Hyppää sisältöön

Ranskassa maastopaloja yritetään sammuttaa yli tuhannen pelastajan voimin

Kuusi muuta Euroopan maata lähettivät apua Bordeaux'n lähelle, jossa lähes 7 000 hehtaaria metsää on palanut pitkään jatkuneissa paloissa.

Lounais-Ranskassa Bordeaux'n eteläpuolella raivoavia maastopaloja sammuttaa toista tuhatta palomiestä
Lounais-Ranskassa Bordeaux'n eteläpuolella raivoavia maastopaloja sammuttaa toista tuhatta palomiestä

Ranskassa viranomaiset varoittivat torstaina, että maassa roihuavat palopesäkkeet voivat roihahtaa valtaviksi metsäpaloiksi.

Suuri sammuttajan joukko on yrittänyt saada hallintaan maan lounaisosassa Bordeaux'n eteläpuolella sijaitsevia paloja. Alueella on jo 1 100 sammuttajaa ja heille odotetaan vahvistuksia.

Kuusi Euroopan maata lähettää apua maastopalojen sammuttamiseen.

Sääennusteiden mukaan lämpötilat voivat yltää alueella yli 40 lämpöasteeseen.

Euroopan avaruusjärjestö ESA vaati pikaisia toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. ESAn johtajan Josef Aschbacherin mukaan satelliitilla havaitut suuremmat lämpötilat sekä jokien kutistumiset aiheuttavat häiriötä maataloudelle ja teollisuudelle.

Euroopan komission alainen Copernicus-ohjelma jakaa satelliittikuvien avulla tietoa niin luonnonkatastrofeista kuin ihmisen aiheuttamista katastrofeista. Torstaina kuvat varoittivat äärimmäisestä kuumuudesta ja maastopaloista Ranskan ja Espanjan alueilla.

Tuhoisa palo sai alkunsa kuukausi sitten heinäkuussa, joka oli kuivin kuukausi Ranskassa sitten vuoden 1961. Palo tuhosi 14 000 hehtaaria maata ja tuhannet ihmiset joutuivat lähtemään evakkoon.

Palo on jatkanut sittemmin kytemistä rutikuivissa mäntymetsissä ja turvemaassa.

Tiistain jälkeen palo on polttanut 6 800 hehtaaria maata ja 17 kotia on tuhoutunut tai vaurioitunut. 10 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja lähtemään evakkomatkalle.

Pelastajat saivat eilen kertaalleen metsäpalon hallintaan, mutta se syttyi uudestaan kuumuuden vuoksi. Viranomaiset ovat myös epäilleet, että metsäpalo on sytytetty tarkoituksella.

Kaikkiaan eri puolilla Ranskaa on meneillään kahdeksan suurta maastopaloa. Jopa 10 000 pelastajaa on ollut hälytysvalmiudessa palojen vuoksi.

Korjattu 19.59: Apua tarjoaa kuusi muuta EU-maata: Kreikka, Ruotsi, Saksa, Puola, Itävalta ja Romania.