Hyppää sisältöön

Useat Euroopan maat kärsivät vesipulasta eikä helpotusta ole näkyvissä – tämänhetkinen kuivuus voi olla pahin 500 vuoteen, varoittaa tutkimuslaitos

Ennätyshelteet ovat aiheuttaneet eri Euroopan maissa paitsi maastopaloja, myös lisääntyvää luonnon kuivumista. Tilanne saattaa jatkua vielä pitkään, sillä helteet jatkuvat yhä.

Kuivuus piinaa Eurooppaa - vesipula monessa maassa
Kuivuus piinaa Eurooppaa - vesipula monessa maassa

Euroopassa helteet ovat tuoneet ennätyksiä lähenevää kuivuutta, jonka pelätään jatkuvan vielä pitkään.

STT uutisoi, että Euroopan komission yhteinen tutkimuskeskus varoittaa vallitsevan kuivuuden voivan olla pahin 500 vuoteen. Tutkimuskeskuksen vanhempi tutkija Andrea Toti kertoi tällä viikolla, että pahin kuivuus koettiin vuonna 2018, mutta tämä vuosi on mahdollisesti ollut jopa pahempi. Kuluvan vuoden kuivuuden analysointi on vielä kesken.

Kuivuus saattaa vielä pahentua ja levitä melkein puoleen Euroopan alueesta, tutkimuskeskus ennustaa.

Kuivuus on jo nyt aiheuttanut vesipulaa ja maastopaloja monessa Euroopan maassa.

Ranskassa Var-joki pahasti kuivunut

Ranskassa Marseillesin lähellä turistien suosiman Verdon-rotkon alueella veneitä vuokraava yrittäjä huomasi kuivuuden aiheuttaman muutoksen.

– Vedenpinta on viidestä kuuteen metriä alempana kuin mihin olemme tottuneet, yrittäjä Xavier Cheval sanoi.

Hänen mukaansa heinäkuun alusta alkaen yrityksillä on ollut turisteja asiakkaina puolet vähemmän kuin aiempina vuosina.

Var-joki on pahasti kuivunut Ranskassa. Kuva: Sebastien Nogier / EPA

Tilastojen mukaan viime vuoteen verrattuna sadetta kertyi tänä vuonna 40 prosenttia vähemmän ennen heinäkuuta ja sen jälkeen alueella on ollut lähes sateetonta.

Varin alueella on paikoin ollut vesipulaa, ja asukkaita on kielletty käyttämästä vettä autojen pesussa ja puutarhojen kastelussa.

– Kuivuus on vaikuttanut matkailualaan erityisesti Varin alueella. Kaikki veteen liittyvät kaupalliset paikat ovat kärsineet valtavasti, sanoi Aiguinesin pormestari Charles-Antoine Mordelet Reutersin mukaan.

Ranska ei ole ainoa maa, jossa kuivuus aiheuttaa vesipulaa sekä maastopaloja.

Viime torstaina Lounais-Ranskassa Bordeaux'n eteläpuolella raivoavia maastopaloja sammutti toista tuhatta palomiestä.

Britanniassa vesirajoituksia

Britanniassa on varoitettu kuivuuden jatkuvan ensi vuoteen asti Lounais-Englannissa sekä osissa Etelä- ja Keski-Englantia. Ympäristöviraston varoituksen perään odotetaan virallisia vedenkäytön rajoituksia.

Reutersin mukaan heinäkuu oli Englannissa kuivin sitten vuoden 1935.

Kaksi maan eteläosassa sijaitsevaa vesiyhtiötä on jo ilmoittanut tilapäisestä letku- ja sprinklerijärjestelmien käytön kieltämisestä. Thames Water, joka toimittaa vettä noin 15 miljoonalle asiakkaalle Lontoossa ja Kaakkois-Englannissa, sanoi aikovansa ottaa käyttöön vastaavanlaisia rajoituksia.

Britanniassa on ollut viimeksi ollut yhtä kuivaa vuonna 1935. Palomies kasteli ruohikkopaloa Leytonissa, Lontoossa elokuun 12. päivä. Kuva: Tolga Akmen / EPA

Keskisessä Englannissa Derbyshiressä tulipalojen määrä on kuivuudesta johtuen lisääntynyt moninkertaisesti.

– Viimeisten viikkojen aikana hätäpuhelut palojen vuoksi lisääntyivät tuhat prosenttia Derbyn alueella aiempaan vuoteen verrattuna, kertoo Clive Stanbrook Derbyshiren pelastuslaitokselta.

Hänen mukaansa pari viikkoa sitten paikallista paloa oli sammuttamassa 34 paloautoa ja yli sata pelastajaa.

Euroopassa tämän vuoden maastopalot ovat polttaneet maaperää jo toiseksi eniten koskaan mittaushistoriassa, vaikka maastopaloille tyypillinen aika vasta puolivälissä, kertoo Euroopan unionin tilastokeskus.

Saksassa Reinin jokiliikenne takkuaa

Saksassa suunnitellaan energian kannalta välttämättömien materiaalien ja laitteiden kuljetukselle helpotuksia maan rautateillä Rein-joen kuivumisen vuoksi.

Rein-joki on kuivunut pahasti. Kuva Spijkistä, Hollannista. Kuva: Koen van Weel / EPA

Reinin pinta on ollut ennätysalhainen ja se laskee edelleen, mikä vaikeuttaa jokiliikennettä. Monet alukset eivät pysty kulkemaan normaaleja reittejään täyteen lastattuina.

– Tarvitsemme poikkeuksellisia toimenpiteitä toimitusvarmuuden varmistamiseksi, talousministeri Robert Habeck sanoi lausunnossaan.

Myös esimerkiksi Italiassa ja Hollannissa on heinä- ja elokuun aikana kärsitty vesipulasta kuivuuden takia.

Heinäkuun lopulla Pohjois-Italian Pojoki näytti tältä. Alueella on pahin kuivuus 70 vuoteen, mikä on verottanut satoa.

Espanja: "Emme voi enää olla Euroopan vihannestarha"

Ennätyshelteet ovat koetelleet tänä kesänä Euroopassa myös Espanjaa. Ilmastonmuutoksen myötä lisääntynyt kuivuus pakottaa espanjalaiset ajattelemaan uusiksi sen, mihin jatkuvasti hupenevia vesivaroja käytetään. STT uutisoi, että muutoksella voi olla pysyviä vaikutuksia maan elinkeinorakenteeseen, mikä voi näkyä kauppojen vihanneshyllyillä myös kaukana pohjoisessa.

Espanjaan rakennettiin 1900-luvulla toistatuhatta suurta patoa, mikä on suurin määrä asukasta kohden koko Euroopassa. Patoaltaiden vesi mahdollisti kastelun piirissä olevan maatalousmaan pinta-alan kolminkertaistamisen. Tätä pidettiin aikanaan todellisena menestystarinana.

Nyt elokuussa Espanjan tekoaltaiden vesimäärä on enää keskimäärin 40 prosenttia maksimista ja selvästi alle viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden elokuun keskiarvon. Erityisen huono tilanne on eteläisessä Andalusiassa, missä tekoaltaissa on parhaimmillaankin vain neljännes vettä. Myös pinta- ja pohjavesien määrä on huvennut.

Andalusiassa vettä onkin jo jouduttu säännöstelemään. Alueella kasvatetaan huomattava osa muualla Euroopassa kulutettavista hedelmistä ja vihanneksista. Osa lajeista, kuten mansikat ja avokadot, eivät sovellu kuumaan ja kuivaan ilmastoon.

Kestävämmän vedenkäytön puolesta työskentelevän FNCA-järjestön (siirryt toiseen palveluun) johtajan Julia Martinezin mukaan vettä ei käytetä Espanjassa ollenkaan järkevästi.

– Me emme voi enää olla Euroopan vihannestarha samalla kun paikallisilla asukkailla on pulaa vedestä, Martinez sanoo.

Aiheesta aiemmin:

Sään ääri-ilmiöt haittaavat Euroopassa jo tavallista arkea monin tavoin – Britanniassa varoitetaan jälleen uudesta helleaallosta

Helteet ja kuivuus verottavat satoa Euroopassa – professori: “Ne tulivat pahaan aikaan, koska viljamarkkinat olivat valmiiksi epävakaat”

Pohjois-Italiassa on kuivinta 70 vuoteen – viranomaiset ovat julistamassa poikkeustilaa, kolmannes viljasadoista uhkaa tuhoutua