Hyppää sisältöön

NYT: Ainakin yksi Trumpin asianajajista allekirjoitti valheellisen lausunnon

Lausunto voi antaa selityksen sille, miksi kotietsintä tehtiin vasta nyt. Liittovaltion poliisi FBI vei kotietsinnän jälkeen mukanaan salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja Donald Trumpin kodista Floridassa.

Kuvituskuva. Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trump kuvattuna 10. elokuuta Trump Towerin edustalla New Yorkissa.

Ainakin yksi Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin asianajajista allekirjoitti kesäkuussa Yhdysvaltain oikeusministeriölle suunnatun lausunnon, jonka mukaan kaikki salaisiksi merkityt materiaalit, joita Trumpin kartanossa säilytettiin, olisi palautettu maan hallinnolle.

Näin kertoo New York Times -lehdelle (siirryt toiseen palveluun) neljä henkilöä, jotka ovat tietoisia kyseisestä asiakirjasta.

Kirjallinen lausunto annettiin sen jälkeen, kun oikeusministeriön korkea-arvoinen turvallisuusviranomainen oli vieraillut kesäkuun alussa Trumpin kartanossa Mar-a-Lagossa ja tavannut kahden Trumpin asianajajan kanssa. Tapaamisessa oli keskusteltu salaisiksi luokiteltujen tietojen käsittelystä.

Allekirjoitetun lausunnon olemassaolo viittaa siihen, että Trump tiimeineen ei ole kertonut aineistoon liittyvistä asioista täysin rehellisesti liittovaltion tutkijoille. Se saattaa myös selittää, miksi liittovaltion poliisin FBI:n kotietsintämääräyksessä viitattiin rikostutkinnan estämiseen liittyvään lainsäädäntöön, lehti kirjoittaa.

Lausunnon olemassaolo vastaa ainakin osaksi myös kysymykseen siitä, miksi päätös kotietsinnästä tehtiin vasta kuukausien päästä siitä hetkestä, kun oikeusministeriö aloitti asian selvittelyn yrittämällä käydä keskusteluja Trumpin ja hänen tiiminsä kanssa.

FBI suoritti kotietsinnän Trumpin Mar-a-Lago -kartanossa alkuviikosta ja vei mukanaan yksitoista sarjaa salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja. Oikeusministeriön mukaan osa asiakirjoista oli luokiteltu huippusalaiseksi.

Yhdysvaltain oikeusministeriö tai Trumpin edustajat eivät ole vielä kommentoineet New York Timesin tietoja.

Lue myös:

Oikeusministeri yrittää paljastaa Trumpin bluffin – Trump kehottaa julkistamaan kartanonsa etsintäluvan välittömästi

Washington Post: FBI etsi Trumpin kartanosta ydinaseisiin liittyviä asiakirjoja

FBI teki kotietsinnän Donald Trumpin kartanoon – ex-presidentin kannattajat pitävät kohtelua törkeänä: "He pelkäävät, että hän voittaa taas"