Hyppää sisältöön

Hintojen nousu näkyy jo ruokakaupoissa: yhä useampi valitsee tarjoustuotteen

Keskon ja S-ryhmän mukaan tarjoustuotteiden ja kauppojen omien tuotemerkkien myynti on lisääntynyt. Samaan aikaan myös kaikkein kalleimpien tuotteiden kysyntä näyttäisi kasvavan.

Voimakas hintojen nousu näkyy jo myös ruokakaupoissa – yhä useampi valitsee halpatuotteen
Voimakas hintojen nousu näkyy jo myös ruokakaupoissa – yhä useampi valitsee halpatuotteen

Voimakas hintojen nousu eli inflaatio on alkanut näkyä yhä selvemmin myös ruokakaupoissa. Kauppajättien Keskon ja S-ryhmän mukaan tarjoustuotteiden ja kauppojen omien tuotemerkkien menekki on lisääntynyt kevään ja alkukesän aikana.

Helsinkiläinen Erja Partanen kertoo tarttuvansa tarjoustuotteisiin selvästi aiempaa hanakammin.

– Kyllä hintojen nousu vaikuttaa ilman muuta valintoihin, että tarjousten perässä mennään ja tehdään ruokaa sen perusteella, Partanen sanoo.

Erja Partanen kertoo suosivansa tarjoustuotteita. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Ihmisten ostopäätökseen näyttäisi nyt siis vaikuttavan yhä enemmän hinta.

Keskon päivittäistavarakaupan johtaja Ari Akseli kertoo, että esimerkiksi kauppojen omat tuotemerkit ovat nyt aiempaa kysytympiä.

– Näkyy sillä tavalla, että edullisempien tuotteiden myynti on suhteellisesti kasvanut enemmän, eli kaupan omat merkit, Akseli sanoo.

Keskolla se tarkoittaa muun muassa Pirkkaa ja kaikkein edullisimpia K-Menu-tuotteita.

S-ryhmän johtaja: suunta alkoi kääntyä kevättalvella

S-ryhmän päivittäistavarakaupasta vastaavan johtajan Sampo Päällysahon mukaan suunta alkoi kääntyä jo kevättalvella. Hän sanoo, että hinnoista keskustelu ja ruoan hintojen nousut näkyvät jonkin verran asiakkaiden valinnoissa.

– Tämä kehitys on alkanut jo kevättalvella, jolloin esimerkiksi kahvin ja lohen hinta nousi voimakkaasti ja etenkin lohen kysyntä laski voimakkaasti. Hintatietoisuus on saanut kuluttajat myös punnitsemaan kahviostojaan. Menekki on jopa kasvanut edullisten vaihtoehtojen ja kampanjoiden johdosta, Päällysaho sanoo.

S-ryhmän omien tuotemerkkien myynti kasvoi alkukesällä 15 prosenttia edellisvuodesta. Päällysahon mukaan tietyissä tuoteryhmissä, kuten leipomotuotteissa, juustopaloissa, pakasteissa sekä lihoissa ja lihavalmisteissa, kasvu oli jopa 20–30 prosenttia.

S-ryhmän omia merkkejä ovat muun muassa Kotimaista, Rainbow, Coop Xtra ja Coop Änglemark.

Päällysahon mukaan kevään jälkeen hinnankorotukset eivät ole olleet enää yhtä suuria, eivätkä ne ole vaikuttaneet kysyntään yhtä radikaalisti.

Päällysahon mielestä muutokset kysynnässä ovat kuitenkin isossa kuvassa toistaiseksi kohtuullisen pieniä.

– Selkeämpi siirtymä on omien merkkien kysynnän kasvu, Päällysaho toteaa.

Tarjoustuotteiden osalta kysynnän lisäys näkyy kaupoissa monella tavalla: tavallisissa tarjouksissa ja niin sanotuissa nipputarjouksissa, joissa useamman paketin ostamalla saa edullisemman hinnan.

Keskon johtaja: myös laadukkaimpien tuotteiden menekki on kasvanut

Keskon johtajan Ari Akselin mukaan yleisesti voidaan sanoa, että hintojen nousu vaikuttaa selvimmin jo valmiiksi arvokkaampiin tuoteryhmiin.

Keskon johtaja Ari Akseli sanoo, että hintatason nousu sattaa tuoda joihinkin tuoteryhmiin uusia K-Menu-tuotteita, eli halvempia vaihtoehtoja. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Esimerkiksi lohen keskihinta on noussut suhteellisesti saman verran kuin viljatuotteiden, mutta myyntimäärässä vaikutus on ollut lohelle selvästi voimakkaampi.

– Vähemmän ja edullisempaa, Akseli summaa.

Keskon mukaan merkittävintä myyntimäärän väheneminen on kevään ja kesän aikana ollut kahvissa (-20%) ja lohikaloissa (-24%).

S-ryhmän johtaja Sampo Päällysaho sanoo, että asiakkaat näyttäisivät myös vertailevan kauppojen välisiä hintaeroja aiempaa tarkemmin.

Helsinkiläinen Ulvi Jurikivi haluaa antaa vinkin. Hän kertoo syynäävänsä etenkin kilohintoja.

– Pitää katsoa kilohintaa. Kannattaa verrata niitä hintoja ja sen mukaan tehdä ostopäätös.

Ulvi Jurikivi kertoo suunnittelevansa ostoksensa etukäteen tarkasti. Hän vertaa kilohintoja ostopäätöstä tehdessään. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Kauppaketjujen mukaan ostokäyttäytyminen on muuttunut aiempaa suunnitelmallisemmaksi eli pyritään ostamaan vain se mitä tarvitaan.

Keskon johtajan Ari Akselin mukaan viimeisen käyttöpäivän tuotteiden ostaminen on jo entuudestaan ollut kaupoissa korkealla tasolla.

– Kiinnostavaa kyllä, myös kaikkein laadukkaimpien Pirkka Parhaat -tuotteiden osuus on hieman kasvanut. Nämä ilmiöt näkyvät lievinä mutta selkeinä läpi useimpien tuoteryhmien, Akseli summaa.

Voit keskustella aiheesta 15.8. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Yksi luku kiinnostaa nyt kaikkia – Kristiina Nieminen on seurannut hintoja vuosia, ja huomasi etujoukoissa kuinka poikkeuksellista aikaa elämme

Suomalaiset saattavat pian joutua muuttamaan ruokatottumuksiaan – syynä on sota ja Suomen riippuvuus venäläisistä lannoitteista

Sota on synnyttämässä ketjureaktion: ruuan hinta alkaa olla jo niin korkealla tasolla, että se voi johtaa levottomuuksiin, sanoo professori

Sota voi näkyä myös kaljahyllyllä: Oluen hinta voi nousta, jos pula mallasohrasta jatkuu