Hyppää sisältöön

Oulun Energia lopetti sopimuksen Teboilin kanssa – uusi öljyntoimittaja on löytynyt

Venäläisen hakkeen käytöstä luovuttiin maaliskuussa heti, kun korvaavan polttoaineen saatavuus oli ensin taattu.

Oulun Energia lopetti öljysopimuksen Teboilin kanssa. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Oulun Energia on päättänyt sopimuksen öljy-yhtiö Teboilin kanssa.

Uusista öljytoimituksista on sovittu toisen toimittajan kanssa. Uusi öljyntoimittaja valittiin kilpailutuksella.

– Uudella toimittajalla on kyvykkyys toimittaa öljyä tarpeen mukaan välittömästi, sanoo Oulun Energian liiketoimintajohtaja Pertti Vanhala.

Vanhalan mukaan uusien toimittajien nimiä ei voida julkaista tässä vaiheessa, koska julkaisusta ei ole vielä sovittu niiden kanssa. Uudet toimittajat ovat kuitenkin suomalaisia öljytoimittajia. Öljyn alkuperä on muualta kuin Venäjältä.

Kilpailutuksessa yhtenä vaatimuksena oli, että öljy ei ole venäläisperäistä. Kilpailutukseen osallistuneet toimijat ovat joutuneet antamaan selvityksen meille öljynsä alkuperästä, Vanhala kertoo.

Oulun Energia ryhtyi valmistelemaan venäläisen hakkeen sekä venäläisperäisen öljyn käytöstä luopumista Ukrainan hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.

Venäläisen hakkeen käytöstä luovuttiin maaliskuussa heti, kun korvaavan polttoaineen saatavuus oli ensin taattu.

Oulun Energialla öljyn osuus koko energiantuotannossa on parin prosentin luokkaa. Öljyä käytetään kovilla pakkasilla, jolloin Toppilan ja Laanilan voimalaitosten tuottama lämpö ei riitä. Öljyä käytetään myös voimalaitosten käynnistyspolttoaineena huippulämpölaitosten lisäksi.

Oulun Energian pitkän tähtäimen tavoitteena on luopua öljyn käytöstä kokonaan, kun tekninen kyvykkyys voimalaitoksilla ja huippulämpölaitoksilla saavutetaan. Huippulämpölaitosten öljynkäyttöä korvataan tulevaisuudessa mahdollisesti sähkö- ja pellettikäyttöisillä vaihtoehdoilla tai bioöljyillä.

Muutosten tekeminen vie kuitenkin vuosia.

Juttua täydennetty kello 14.50 liiketoimintajohtaja Pertti Vanhalan antamilla tiedoilla, että sopimus on tehty suomalaisten öljyntoimittajien kanssa, joiden nimiä ei vielä kerrota. Kilpailutuksen ehtona oli, että öljy ei ole venäläisperäistä.