Hyppää sisältöön

Kiina taistelee talouden hiipumista vastaan yllättävällä koronlaskulla

Kiinan talouden vaikeuksien takana ovat jatkuvat koronasulut sekä maan eteläosan helleaallot.

Ihmiset jonottivat koronatestaukseen liikealueella Pekingissä Kiinassa tiistaina. Kuva: Mark R. Cristino / EPA

Kiinan keskuspankki yllätti rahoitusmarkkinat maanantaiaamuna koronlaskulla. Keskuspankki pyrkii näin elvyttämään kulutuskysyntää.

Keskeinen yhden vuoden rahoituskorko laski 2,85 prosentista 2,75 prosenttiin. Samalla keskuspankki pumppasi markkinoille 400 miljardia yuania eli noin 57,7 miljardia euroa lisää likviditeettiä.

Maailman toiseksi suurin talous on ollut vaikeuksissa, eikä maa ole saavuttamassa talouden kasvuennusteita.

Teollisuuden tuotanto kasvoi heinäkuussa 3,8 prosenttia, kun kasvu kesäkuussa oli 3,9 %.

Vähittäiskauppa pääsi kesäkuussa juuri ja juuri plussan puolelle. Heinäkuussa kasvua tuli vain 2,7 %, kun ennuste oli jopa 5 %.

Kiinan taloutta ovat kurittaneet jatkuvat, ankarat koronasulut lukuisissa kaupungeissa ja erityisesti suuressa kasvukeskuksessa Shanghaissa. Lisäksi kiinteistömarkkinat ovat huterat ja kulutuskysyntä vähäistä. Kansainvälistä taloutta haittaavat Ukrainan sota ja inflaatio vaikuttavat kiinaankin.

Oma lukunsa on Kiinan eteläosaa riivannut voimakas helle.

Kiinassa työttömyys helpotti heinäkuussa hieman ja on nyt 5,4 prosenttia. Nuorisotyöttömyys on sen sijaan hyvin huolestuttavaa. Joka viiden kiinalainen nuori on työtön.

Koronlaskulla ei ollut ainakaan heti suurta vaikutusta markkinoihin. Tokion pörssin Nikkei-indeksi nousi prosentin ja Sydneys S&P/ASx 200 -indeksi 0,4 prosenttia. Shanghain ja Hongkongin pörssit laskivat hieman.

Ilmastoyhteistyö loppuu Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä – syynä Taiwan-kiista