Hyppää sisältöön

Helsinkiä saattaa kohta ympäröidä kelluvien kerrostalojen kaari – Uusin suunnitelma koskee Ruoholahtea

Vastaavaa hanketta ei ole toteutettu Suomessa aiemmin. Yritys tutkii 4-5-kerroksisten kelluvien, ainakin osittain puurakenteisten kerrostalojen rakentamisen edellytyksiä.

Kelluvat, 4-5-kerroksiset talot tulisivat Kaapelitehtaan eteen Ruoholahden rantaan. Kuva: JKMM Arkkitehdit Oy

Helsingin Ruoholahteen kaavaillaan kelluvaa kerrostaloaluetta. Alue olisi Tammasaarenlaiturin edustalla, aivan Kaapelitehtaan naapurissa.

Alue on tarkoitus varata Floating Flats -nimiselle yritykselle hankkeen suunnittelua varten. Yritys tutkii 4-5-kerroksisten kelluvien, ainakin osittain puurakenteisten kerrostalojen rakentamisen edellytyksiä.

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan ensi viikon tiistaina.

Yritys osallistui Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaan esittämällä korkean, kelluvan asumisen kehittämistä syvillä ranta-alueilla, kuten vanhoissa satamissa.

Kehittämisvaraus on voimassa vuoden 2024 loppuun. Kaupunki päättää toteutukseen tähtäävästä tontinluovutuksesta erikseen.

Villa Helmi
Tältä näyttää kelluva erillistalo Espoon Keilaniemessä.

Hanke vastaa kaupungin strategisiin tavoitteisiin hyödyntämää merellisyyttä uudella tavalla. Vastaavaa hanketta ei ole toteutettu Suomessa aiemmin.

Asuinrakennusten lisäksi alueelle on suunnitteilla merellistä julkista kaupunkitilaa – ranta-aukio, vierasvenelaiturit ja merelliset palvelut olisivat kaikkien kaupunkilaisten käytettävissä.

Hankkeessa selvitään myös sitä, miten vesialueelle voidaan rakentaa asuntoja mahdollisimman vähän häiriötä aiheuttaen. Osa rakentamisesta voitaneen toteuttaa meritse aiheuttamatta merkittävää häiriötä lähialueille, luonnolle tai liikenteelle, todetaan kaupungin tiedotteessa.

Alustavaan suunnitelma keräsi Kerro kantasi -palvelussa lähes 500 kommenttia alueen asukkailta ja muilta toimijoilta.

Voit keskustella aiheesta 13.8.2022 kello 23:een asti.

Täältä kuulet uusimmat alueemme uutiset

Lue myös:

Meressä kelluvia asuinalueita on suunniteltu vuosia, nyt sellainen nousee Helsinkiin – rakennuttaja: asukkaiden ei tarvitse olla miljonäärejä

Tammisaaren suojeltu puutaloalue on Suomen vanhimpia, ja nyt sen edustalle suunnitellaan moderneja kelluvia huviloita – vastustajat: "Tuhoaa alueen hengen"