Hyppää sisältöön

Joe Bidenin haihtunut kannatus ja "heiluriliike" voivat olla Yhdysvaltain vaaleissa demokraattien turma, arvioi Mika Aaltola

Mikäli republikaanit voittavat välivaalit, Bidenin jäljellä oleva presidenttikausi vaikeutuu, Aaltola uskoo.

Mika Aaltola: Välivaalit ovat keino hakea poliittista tasapainoa Yhdysvalloissa.
Mika Aaltola: Välivaalit ovat keino hakea poliittista tasapainoa Yhdysvalloissa.

Ulkopoliittisen instituutin (UPI) johtaja Mika Aaltola vieraili kommentoimassa Yhdysvaltain marraskuun välivaaleja Ylen aamussa. Vaaleja kohti mennään tilanteessa, jossa istuvan presidentin Joe Bidenin puolueellademokraateilla on niukka enemmistö kongressissa.

– On hyvin tavallista Yhdysvalloissa, että tapahtuu heiluriliike. Jos on demokraattipresidentti, niin republikaanit voittavat aina välivaalit ja toisin päin. Tavallaan haetaan tasapainoa, Aaltola sanoo.

Bidenin kannatus on valunut alle 40 prosenttiin. Sekä Bidenin että demokraattien suosio on Aaltolan mukaan noussut hieman, paljolti aborttioikeuden kaventamisen vaikutuksesta.

– Korkeimman oikeuden päätös delegoida aborttioikeus osavaltiotasolle on herättänyt demokraattien ruohonjuuritasoa. Kenties sieltä löytyy äänestysaktiivisuutta enemmän kuin yleensä.

Välivaaleissa haetaan samalla asetelmia vuoden 2024 presidentinvaaleja varten. Donald Trump,Bidenin edeltäjä ja vastaehdokas viime vaaleissa on vihjannut asettuvansa uudestaan ehdolle. Biden itse on sanonut voivansa voittaa Trumpin uudestaan.

Trump on republikaanien parissa edelleen hyvin suosittu, Aaltola muistuttaa. Puolueesta löytyy muitakin potentiaalisia nimiä, esimerkiksi Floridan istuva kuvernööri Ron DeSantis.

– Hän on perinteisempi esimerkiksi ulkopoliittiselta linjaltaan. Hänen tyylinsä on pikkuisen sopuisampi kuin Trumpin, Aaltola arvioi.

FBI teki hiljattain kotietsinnän Trumpin kartanoon etsien ydinaseisiin liittyviä asiakirjoja. Mikäli Trump tuomitaan rikoksesta, häntä voidaan estää asettumasta poliittisiin virkohin, mikä antaisi muille republikaanipolitiikoille tilaa nousta esiin, Aaltola sanoo.

Demokraateilla taas on Aaltolan mukaan vaikea löytää puoluetta yhdistävää hahmoa. Tässä mielessä Biden on "hyväksyttävä ja neutraali".

Myös talouden kehityksellä Bidenin kaudella tulee olemaan merkitystä tämän kannatukseen.

– Yhdysvaltojen työttömyys on tällä hetkellä historiallisen alhaista ja talouden luvut näyttävät suhteellisen hyviltä, Aaltola sanoo.

Mikäli republikaanit voittavat välivaalit, tämä tulee vaikeuttamaan Bidenin jäljellä olevaa presidenttikautta. Esimerkiksi Yhdysvaltain tukeen Ukrainalle tulos tulee tuskin vaikuttamaan, Aaltola uskoo.

Molemmat puolueet ja yhdysvaltalaiset ovat asiasta laajalti samanmielisiä.

– Itse asiassa republikaanit halusivat antaa enemmän ja järeämpää tukea Ukrainan avustamisessa kuin demokraatit. Heillä on enemmän halua olla haukkamaisempi kuin istuvalla presidentillä.

Voit keskustella aiheesta 13.8. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Yhdysvaltain välivaaleihin on kolme kuukautta, ja demokraateilla on uhkarohkea strategia: he rahoittavat Trumpin liittolaisten kampanjoita

FBI teki kotietsinnän Donald Trumpin kartanoon – ex-presidentin kannattajat pitävät kohtelua törkeänä: "He pelkäävät, että hän voittaa taas"