin jälleenmyyjänsä noudattamaan. Arkistokuva. Kuva: Nella Nuora / Yle

Markkinaoikeus on määrännyt tänään torstaina 1,75 miljoonan euron seuraamusmaksun maahantuonti- ja rautakauppayritys Isojoen konehallille (IKH:lle) kielletystä määrähinnoittelusta.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto pitää määrähinnoittelua vakavana kilpailunrajoituksena, sillä se estää jälleenmyyjien välisen hintakilpailun.

Määrähinnoittelu tarkoittaa sitä, että esimerkiksi maahantuoja ja jälleenmyyjä tekevät sopimuksen tai menettelevät niin, että tuotteelle asetetaan kiinteä hinta.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esitti toukokuussa 2020 markkinaoikeudelle yhdeksän miljoonan euron seuraamusmaksun määräämistä IKH:lle. Viraston selvitysten perusteella IKH asetti myymilleen tuotteille suositushinnat, joita se painosti eri tavoin jälleenmyyjänsä noudattamaan.

Markkinaoikeus on käynyt läpi IKH:n jälleenmyyjien vähittäismyyntihintoja näiden verkkokaupoissa vuodesta 2010 alkuvuoteen 2015.

Ei tarpeeksi näyttöä kivijalkamyynnin painostamisesta

Markkinaoikeus päätyi viraston esitystä huomattavasti pienempään seuraamusmaksuun. Oikeus määräsi seuraamusmaksun jälleenmyyjien hintojen määrämisestä vain verkkokaupassa.

Markkinaoikeuden mukaan asiassa ei tullut riittävän luotettavalla tavalla näytetyksi, että IKH olisi edellyttänyt jälleenmyyjiltään vähittäismyyntihintatason noudattamista IKH-tuotteiden kivijalkamyynnissä.

– Olemme tyytyväisiä siihen, että markkinaoikeus on tunnistanut IKH:n toiminnan suunnitelmallisuuden ja haitallisen vaikutuksen jälleenmyyjien väliseen hintakilpailuun. Verkkokauppa on tehokas hintakilpailun väline, ja tämän vuoksi verkkokauppaan kohdistuva määrähinnoittelu nostaa kuluttajien tuotteista maksamia hintoja, toteaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylijohtaja Timo Mattila viraston lähettämässä tiedotteessa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto tiedottaa, että se tutustuu tarkemmin markkinaoikeuden päätökseen ja päättää sitten, valittaako se asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

IKH: Kohtuuton vaatimus edelleen

Myös Isojoen konehallilla tutustutaan lähipäivät markkinaoikeuden 176-sivuiseen päätökseen, ennen kuin yritys päättää valitusoikeuden käyttämisestä.

– Viraston vaatimus oli aikoinaan kohtuuton. Markkinaoikeus alensi seuraamussummaa merkittävästi, mutta sekin on kohtuuton. Tutustumme aineistoon ja päätämme mahdollisesta valituksesta myöhemmin, selvittää IKH:n toimitusjohtaja Matti Vainionpää.

Isojoen konehallin toimisto ja logistiikkakeskus sijaitsevat Kauhajoella, Etelä-Pohjanmaalla. Isojoen konehalli Oy perustettiin vuonna 1968 ja se oli Alakortteen perheen omistuksessa yli 50 vuoden ajan. Yhtiön omistus siirtyi heinäkuussa 2021 tehdyllä yrityskaupalla irlantilaiselle teknisen alan tukku- ja vähittäiskauppaa harjoittavalle Grafton Group plc:lle.

Lue myös:

Isojoen konehalli siirtyy irlantilaisomistukseen – kauppahinta lähes 200 miljoonaa euroa

Artikkelia on täydennetty ja täsmennetty ja siihen on lisätty IKH:n toimitusjohtajan kommentti 11.08.2022 klo 17.55.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun perjantaihin 12.8. kello 23:een saakka.