Hyppää sisältöön

Herätys: Koulujen ruokalistat säästöpaineiden alla | Heinäkuun inflaatioluvut julki tänään | Afganistanin romahduksesta tasan vuosi

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Kouluateriat Kuopion alueella valmistava Servica on esittänyt ateriahintaan korotuksia. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Koululaisten ruokalistat joutumassa säästöpaineissa koville

Reilusti kohonnut ruoan hinta voi pian näkyä myös koululaisten lautasilla. Useat ruoanvalmistajat ovat joutuneet pyytämään kotikunniltaan lisää rahaa, jotta ruoka saadaan tehtyä tarpeeksi laadukkaasti.

Edessä voi olla myös säästökuuri. Helsingin ruokapalvelujohtajan mukaan yhtenä vaihtoehtona voisi olla lihan vähentäminen liharuoissa.

Hintojen nopea nousu voi jatkua vielä ensi vuonnakin

Kuva: Aalto Puutio / Yle, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle

Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum ja Etlan tutkija Ville Kaitila arvioivat, ettei inflaatio eli yleinen hintojen nousu tule merkittävästi hidastumaan vielä lähikuukausien aikana. Myös näkymä ensi vuoden inflaatio-odotuksista on muuttunut. Tilastokeskus julkaisee tänään heinäkuuta koskevat inflaatioluvut.

Afganistanin romahtamisesta on kulunut vuosi – tämä kaikki on muuttunut

Talibanit palasivat valtaan Afganistanissa 15. elokuuta 2021. Kuva: Alfred Yaghobzadeh / AOP

Talibanit palasivat kahden vuosikymmenen tauon jälkeen valtaan Afganistanissa tasan vuosi sitten 15. elokuuta 2021. Vuodessa uusi hallinto onnistui kääntämään kelloa taaksepäin monella saralla. Huolet muun muassa tyttöjen ja naisten oikeuksien menettämisestä osoittautuivat todeksi.

Katso tästä kuva- ja videokooste vuodesta, joka mullisti maan jälleen kerran.

Helteinen sää jatkuu alkuviikolla

Maanantaina on luvassa aurinkoisia kelejä. Lämpötila nousee yli hellerajan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun korkeudella asti. Pohjoisessa saattaa paikoin tulla yksittäisiä sadekuuroja, mutta sademäärät ovat pieniä.

Helteinen sää näyttäisi jatkuvan alkavalla viikolla ainakin suuressa osassa maata.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.