Hyppää sisältöön

Egyptissä ainakin 41 kuollut tulipalossa kirkossa, palon uskotaan alkaneen sähköviasta – suurin osa kuolleista lapsia

Tiedot loukkaantuneiden määrästä ovat vaihdelleet eri medialähteissä.

Yli 40 ihmistä kuoli Egyptissä kirkkopalossa
Yli 40 ihmistä kuoli Egyptissä kirkkopalossa

Ainakin 41 ihmistä on kuollut Gizassa Suur-Kairon alueella Egyptissä kirkossa sattuneessa tulipalossa.

Loukkaantuneita on ainakin 14. Tiedot loukkaantuneiden määrästä ovat tosin vaihdelleet eri medialähteissä. Egyptin terveysministeriön on uutisoitu aiemmin kertoneen jopa 55 sairaalaan kuljetetusta loukkaantuneesta.

Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan palon syynä olisi sähkövika tai oikosulku. Egyptin sisäministeriön mukaan palo sai alkunsa vioittuneesta ilmastointilaitteesta.

Tulipalo sattui Abu Shifinin koptilaisessa kirkossa Imbaban naapurustossa. Kirkossa oli palon syttyessä 5 000 ihmistä, jotka olivat kerääntyneet paikalle messua varten.

Palo syttyi Gizassa, joka sijaitsee Suur-Kairon alueella. Kuva: Laura Merikalla / Yle

Tuli tukki sisäänkäynnin kirkkoon ja aiheutti pakokauhun. Suurin osa kuolleista oli lapsia, kertoivat Reutersin haastattelemat lähteet.

– Ihmiset kokoontuivat kolmanteen ja neljänteen kerrokseen, ja me näimme savua tulevan toisesta kerroksesta. Ihmiset ryntäsivät alas portaita ja kaatuivat toistensa päälle, kertoo Reutersin haastattelema silminnäkijä Yasir Munir.

Uutistoimisto AFP:n haastattelemat silminnäkijät puolestaan kuvailivat, miten ihmiset ryntäsivät palavaan rakennukseen pelastamaan sinne loukkuun jääneitä.

– Kaikki kantoivat lapsia ulos rakennuksesta, mutta palo kasvoi ja sisällä pystyi käymään vain kerran tukehtumatta, kirkon naapurissa asuva Ahmed Reda Baioumy kertoi AFP:lle.

Silminnäkijät kuvailivat joidenkin ihmisten myös pelastautuneen rakennuksesta hyppäämällä alas ikkunoista.

Maan presidentti Abdel Fattah al-Sisi kirjoitti Facebook-sivullaan sunnuntaina "mobilisoineensa kaikki valtion palvelut varmistamaan, että kaikki mahdollinen tehdään". Myöhemmin hän kertoi osoittaneensa suruvalittelunsa kirkon johdolle.

Lähi-idän suurin kristinuskoisten yhteisö

Koptit ovat Lähi-idän suurin kristinuskoinen yhteisö. Heitä on Egyptissä miljoonia, arvioiden mukaan jopa kymmenesosa maan väkiluvusta.

Kopteja vastaan on hyökätty, ja he ovat kärsineet syrjinnästä muslimienemmistöisessä Egyptissä. Hyökkäykset lisääntyivät al-Sisin tultua valtaan vallankaappauksessa vuonna 2013.

Al-Sisi on ensimmäinen Egyptin presidentti, joka on uutistoimisto AFP:n mukaan joka vuosi osallistunut koptien joulumessuun. Hän myös nimitti äskettäin koptituomarin perustuslakituomioistuimen johtoon ensimmäistä kertaa maan historiassa.