Hyppää sisältöön

Pörssiyhtiöt ostavat ennätysmäärin omia osakkeitaan | Yle vieraili Talibanin vuosi sitten valtaamassa Afganistanissa | Puukotettu Salman Rushdie päässyt pois hengityskoneesta

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Yhdysvaltalaiset suuryhtiöt ostavat nyt omia osakkeitaan enemmän kuin koskaan. Kuva: Chine Nouvelle / SIPA / Shutterstock

Pörssiyhtiöt ostavat nyt ennätysmäärin omia osakkeitaan

Yhdysvaltain suurimmat pörssiyhtiöt ovat vuoden kuluessa ostaneet omia osakkeitaan yli tuhannella miljardilla dollarilla. Uutisissa puhutaan uhkaavasta taantumasta, mutta yhtiöt eivät pelkää keventää kassojaan. Suomessakin Nokian, Nordean ja Sammon kaltaiset yhtiöt tekevät mittavia omien osakkeiden ostoja. Vaasan yliopiston professori Timo Rothovius ja OP:n pääanalyytikko Antti Saari kertovat, mitä osakkeiden takaisinosto tarkoittaa.

Yle vieraili Afganistanissa, jonka Taliban valtasi vuosi sitten

Zahra on yksinhuoltaja. Viisi vuotta sitten tyttären isä lähti Saksaan, koska oli joutua sotatantereelle. Kuva: Maija Liuhto / Yle

Ääri-islamilaisen Talibanin valtaannousu Afganistanissa herätti pelkoja siitä, mitä maassa tapahtuu naisten oikeuksille. Suurin osa Talibanin määräyksistä koskee nimenomaan naisia ja he ovat myös vapaamielisimmillä alueilla säännöistä eniten kärsineet. Yle vieraili Afganistanissa ja haastatteli kahta naista heidän kokemuksistaan Talibanin vallan alla.

Puukotettu Salman Rushdie päässyt pois hengityskoneesta

Kuva: Jerome Domine / All Over Press

Yhdysvalloissa perjantaina luentotilaisuudessa kaulaan ja vatsaan puukotettu kirjailija Salman Rushdie ei tarvitse enää hengityskonetta ja kykenee puhumaan, kertoo muun muassa uutistoimisto AP. Rushdien agentti Andrew Wylie on vahvistanut tiedon kertomatta asiasta enempää.

75-vuotias Rushdie oli noussut lavalle pitääkseen esitelmän kirjallisuusfestivaalilla New Yorkin osavaltiossa, kun mies ryntäsi lavalle ja puukotti kirjailijaa. Hyökkääjä otettiin kiinni välittömästi. Rushdieta hoidetaan yhä sairaalassa vakavien vammojen vuoksi.

Sää

Kuva: Ilmatieteen laitos

Helteinen ilma ulottuu Etelä-Pohjanmaalta Kainuun eteläosaan ulottuvalle vyöhykkeelle. Sää on suurimmassa osassa maata poutainen ja laajalti myös aurinkoinen. Hajanaisia sateita liikkuu Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun yli itään sunnuntaina.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.