Hyppää sisältöön

Trumpin Mar-a-Lago on pröystäilevä kultakartano, jossa turvallisuusasioista on kiistelty ennenkin – ilmaiskuja määrätty illallisen yhteydessä

Donald Trump kutsui presidenttikautensa aikana Floridan kartanoonsa useita valtionpäämiehiä. Turvallisuusasiat herättivät jo tuolloin ihmetystä.

Donald Trumpin kartano Mar-a-Lago Palm Beachilla. Kuva: AOP

Donald Trumpin hulppea Mar-a-Lagon kartano Floridan Palm Beachissa on ollut otsikoissa, kun FBI teki sinne kotietsinnän elokuun 9. päivä.

Kotietsintä liittyi asiakirjoihin, joita Trumpin on kerrottu vieneen Valkoisesta talosta kartanoonsa presidenttikautensa jälkeen.

Mar-a-Lago on entisen presidentin talvikoti, joka ei ole ensimmäistä kertaa uutisissa turvallisuusasioihin liittyvien kysymysten takia.

Entinen Yhdysvaltain tiedustelu-upseeri on muun muassa kutsunut kartanoa "painajaiseksi".

– Se on painajaismainen ympäristö turvaluokiteltujen tietojen huolelliseen käsittelyyn, upseeri on sanonut Reutersin mukaan.

Donald Trump avasi Mar-a-Lagon yksityisen klubin vuonna 1995. Kuva: AOP

Kullattu tanssisali

Donald Trump osti Mar-a-Lagon vuonna 1985.

Kartanossa on 58 makuuhuonetta, 33 kylpyhuonetta, kaksi isoa ulkouima-allasta, 12 takkaa ja kolme pommisuojaa (siirryt toiseen palveluun). Kartanon alueella toimii Trumpin yksityinen golfklubi, jossa on 500 jäsentä. Klubin Trump avasi vuonna 1995.

Klubin liittymismaksut ovat aiemmin olleet 50 000 – 100 000 dollaria, mutta Trumpin voitettua vuoden 2016 presidentinvaalit, liittymismaksu nousi 200 000 dollariin. Jäseniltä peritään vuosittaisia kuluja useita tuhansia dollareita.

Kartano on rakennettu 1920-luvulla. Sen rakennutti miljonääri ja seurapiirinainen Marjorie Merriweather Post, jonka isä oli rikastunut myymällä aamiaismuroja.

Trump rakennutti kartanoon valtavan tanssisalin, jonka lehtikultakirjailuiden kerrotaan maksaneen (siirryt toiseen palveluun) seitsemän miljoonaa dollaria. Trump korvasi Postin muotokuvan omalla, isommalla muotokuvallaan.

Kartanossa on Trumpin muotokuva, joka korvasi sen rakennuttajan, Marjorie Merriweather Postin, muotokuvan. Kuva: Getty Images

Kun Trumpista tuli presidentti vuonna 2016, yhdysvaltalaismediassa kritisoitiin runsaasti (siirryt toiseen palveluun)hänen siellä viettämäänsä aikaa.

Trump oli Floridassa aina, kun se oli mahdollista. Hän myös kestitsi siellä monia valtionpäämiehiä ja heidän seurueitaan.

Ostaessaan Mar-a-Lagon Trump remontoi rappeutumaan alkaneen rakennuksen. Kuvassa juhlasali. Kuva: AOP

Vuonna 2017 Trumpin vieraana oli Japanin silloinen pääministeri Shinzo Abe. Kesken illallisen Trump sai tiedon, että Pohjois-Korea on tehnyt ohjuskokeen. Salaisiksi luokiteltuja papereita leviteltiin tuolloin illallispöytään ja seurueeseen kuuluneet vieraat julkaisivat tilanteesta kuvia Twitterissä.

Vieraat myös kuuntelivat vieressä, kun Trump ja Abe miettivät, mitä sanovat lausunnossaan. Kun lausunto oli annettu, Trump lähti hääjuhliin.

Japanin entinen pääministeri Shinzo Abe ja Trump lehdistötilaisuudessa Mar-a-Lagossa huhtikuussa 2018. Kuva: Gary I Rothstein / AOP

– Trump oli niin löysä turvallisuuden suhteen, että hänellä oli arkaluontoinen tapaaminen mahdollisesta sota-aiheesta, jossa Yhdysvaltojen ulkopuoliset hallituksen työntekijät voisivat tarkkailla ja valokuvata, sanoi kansalliseen turvallisuuteen erikoistunut lakimies Mark Zaid Reutersille.

Zaidin mukaan ulkopuolisten olisi ollut helppoa kuunnella ja tallentaa, mitä kartanossa keskusteltiin.

Avuksi turvahuone

Reuters kertoo, että Valkoisen talon avustajat perustivat Mar-a-Lagoon turvahuoneen, jossa luottamuksellisia ja arkaluonteisia keskusteluja käytäisiin.

Kiinan presidentti Xi Jinpingin vierailun aikana Trump määräsikin Syyriaan ilmaiskuja turvahuoneesta. Palattuaan illallispöytään Trump ja Xi nauttivat jälkiruuaksi suklaakakkua, jonka aikana Trump kertoi ilmaiskuista Xille.

Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping Mar-a-Lagossa huhtikuussa 2017. Kuva: AOP

Vuonna 2019 Mar-a-Lagoon pääsi kiinalainen nainen mukanaan "haitallisilla" ohjelmistoilla koodattu muistikortti.

Nainen pidätettiin. Tuolloin Valkoisen talon kansliapäällikkö John Kelly yritti rajoittaa sitä, kuka jatkossa pääsisi Trumpin vieraaksi kartanoon. Yrityksestä kuitenkin luovuttiin, koska Trump kieltäytyi yhteistyöstä.

Melania Trump otti selfietä Mar-a-Lagossa Venezuelan silloisen presidentin puolison Fabiana Rosales de Guaidon kanssa vuonna 2019. Kuva: White House Photo
FBI teki alkuviikosta kotietsinnän Donald Trumpin Floridan-kartanolle.

Lue myös:

NYT: Ainakin yksi Trumpin asianajajista allekirjoitti valheellisen lausunnon

Oikeusministeri yrittää paljastaa Trumpin bluffin – Trump kehottaa julkistamaan kartanonsa etsintäluvan välittömästi

FBI teki kotietsinnän Donald Trumpin kartanoon – ex-presidentin kannattajat pitävät kohtelua törkeänä: "He pelkäävät, että hän voittaa taas"