Hyppää sisältöön

SVT: Ruotsin hallitus päätti luovuttaa Turkille miehen

Luovutuslistalla oleva mies haluttiin takaisin Turkkiin petosrikosten vuoksi.

Ruotsin sisä- ja oikeusministeri Morgan Johansson kommentoi SVT:lle luovutuspäätöstä. Kuva: AOP

Ruotsin hallitus on päättänyt luovuttaa Turkille miehen, joka on Turkin luovutettavien henkilöiden listalla, kertoo SVT (siirryt toiseen palveluun).

Turkki on vaatinut Ruotsia luovuttamaan useita henkilöitä ja uhannut, että se hidastaa Ruotsin Nato-hakemuksen etenemistä, jos Ruotsi ei suostu luovutuksiin.

35-vuotias mies tuomittiin Turkin korkeimmassa oikeudessa vuosina 2013 ja 2016 useista rikoksista, kuten pankki- ja luottokorttien väärinkäytöstä. Hänen yhteenlaskettu tuomionsa on yli 14 vuotta ja hänet vaaditaan luovutettavaksi tuomion perusteella. Mies kiistää syyllisyytensä.

Luovutettava mies ei siis kuulu presidentti Recep Tayyip Erdoğanin luovutuslistalla oleviin "terroristeihin", vaan mies on pyydetty luovutettavaksi petosrikosten vuoksi.

Ruotsin korkein oikeus katsoi 25. heinäkuuta antamassaan päätöksessä, että esteitä miehen luovutukselle ei ole.

– Tämä on normaali rutiiniasia. Kyseinen henkilö on Turkin kansalainen ja hänet on tuomittu petoksista, Ruotsin sisä- ja oikeusministeri Morgan Johansson kommentoi SVT:lle.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallinto haluaa Ruotsin luovuttavan henkilöitä, joita Turkki syyttää terrorismista. Kuva: EPA

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Ruotsi tekee luovutuspäätöksen Turkin kansalaisesta Nato-prosessin käynnistymisen jälkeen.

Aftonbladetin (siirryt toiseen palveluun)mukaan pyyntö miehen luovuttamisesta tuli jo viime vuonna.

Asianajaja Camilla Wester, joka ennen korkeimman oikeuden päätöstä edusti miestä, ei ole enää tekemisissä asian kanssa.

– Minusta on surullista ja kohtuutonta, että hänet luovutetaan, sanoi Wester lehdelle.