Hyppää sisältöön

Paineet estää venäläisten turistien pääsy EU:hun kasvavat – Saksa suhtautuu epäilevästi laajaan viisumikieltoon

EU-puheenjohtajamaa Tšekki aikoo ottaa viisumikysymyksen esiin ulkoministerien kokouksessa. Monissa Euroopan maissa venäläisturistien määrä on jo romahtanut lentokiellon takia.

EU-maissa on eri näkökantoja venäläisten viisumien suhteen
EU-maissa on eri näkökantoja venäläisten viisumien suhteen
Tekijät

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Viime päivinä yhä useamman maan edustajat ovat vaatineet EU:ta lopettamaan turistiviisumien myöntämisen venäläisille Ukrainan sodan takia.

Tämänhetkisen EU-puheenjohtajamaan Tšekin ulkoministeri Jan Lipavský sanoi (siirryt toiseen palveluun) keskiviikkona paikalliselle uutistoimistolle, että viisumien myöntämisen lopettaminen venäläisille olisi tehokas pakote Venäjää vastaan.

Lipavský aikoo ottaa asian esiin EU:n ulkoministerien tapaamisessa Prahassa elokuun lopussa.

Tšekki ei tällä hetkellä myönnä venäläisille viisumeita muista kuin humanitaarisista syistä.

Latvian parlamentti julisti Venäjän terrorismin tukijaksi

Latvian parlamentti hyväksyi torstaina lausunnon, jossa se julisti Venäjän terrosmia tukevaksi valtioksi ja vaati EU:ta lopettamaan turistiviisumien myöntämisen venäläisille ja valkovenäläisille.

Latvia ei tällä hetkellä myönnä viisumeita venäläisille kuin poikkeustapauksissa, kuten eivät muutkaan Baltian maat eli Viro ja Liettua.

Latvian ulkoministeriö antoi Ylelle lausunnon, jonka mukaan “EU:n pitäisi estää Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisten turistimatkat Eurooppaan”, koska Venäjä hyökkää Ukrainaan ja Valko-Venäjä tukee hyökkäystä.

Latvian ulkoministeri Edgars Rinkēvičs on toistuvasti vaatinut, että turistiviisumien myöntämistä rajoitetaan koko EU:ssa.

– Matkustaminen Eurooppaan tai mihinkään sivistyneeseen maahan ei ole venäläisille peritty ja jumalallinen oikeus, vaan etuoikeus. Venäläisten ei pitäisi saada nauttia siitä, kun Venäjä jatkaa hyökkäystään, Rinkēvičs sanoi torstaina Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Saksa luottaa täsmäpakotteisiin

EU:n väkirikkain maa Saksa on monia muita jäsenmaita selvästi vähemmän innostunut laajan viisumikiellon käyttöönotosta.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi torstaina, että EU on hyväksynyt ja aikoo pitää voimassa hyvin pitkälle meneviä pakotteita, jotka vaikuttavat muun muassa venäläisiin oligarkkeihin ja vallan tukijoihin.

– Näiden toimien teho heikentyisi, jos ne kohdistuisivat kaikkiin, myös täysin viattomiin ihmisiin, Scholz sanoi tiedotustilaisuudessa.

Saksan hallitus korostaa, että Saksalle tärkeintä on löytää yhteiset pelisäännöt EU-tasolla ja että Prahan ulkoministerikokous on tässä suuntaa antava.

Saksan ulkoministeriön tiedottaja Andrea Sasse sanoo, että viisumikielto eroaisi aiemmista yksittäisiin henkilöihin kohdennetuista pakotteista.

– Sen piirissä ei olisi vain turisteja, vaan myös esimerkiksi oppilaita, opiskelijoita, EU-kansalaisten perheenjäseniä ja EU:ssa asuvia Venäjän kansalaisia. Tällä hetkellä viisumikielto on erittäin hypoteettinen, Sasse sanoo sähköpostivastauksessa Ylelle.

Zelenskyi ehdotti vuoden matkustuskieltoa

Alkuviikolla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaati länsimaita kieltämään kokonaan venäläisten matkustamisen.

Presidentti sanoi Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että venäläisille pitäisi asettaa vuoden matkustuskielto. Zelenskyi lisäsi, että venäläiset voisivat elää omassa maailmassaan kunnes muuttavat filosofiaansa.

Venäjä on arvostellut aikeita rajoittaa viisumien myöntämistä venäläisille.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kutsui Zelenskyin kommentteja järjettömiksi. Peskov sanoi, että yritys eristää Venäjä tai venäläiset ei onnistu.

Marin on valmis pakotteiden laajentamiseen

Pääministeri Sanna Marin (sd.) rajoittaisi venäläisten matkailua Suomessa ja muissa EU-maissa laajentamalla unionin yhteisiä pakotteita.

– Ei ole oikein, että samaan aikaan kun Venäjä käy aggressiivista, julmaa hyökkäyssotaa Euroopassa, venäläiset voivat elää ikään kuin normaalia elämää, matkailla Euroopassa, olla turisteja, Marin sanoi Ylen haastattelussa maanantaina.

Sanna Marin kommentoi venäläisten matkailijoiden viisumikysymystä

Suomessa keskustelu venäläisistä turisteista kiihtyi sen jälkeen, kun Venäjä lievensi matkustamista koskevia koronarajoituksia heinäkuussa. Venäjältä alkoi tulla Suomeen aiempaa enemmän turisteja.

Heinäkuun viimeisellä viikolla Suomeen saapui noin 21 500 venäläistä Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen kautta. Määrä on pieni, kun verrataan pandemiaa edeltävään aikaan.

Moni venäläisistä jatkaa matkaansa Suomesta muualle. Venäläisten on haettava Schengen-viisumi maasta, joka on matkan pääkohde.

Suomeen heinäkuun lopulla tulleista venäläisistä noin kolmanneksella oli Suomen myöntämä viisumi.

Viro patistaa, Tanska valmis keskustelemaan

Viron hallitus päätti (siirryt toiseen palveluun) torstaina rajoittaa viisumien myöntämistä venäläisille entisestään. Viro keskeyttää viisumien myöntämisen venäläisille työskentelyä, opiskelua ja liiketoimintaa varten.

Lisäksi Viro estää pääsyn maahan sellaisilta venäläisiltä, joiden Schengen-viisumin Viro on myöntänyt.

Venäläiset pääsevät Viroon edelleen muiden Schengen-maiden, kuten Suomen, myöntämien viisumien turvin.

Schengen-alueeseen kuuluvat EU-maista kaikki muut paitsi Kypros, Romania, Kroatia, Bulgaria ja Irlanti. EU:n ulkopuolisista maista Schengenissä ovat mukana Norja, Islanti, Sveitsi ja Liechtenstein.

Viro aikoo ehdottaa vielä tässä kuussa EU:n yhteistä viisumi- ja maahantulokieltoa venäläisille matkailijoille.

Ulkoministeri Urmas Reinsalu perustelee viisumikieltoa Venäjän aggressiolla.

– Satojen tuhansien venäläisten päästäminen ihailemaan Louvrea, Brandenburgin porttia tai Tallinnan Vanhaakaupunkia on moraalisesti kestämätöntä tilanteessa, jossa heidän verovaroillaan kustannetaan Ukrainan lapsia silpovat pommit, Reinsalu sanoo Ylen haastattelussa.

Tanskan kanta on astetta lievempi: maa on valmis keskustelemaan asiasta. Tanska toivoo mahdollisesta viisumikiellosta yhteistä eurooppalaista ratkaisua.

– Tanskan hallitus luonnollisesti kuuntelee kaikkia ehdotuksia pakotteista, joita Ukrainaan hyökkäävälle Venäjälle voidaan asettaa. Tanskan ei kuitenkaan pitäisi toimia yksin, sanoo Tanskan maahanmuutto- ja integraatioministeri Kaare Dybvad Bek lausunnossaan.

Vaikka Tanskassa vierailee venäläisiä, eniten turisteja tulee Saksasta, Norjasta, Hollannista ja Ruotsista. Siksi aihe ei ole aivan yhtä akuutti kuin Venäjän rajanaapureissa.

Venäläisten turistien määrä vähentynyt selvästi

Osassa Euroopan maista mahdollinen venäläisten viisumikielto puhuttaa kansalaisia vieläkin vähemmän kuin Tanskassa.

Ranskassa kansalliskokous on lomalla ja poliittinen elämä hiljaista, joten maassa ei ole lainkaan puhetta maahantulomääräysten tiukentamisesta. Kun on kyse viisumeista ja turismin rajoittamisesta, Ranskassakin on puhuttu Suomesta ja Virosta.

Myöskään Espanjan mediassa aiheesta ei juuri puhuta. Suomen ja Viron viisumitilanteesta on uutisoitu, mutta Espanjan kantaa ei ole mainittu.

Monissa maissa venäläisten turistien määrä on jo romahtanut, koska Venäjän hyökättyä Ukrainaan EU sulki ilmatilansa venäläiseltä lentoliikenteeltä.

Muun muassa Etelä-Euroopan kohteisiin venäläisten turistien täytyy tällä hetkellä lentää esimerkiksi Turkin tai Serbian kautta.

Yksi suosituimmista venäläisten lomakohteista Euroopassa on ollut Kypros. Myös siellä on tänä kesänä vieraillut vain kourallinen venäläisiä turisteja.

France 24 (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa, että kesäkuun loppuun mennessä Kyproksen 1,2 miljoonasta turistista vain 17 000 oli venäläisiä.

Aiemmin venäläisiä on käynyt Kyproksessa vuosittain satoja tuhansia. Ennen koronapandemiaa vuonna 2019 venäläisiä vieraili Kyproksessa 782 000 ja vuonna 2021 koronarajoituksista huolimatta 520 000.

Toinen venäläisten suosikkikohde Euroopassa on Italia. Myös siellä on tänä kesänä huomattu venäläisturistien kato. Tämä iskee erityisesti esimerkiksi Sardiniaan ja Sisiliaan, jossa venäläisten turistien merkitys on ollut suhteellisesti suuri, mutta samalla muualle Italiaan (siirryt toiseen palveluun).

Myös muun muassa Espanjaan (siirryt toiseen palveluun), Saksaan ja Kreikkaan (siirryt toiseen palveluun) on arvioitu tulevan jokaiseen satoja tuhansia venäläisiä turisteja vähemmän kuin aiemmin.

Lue lisää:

Venäjällä tankkaavia haukutaan netissä jopa maanpettureiksi – Sirpa Laurimo hakee bensaa säästösyistä: "Se raha ei ole Putinille"

Marin rajoittaisi venäläisten matkailua Euroopassa laajentamalla pakotteita – pääministeri valmistelee suomalaisia vaikeaan talveen

Ulkoministeriö: Venäläiset käyttävät Suomea kauttakulkumaana Välimeren lomilleen – viisumien myöntämistä vähennetään, ei lopeteta

Venäläisturistien paluu on herättänyt Suomessa vaatimuksia rajojen sulkemisesta ja turistiviisumien myöntämisen lopettamisesta. Mutta vaikka Suomi keskeyttäisi viisumien myöntämisen venäläisille, kauttakulkumaana Suomea voidaan silti käyttää.