Hyppää sisältöön

SpaceX:n raketti loisti viime yönä Suomen taivaalla valtavana valopallona – raketin kulku tallentui videolle Turun Ruissalossa

Mika Kurkilahti onnistui taltioimaan raketin videolle. Pitkään valokuvausta harrastanut Kurkilahti ei ole koskaan ennen nähnyt vastaavaa omin silmin.

SpaceX:n raketti näkyi valtavana valopallona Suomen taivaalla
SpaceX:n raketti näkyi valtavana valopallona Suomen taivaalla

Ympäri Suomea tehtiin viime yönä lukuisia havaintoja taivaalla näkyneestä suuresta "valopallosta". Kyse oli Kaliforniassa perjantaina iltapäivällä laukaistusta (siirryt toiseen palveluun) SpaceX-yhtiön Falcon 9 -raketista.

Raketti näkyi Suomen yötaivaalla noin kahdelta lauantaina aamuyöstä.

Ruissalossa Turussa perseidien lentoja ikuistamassa ollut Mika Kurkilahti onnistui taltioimaan raketin lennon videolle. Pitkään taivaan kantta kuvannut Kurkilahti oli itsekin aluksi ymmällään siitä, mitä hän näki öisellä taivaalla.

– Mulla oli kamerat kuvaamassa vähän eri puolille ja yhtäkkiä näkyi tosi kirkas valopallo, mikä tuli selän takaa ja kesti todella kauan. Se oli todella erikoinen, koska yleensä meteorit kestävät maksimissaan muutaman sekunnin, Kurkilahti kuvailee.

– Siitä jäi sellainen, että mikä ihme tämä on.

Toistakymmentä vuotta valokuvausta harrastanut Kurkilahti ei ole koskaan aiemmin törmännyt vastaavaan. Vasta lauantaina päivällä hänellekin valkeni, että valopallo olikin Falcon 9 -raketti.

Tähdet olivat kohdillaan viime yönä

Lauantaina yhden aikoihin iltapäivällä Tähtitieteelliselle yhdistykselle Ursalle oli tehty raketista jo noin 42 havaintoa. Havaintoja on tehty Helsingistä aina Rovaniemen pohjoispuolelle asti.

Ursan tiedottaja Anne Liljeström arvioi, että havainnot ovat hienoisesti painottuneet maan länsiosiin. Kaikkia havaintoja ei kuitenkaan ilmoiteta Ursalle asti.

Raketin näkyminen Suomessa ei sinänsä ole harvinaista. Falcon 9 on kolmas raketti, josta on tänä vuonna tehty havaintoja.

Viime yönä olosuhteet raketin havaitsemiselle olivat kuitenkin todella otolliset. Perseidien meteoriparven aktiivisin vaihe osui lauantaihin aamuyölle, joten monet ihmiset olivat jo valmiiksi hereillä katselemassa taivaalle.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 14.8. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Perseidien tähdenlennot täyttävät taas taivaan