Hyppää sisältöön

Vuosi talibanien valtaa

Talibanit palasivat valtaan Afganistanissa 15. elokuuta 2021. Vuodessa uusi hallinto onnistui kääntämään kelloa taaksepäin muun muassa viemällä naisilta oikeudet.

Afganistanin naisten ja tyttöjen asemaan kahden vuosikymmenen aikana tehdyt parannukset on pyyhkäisty pois, maan talous on romahtanut ja riittävä ruuan saaminen on ongelma joka toiselle asukkaalle.

Vuosi Talibanin valtaa on kääntänyt Afganistanissa kelloa taaksepäin.

Afganistanin päätyminen uudelleen talibanien haltuun tapahtui elokuussa 2021 ulkovallat yllättäneellä vauhdilla.

Katso kuvat ja videot vuodesta, joka mullisti maan jälleen kerran.

Tuhannet ihmiset pyrkivät Kabulin Hamid Karzain kansainväliselle lentokentälle paetakseen maasta. Kuva on otettu 16. elokuuta 2021. Kuva: Haroon Sabawoon / AOP
Suomen ulkoministeriön elokuussa 2021 julkaisema kuva ulkoministeriön ja puolustusvoimien evakuointioperaatiosta Kabulissa. UM on sumentanut siviilien kasvoja heidän yksityisyytensä suojelemiseksi. Kuva: Ulkoministeriö

Yhdysvaltain ja sen liittolaisten päätös joukkojen vetämisestä Afganistanista rohkaisi Talibania tarttumaan tilaisuuteen. Jo kesän 2021 mittaan yhä useampi Afganistanin maakunta päätyi talibanien haltuun.

Elokuun alkupuoliskolla Taliban lähestyi jo pääkaupunkia Kabulia.

Presidentti Ashraf Ghani otti jalat alleen ja pakeni maasta. Taliban pystyi ottamaan vallan Kabulissa kohdattuaan vain vähäistä vastarintaa, ja ilmoittamaan Afganistanin siirtyneen sen valtaan 15. elokuuta.

Seuraavat päivät ja viikot maailma seurasi henkeään pidätellen pakoon yrittävien afganistanilaisten ja länsimaiden päätöksellä evakuoitavien ihmisten kohtaloita.

Kansainväliset joukot vetäytyivät Talibanin vallattua Kabulin. Yhdysvaltain armeijan 82. maahanlaskudivisioonan komentaja, kenraalimajuri Chris Donahue nousi viimeisenä koneeseen 30.8.2021. Kuva: Jack Holt / U S Central Command
Vain tunteja viimeisen yhdysvaltalaisen sotilaskoneen lähdön jälkeen Taliban-taistelijat vyöryivät Kabulin kansainväliselle lentokentälle Yhdysvaltain armeijan varusteissa. Kuva: Los Angeles Times

"Afganistanin islamilainen emiraatti on julistettu."

Talibanin tiedottaja Zabihullah Mujahid 19.8.2021 Twitterissä

Muistot valtaa Afganistanissa vuodet 1996-2001 pitäneiden talibanien julmista otteista herättivät asukkaissa kauhua.

Talibanit ryhtyivätkin heti etsimään länsimaalaisten ja syrjäytetyn hallinnon kanssa yhteistyötä tehneitä ihmisiä nimilistojen kanssa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International raportoi (siirryt toiseen palveluun) talibanien tappaneen etenkin syrjäytetyn hallinnon tukijoita ja etnisten vähemmistöjen johtohahmoja.

Kabulilaisen kauneushoitolan ikkunoissa olleet naisten valokuvat oli sotkettu 20. elokuuta 2021. Kuva: Stringer / EPA

Talibanien konservatiivisten näkemysten pelossa moni nainen kaivoi varmuuden vuoksi kaiken peittävän burka-kaavun esiin, joidenkin liikkeiden omistajat peittivät ikkunoiden mainoksissa olleet naisten kuvat ja parturit alkoivat vältellä “länsimaisen muodin” mukaisia tyylejä.

Islamin määräyksiä vanhoillisesti tulkitseva Taliban kielsikin pian ainakin osaa maan partureista ajamasta enää asiakkaiden partoja.

“Lähes kaksi kolmasosaa kaikista afgaaneista on alle 25-vuotiaita.”

YK:n väestörahasto

“Länsimaisen ja moraalittoman elämäntavan” suitsiminen muun muassa Tiktokin ja PUBG-verkkopelin käyttökiellon avulla iski vapauksiin tottuneisiin afgaaninuoriin. Heitä on paljon, sillä lähes kaksi kolmasosaa kaikista afgaaneista on alle 25-vuotiaita.

Tytöt ja pojat jaoteltiin omiin ryhmiinsä shiiamuslimeille suunnatussa koulussa Kandaharin kaupungissa 29. syyskuuta 2021. Kuva: Bilal Guler / AOP
Vuodessa Afganistanin uusi hallinto onnistui kääntämään kelloa taaksepäin muun muassa viemällä naisilta oikeudet. Video: Reuters

Huolet tyttöjen ja naisten aseman heikkenemisestä osoittautuivat aiheellisiksi. Tosin Talibanin sisällä käytävän maltillisten ja vanhoillisten valtataistelun vuoksi linja on vaihdellut. Myös paikkakuntakohtaiset erot voivat olla suuria.

Viime maaliskuussa talibanit ilmoittivat ensin, että yläkoulut avautuvat taas tytöille, mutta peruivat lähes välittömästi lupauksensa. Nyt tyttöjen koulunkäynti typistyy kuuteen luokkaan alakoulua, ellei alueella satu olemaan salassa toimivia kouluja.

Yliopistoissa opiskelevilla naisilla on ollut mahdollisuus jatkaa opintojaan, mutta vain silloin, kun miesopiskelijat eivät ole paikalla. Paikkakunnasta riippuen tyttöjen mahdollisuus koulunkäyntiin on vaihdellut suuresti.

Rauhanomaisia naisten protesteja on järjestetty elokuusta 2021 alkaen, mutta esimerkiksi lauantaina talibanit hajottivat tällaisen mielenosoituksen Kabulissa väkivaltaisesti.

Taliban on suitsinut ja lakkauttanut mediaa sekä vanginnut ja pahoinpidellyt toimittajia.

Tolo TV -kanavan uutisankkurit Khatira Ahmadi (vas.) ja Tehmina Afgan 23. toukokuuta 2022. Naiset ovat pitkälti kadonneet televisiosta ja radiosta Talibanin tultua valtaan. Kuva: Stringer / EPA
Taliban-taistelijat ottivat kiinni ja pahoinpitelivät 8. syyskuuta 2021 naisten mielenosoitusta seuraamassa olleet journalistit Nemat Naqdin ja Taqi Daryabin. Kuva: Marcus Yam / AOP

Toukokuussa Taliban sääti, että naisten on julkisissa tiloissa liikkuessaan pukeuduttava koko vartalon ja kasvot peittävään asuun. Television harvoille jäljellä oleville naistoimittajille Taliban päätti “sallia” silmien näkymisen.

Naisten liikkuminen kodin ulkopuolella ei talibanien mielestä ole suotavaa kuin aivan pakottavista syistä, joten naiset on suurelta osin suljettu työelämästä. Poikkeuksina ovat olleet jotkin opetukseen ja terveydenhuoltoon liittyvät tehtävät, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch alkuvuodesta julkaisemassaan raportissa (siirryt toiseen palveluun).

Pidempiä matkoja naiset saavat talibanien määräysten mukaan tehdä vain, mikäli mukana on miespuolinen valvoja.

Naiset eivät voi luottaa saavansa viranomaisilta apua ja naisia auttavat järjestöt ovat joutuneet lopettamaan toimintansa tai toimivat piilossa.

Mies kuljetti perhettään moottoripyörällä Panjwain laitamilla 23. syyskuuta 2021. Kuva: Kaveh Kazemi / Getty Images

Afganistanin talous on romahtanut kansainvälisen avun loputtua. Ennen Talibanin paluuta valtaan Afganistanin saama avustussumma vastasi Maailmanpankin mukaan 45 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

“Ennen Talibanin paluuta Afganistanin saama avustussumma vastasi 45 prosenttia BKT:sta.”

Maailmanpankki

Varsinkin elintarvikkeiden hintojen nousu kiihtyi maassa jo viime syksynä. Ukrainan sodan vaikutukset pahentavat tilannetta entisestään.

Jo loka-joulukuussa 70 prosentilla kotitalouksista ei Maailmanpankin mukaan ollut riittävästi rahaa edes perustarpeisiin ja peruselintarvikkeisiin.

Maailman ruokaohjelma WFP arvioi, että lähes 23 miljoonaa afganistanilaista, eli yli puolet väestöstä tarvitsee ruoka-apua. 3,9 miljoonaa lasta on jo aliravittuja.

Aliravitsemus uhkaa Afganistanin lapsia. Video: Reuters

Terveydenhoito toimii Afganistanissa nyt aiempaakin huonommin, ja esimerkiksi poliorokotuksia antavia ihmisiä on murhattu. YK on vaatinut (siirryt toiseen palveluun) Talibania selvittämään tekijät ja viemään nämä oikeuteen.

Naapurimaa Iraniin paenneita afganistanilaisia työskenteli tiilitehtaalla Isfahanin lähellä 16. lokakuuta 2021. Kuva: Morteza Nikoubazl / Getty Images
Afganistanista paenneet potkunyrkkeilijät Masoumeh Najafi (vas.) ja Fereydoun Ahmadi osallistuivat afgaanipakolaisille suunnattuihin harjoituksiin puistossa Iranin Teheranissa 15. lokakuuta 2021. Kuva: Morteza Nikoubazl / Getty Images

EU:sta turvapaikkaa haki unionin turvapaikkaviraston EUAA:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan pelkästään viime syyskuussa yli 18 000 afganistanilaista.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan Afganistanin naapurimaissa Iranissa ja Pakistanissa on pakolaiseksi rekisteröityjä afganistanilaisia yhteensä noin kaksi miljoonaa. Todellisuudessa niissä asuvien Afganistanista viime vuosikymmeninä paenneiden ihmisten määrä on huomattavasti suurempi.

Katso Afganistanin historia kolmessa minuutissa

Suurvaltojen keskelle syntynyt Afganistan on aina karkottanut miehittäjänsä.

Lisää aiheesta:

Lisää aiheesta Areenassa: