Hyppää sisältöön

Englannissa kuumin kesä yli 80 vuoteen: Thames-joki on kuivunut, tutkija varoittaa vesivarojen säästämisestä

Äärimmäisistä lämpötiloista on annettu alueellinen varoitus jo kahdesti kesän aikana.

Kuivuus ja kuumuus piinaavat Englantia. Maastopalot ovat riehuneet Lontoon alueellakin tänä kesänä. Kuva: Tolga Akmen / EPA

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tämän vuoden heinäkuu on ollut Englannin mittaushistorian kuivin sitten vuoden 1935, kertoo Britannian ilmatieteen laitos Met Office Reutersin mukaan. Keskimääräinen sademäärä on ollut 23,1 millimetriä eli noin 35 prosenttia normaalista.

Met Office antoi alueellisen varoituksen äärimmäisen kuumista lämpötiloista seuraavan neljän päivän ajaksi. Varoitus annettiin ensimmäisen kerran aiemmin kesällä, kun lämpötilat nousivat paikoin yli 40-asteisiksi.

Myös Thames-joki on kuivunut poikkeuksellisen paljon tänä vuonna. Ympäristönsuojelijoiden mukaan joen alkulähde on kuivunut pitkälle alavirtaan ja sen pinta on epätavallisen matala, sanoo River's Trust -ympäristönsuojelujärjestön johtaja Alisdair Naull.

Thames on 356 kilometriä pitkä kulkien Gloucesterista Lounais-Englannista Lontoon halki aina Pohjanmerelle saakka.

Etelä-Englannissa kaksi vesilaitosta on väliaikaisesti rajoittanut asiakkaidensa kasteluletkujen ja sadettimien käyttöä. Lontoon alueella yli 15 miljoonan asukkaan vedenjakelusta vastaava Thames Water on kertonut suunnittelevansa vastaavia rajoituksia.

Readingin yliopiston Ilmastoasiantuntija vesitutkija Hannah Cloken mukaan rajoitukset opettavat säännöstelemään vedenkulutusta, mutta ilmastonmuutosta ehkäisevät toimenpiteet ovat entistä tärkeämpiä.

– Jos sadetta ei saada elokuuksi ja talvesta tulee kuiva, saatamme olla pahassa pulassa ensi keväänä ja kesänä, kun vesivaroja ei ole lainkaan jäljellä, Cloke sanoo.

Kesän aikana lämpötilaennätyksiä on rikottu eri puolilla Eurooppaa. Poikkeukselliset helteet ovat aiheuttaneet kuolemia ja saaneet aikaan laajoja metsäpaloja useissa eri maissa. Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi kertoo Uutispodcastissa, että vaikka ennätyshelteet kuuluvat ilmastonmuutoksen käsikirjoitukseen, monet asiat tapahtuvat nyt jopa odotettua aiemmin.

Lue lisää:

Hollantiin julistettiin vesipula – maatalouden vedenkäyttöä ja jokilaivaliikennettä rajoitetaan

Helteet ja kuivuus verottavat satoa Euroopassa – professori: “Ne tulivat pahaan aikaan, koska viljamarkkinat olivat valmiiksi epävakaat”