Hyppää sisältöön

Lonkeron sixpackit ovat yksi varastetuimmista elintarvikkeista – kauppiaan mielestä myymälävarkaita on laidasta laitaan

Myymälävarkaat aiheuttavat vuosittain noin 550 miljoonan euron tappiot. Valtio menettää verotuloja niiden vuoksi yli sadan miljoonan euron edestä.

Hälytyslaitteita käytetään yleensä kalliimpien tuotteiden suojaukseen. Kuva: Otso Karhu / Yle

Helsinkiläisen Alepan hyllyllä olevat lonkeropakkaukset ovat herättäneet Twitterissä ihmetystä (siirryt toiseen palveluun). Sixpackit on laitettu kovamuovisiin hälytyslaatikoihin myymälävarkauksien kitkemiseksi.

Alkoholituotteet ovat yksi eniten varastetuista tuoteryhmistä S-ryhmällä ja Keskolla.

Hälytyslaatikoita käytetään yleensä yksittäisten kalliimpien laitteiden ja varaosien kanssa. Laatikko hälyttää, jos sen vie kassalta eteenpäin.

Lonkeroiden osalta Alepan myymäläpäällikön mukaan kyse on testistä. Hän ei avaa tarkemmin, ovatko hälytyslaatikot vähentäneet lonkerovarkauksia.

Varkaita kiinnostavat ison menekin tuotteet

K-Supermarket Triplan ja K-market Pasilanaseman kauppias Petri Miettisen mukaan lonkeron sixpack on heillä euromäärällisesti eniten varastettu tuote.

Lonkeropakkauksia on varastettu tiuhaan tahtiin siitä asti, kun alkoholilain muutos vuonna 2018 mahdollisti niiden myymisen ruokakaupassa.

– Se on melko arvokas yksittäinen tuote. Sitä viedään sekä omaan käyttöön että jälleenmyyntitarkoituksessa, Miettinen sanoo.

K-ryhmän yritysturvallisuusjohtajan Petri Käyhkön mukaan perusolettamuksena on, että tuotteet, jotka kiinnostavat asiakkaita, kiinnostavat myös myymälävarkaita. Hän nimeää merkkivaatteet, kosmetiikan, laadukkaat sähkötyökalut ja viihde-elektroniikan kuten bluetooth-kaiuttimet.

Lisäksi kalliimmat elintarvikkeet, kuten liha, kala, juustot ja pikakahvit ovat Käyhkön mukaan varkaiden suosiossa.

Myös S-ryhmän yritysturvallisuuspäällikkö Janne Ahtoniemi nimeää varastetuimmiksi tavaroiksi merkkivaatteet, kosmetiikan ja elektroniikan. Hän muistuttaa, että myymälävarkauksia kohdistuu laajasti eri tuoteryhmiin, myös perusruokatarvikkeisiin.

Kauppias Miettisen kaupoista katoaa lonkeron lisäksi jonkin verran brändituotteita, kuten arvokkaita lautaisia tai kodinkoneita.

– Aiemmin kalliita sisä- ja ulkofileitä varastettiin myös paljon, mutta siinä kauppiaat ovat pääseet niskan päälle ja tämä on vähentynyt, Miettinen sanoo.

Helsinkiläisessä ruokakaupassa yksittäisten lonkeropakkausten suojaaminen hälyttimin on kokeilu. Esimerkiksi olutpakkauksia tai yksittäisiä lonkerotölkkejä kaupassa ei ole suojattu. Kuva: Otso Karhu / Yle

Erilaisia myymälävarkaita

Myymälävarkaita on Miettisen mukaan laidasta laitaan. Osa hakee taloudellista voittoa, osa jännitystä. Varkaushävikkiä tulee kaikilta osastoilta, sillä on heitä, jotka eivät ylipäänsä aio maksaa mistään.

– Myös halpoja perustuotteita, kuten näkkileipää ja jugurttia varastetaan.

Miettinen näkee myymälävarkaissa kahta päätyyppiä: suunnitelmallisia varkaita ja hetken mielijohteesta näpisteleviä ihmisiä. Isoimmat taloudelliset tappiot syntyvät ensimmäisestä ryhmästä.

Miettinen muistuttaa, että vaikka osa myymälävarkaista on laitapuolen kulkijoita, voi kenestä tahansa paljastua myymälävaras.

– Edellisessä kaupassani vuosia sitten kävi päivittäin asioimassa vanhempi mieshenkilö. Hän oli erittäin mukava, jutteli aina pitkät pätkät henkilökunnan kanssa, ja osti aina jotain.

Lopulta ilmeni, että joka kerta mies maksoi vain kolmasosan ostoksistaan ja varasti loput.

– Kiinni jäämisen jälkeen juttelin hänen kanssaan, kun odotimme poliisia. Hän kertoi aloittaneensa varastelun sen jälkeen, kun hänen vaimonsa kuoli. Eihän se varkauteen oikeuta, mutta välillä näissä on taustalla surullisia kohtaloita, Miettinen pohtii.

Näpistyksistä jää kiinni myös lapsia ja nuoria. Heidän kohdallaan on tärkeintä, että mahdollinen varastelukierre saadaan katkaistua, Miettinen pohtii.

Miettinen ei erottele erilaisia tapoja, millä myymälävarkauksia tehdään. Hän toteaa, että ihmisen mielikuvitus on loputon.

Myymälävarkaudet ovat kasvussa

Kaupan liitto on arvioinut, että myymälävarkauksista koituu vuosittain noin 550 miljoonan euron tappiot. Samalla valtio menettää verotuloja runsaat sata miljoonaa euroa.

K-ryhmän yritysturvallisuusjohtaja Petri Käyhkön mukaan paljastuneiden myymälävarkauksien määrä on ollut tänä kesänä jonkin verran kasvussa. Korona-aikana myymälävarkaudet eivät kasvaneet, mutta eivät myöskään vähentyneet.

Kauppias Miettisen kaupoissa myymälävarkauksien määrä oli koronan aikana hieman laskussa. Nyt loppukevään ja kesän aikana on palattu vanhaan.

Miettinen arvioi, että tällä hetkellä myymälävarkauksia tapahtuu päivittäin. Kiinni jäävät tapaukset ovat vain jäävuoren huippu.

Erityispakatuista lonkeroista kertoi myös Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 14.8. kello 23:een saakka.

Juttua muokattu 15.8.2022 klo 12.00. Alepan myymäläpäällikköä kutsuttiin aiemmin virheellisesti kauppiaaksi. Turvallisuusjohtaja Käyhkö on K-ryhmällä, ei S-ryhmällä. Juttuun myös lisätty S-ryhmän Janne Ahtoniemen kommentit.

Lue myös:

Kuopiolainen askarteluliike kyllästyi jatkuvaan varasteluun – hyllyjen paikkoja on jouduttu vaihtelemaan ja valvontaa lisäämään

Kauppias turhautui, kun myymälävarkaudet jäivät jatkuvasti selvittämättä – sitten hän keksi, millä röyhkeimmät varkaat saadaan kuriin