Hyppää sisältöön

Oikeusministeri yrittää paljastaa Trumpin bluffin – Trump kehottaa julkistamaan kartanonsa etsintäluvan välittömästi

Trumpin kartanon etsinnälle lupaa hakenut oikeusministeri pyysi oikeuden päätöksen julkistamista sen jälkeen, kun asiasta nousi kohu. Trump ehtii halutessaan vielä vastustaa julkistamista.

FBI teki Trumpin Mar-a-Lagon kartanolle kotietsinnän – nyt perusteita vaaditaan julki.
FBI teki Trumpin Mar-a-Lagon kartanolle kotietsinnän – nyt perusteita vaaditaan julki.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump kirjoittaa omassa sosiaalisen median palvelussaan, että hän ei vastusta kartanoonsa tehdyn kotietsinnän oikeusmääräyksen julkistamista – päinvastoin.

– Menen vielä askeleen pidemmälle ja KEHOTAN julkistamaan dokumentit välittömästi, Trump kirjoittaa yhdysvaltalaismedioiden mukaan.

Samassa viestiketjussa Trump sanoo lakitiiminsä tekevän viranomaisten kanssa yhteistyötä mutta arvostelee kovin sanoin "epäamerikkalaista, perusteetonta ja tarpeetonta ratsiaa".

Liittovaltion poliisi FBI teki alkuviikosta kotietsinnän Trumpin Floridassa sijaitsevaan Mar-a-Lagon kartanoon. Mediatietojen mukaan FBI etsi mahdollisesti salaisia asiakirjoja, jotka olisi viety luvatta Valkoisesta talosta Trumpin presidenttikauden päättyessä.

The Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) lähteiden mukaan kartanosta etsittiin muun muassa ydinaseisiin liittyviä asiakirjoja. Tarkempaa tietoa ei ole siitä, mitä asiakirjat mahdollisesti olisivat sisältäneet ja löytyikö niitä.

Kotietsintä entisen presidentin tiluksille on erittäin poikkeuksellinen. Se on synnyttänyt Yhdysvalloissa suuren kohun ja kiistan. Trump tukijoineen syyttää presidentti Joe Bidenin hallintoa ja demokraatteja "noitavainosta". Trumpin vastustajat näkevät kotietsinnässä uuden viitteen entisen presidentin hallinnon korruptiosta.

Oikeusministeri Merrick Garland kertoi torstaina hakevansa Trumpin kartanoon tehdyn kotietsinnän luvan julkistamista. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA-EFE

Trumpilla vielä aikaa esittää vastalause

Kotietsintälupahakemuksen allekirjoittanut oikeusministeri Merrick Garland ilmoitti torstaina, että tapaukseen kohdistuvan suuren mielenkiinnon vuoksi luvan myöntäneen oikeusistuimen olisi syytä julkistaa päätöksensä sekä lista FBI:n takavarikoimista asioista.

Keskeneräisestä tutkinnasta ei tavallisesti kerrottaisi julkisuuteen, mutta Garlandin mukaan asiaa voidaan julkisuudessa käsitellä, koska Trump on itse pitänyt kotietsinnästä kovaa meteliä.

Vaikka Trump sosiaalisessa mediassa kehottaa julkaisemaan oikeuden paperit, Trumpin lakitiimi ei ole vielä ottanut asiaan virallisesti kantaa. Trumpilla on mahdollisuus vaatia dokumenttien pitämistä salassa tänään perjantaina kello 22:een asti Suomen aikaa.

Jos Trump ei vaadi salassapitoa, dokumentit voitaisiin julkaista jo saman päivän aikana.

Muun muassa The New York Times (siirryt toiseen palveluun), The Washington Post (siirryt toiseen palveluun), Politico (siirryt toiseen palveluun) ja uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun) kirjoittavat, että oikeusministeri Garland yrittää siirrollaan paljastaa Trumpin bluffin eli saada entisen presidentin näyttämään korttinsa.

Medioiden mukaan Trump yritti äläkän nostamalla saada poliittisen voiton, mutta jos hän nyt vaatisikin asiakirjojen salaamista, näyttäisi se epäilyttävältä ja heikentäisi republikaanien väitteitä perusteettomasta ajojahdista. CNN tosin muistuttaa, että Trumpilla on pitkä kokemus oikeuskäsittelyiden tahallisesta viivyttämisestä.

Donald Trump kuvattiin matkalla tapaamaan asianajajaansa New Yorkissa keskiviikkona. Hän sanoo somessa kannattavansa kotietsintäluvan julkistamista. Kuva: AOP

"Mitä presidentti ei halua julkisuuteen?"

Uutistoimisto Reutersin haastattelema losangelesilainen puolustusasianajaja ja entinen syyttäjä Joshua Ritter arvioi Trumpin seuraavan siirron näyttävän, mihin suuntaan tilanne kehittyy.

Oikeusministeriön lausunnon mukaan kotietsintälupa myönnettiin sen perusteella, että asiassa epäillään "todennäköisin syin" rikosta.

– Jos Trump tiimeineen vastustaa kotietsintäluvan julkistamista, kysymykset sen sisällöstä heräävät. Mitä sellaisia todisteita määräyksessä esitetään, joita presidentti ei halua julkisuuteen, Ritter pohtii.

Vaikka kotietsintälupa julkistettaisiinkin, kysymykset eivät todennäköisesti siihen lopu. Uutiskanava CBS:n (siirryt toiseen palveluun) lähteiden mukaan itse kotietsintälupa ja FBI:n listaus takavarikoiduista tavaroista ovat hyvin yleisluontoisia. Muuta oikeusministeri ei ole pyytänyt julkiseksi, ja myös Trumpk näyttäisi viittaavan sosiaalisessa mediassa ainoastaan näiden julkistamiseen.

Salaisina pysyisivät vielä ainakin valaehtoiset todistukset, joista selviäisivät varsinaiset perusteet ja "todennäköiset syyt" rikosepäilyistä kotietsinnän taustalla.

Useat mediayhtiöt ovatkin jo erikseen pyytäneet (siirryt toiseen palveluun) oikeusistuinta julkistamaan asiakirjat kokonaisuudessaan.

Lue lisää:

Washington Post: FBI etsi Trumpin kartanosta ydinaseisiin liittyviä asiakirjoja

FBI teki kotietsinnän Donald Trumpin kartanoon – ex-presidentin kannattajat pitävät kohtelua törkeänä: "He pelkäävät, että hän voittaa taas"