Hyppää sisältöön

Minna Canthin kodin peruskorjaus Kuopiossa maksaisi miljoonia euroja, mutta maksajat puuttuvat – kaupungilta halutaan rahaa adressin avulla

200 vuotta vanhan Kanttilan pelastamista toivova adressi on kerännyt noin 2 000 nimeä. Kuopion kaupunki pohtii omaa rooliaan.

Suojeltu Minna Canthin talo Kuopiossa on odottanut peruskorjausta jo vuosia – paikallisilta päättäjiltä vaaditaan nyt rahaa ja tukea
Suojeltu Minna Canthin talo Kuopiossa on odottanut peruskorjausta jo vuosia – paikallisilta päättäjiltä vaaditaan nyt rahaa ja tukea

Kuopion kaupunkia vaaditaan sitoutumaan nykyistä paremmin suojellun, lähes 200 vuotta vanhan Minna Canthin talon, Kanttilan pelastamiseen. Kaupungilta toivotaan Kanttilan peruskorjauksen valmisteluun rahallista tukea ja nykyistä parempaa yhteistyötä.

Aikoinaan Minna Canthin kotina ja liiketilana toimineen rakennuksen peruskorjausta on valmisteltu Kuopiossa jo vuosia. Nyt vauhtia haetaan heinäkuussa avatulla adressilla, joka on kerännyt jo 2 000 nimeä.

– Kaupungilta odotetaan nimettyä virkahenkilöä ja henkilöstöä, joiden kanssa rahoituksen hankkimista ja suunnittelutyötä voitaisiin yhdessä jatkaa, Minna Canthin talo Ry:n toiminnanjohtaja,yrittäjä Anja Lappi tiivistää adressin tavoitteita.

Lapin mukaan yhdistys on esittänyt jo useamman vuoden ajan, että kaupunki tukisi peruskorjaushanketta myös rahallisesti. Nyt tavoitteena on saada kaupunki mukaan noin 200 000 eurolla, joka käsittää korjaushankkeen LVI,- sähkö- ja rakennuslupavaiheen.

Kanttilassa on tällä hetkellä pop up -kirjakahvila ja Minnan puoti. Talossa pääsee tutustumaan myös esimerkiksi vaihtuviin taidenäyttelyihin ja Minnan Salonkiin. Anja Lapin mukaan kävijöitä on ollut kesän aikana paljon. Kuva: Sami Takkinen / Yle

– Yhdistyksellä on tieto, että hanke on vaativa emmekä ajattele, että kaupunki sitä yksin toteuttaisi. Olemme saaneet tähän valtiolta jo vahvan mandaatin, Lappi korostaa.

Hänen mukaansa keskusteluja on käyty myös valtion rahoituksesta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja kertoo Ylelle sähköpostitse, että ministeriö on ollut mukana Kanttilaa koskevissa palavereissa.

Viimeksi keskustelua on käyty yleisellä tasolla elokuussa Kuopion kaupungin kanssa.

– Valtiolla ei ole linjauksia Kanttilaan liittyen, mutta tottakai pidämme siihen liittyvää perintöä kulttuurihistoriallisesti arvokkaana, Kaivosoja tiivistää.

Hän muistuttaa, että valtion osallistuminen mahdollisiin hankkeisiin on aina sellaista, että valtion rahoitus kattaa vain osan kustannuksista.

Kaupunki puntaroi rooliaan

Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen (kesk.) lupaa, että kaupunki tulee vastaamaan adressiin ja käymään asiasta keskustelua.

– Haluamme olla hyvä kumppani niiden toimijoiden kanssa, jotka vaalivat Minna Canthin arvoa ja perintöä. Voi olla, että kaupunki jollain tavalla rahoittaa hankkeita, kunhan siellä on merkittävä määrä muitakin toimijoita mukana. Hankkeen on oltava uskottava ja toteutuskelpoinen, Eskelinen linjaa.

Mukana olevilta tahoilta on oltava sitovia lupauksia.

– Veronmaksajien rahoja ei voi syytää maailmalle miten sattuu, vaan sen pitää olla kestävällä pohjalla, hyvillä perusteilla sekä eettisesti että juridisesti.

– Tämä on rakennushankkeena erittäin haastava. Yhtä lailla on sanottava, että kaupungissa täytyy vaalia kulttuurihistoriaa myös rakennusten osalta, Eskelinen puntaroi.

Kaupunki osti muutama vuosi sitten tontin, missä Minna Canthin talo sijaitsee. Kaupalla rakennuksen omistaja, Minna Canthin talo Ry sai pääomaa talon korjaamiseen ja samalla kaupunki osallistui rakennuksen korjaamiseen.

Näyttelijä Heidi Herala näkee Kanttilan kulttuurihistoriallisesti merkittävänä paikkana, josta tulisi pitää huolta. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Rakennuksen kuntoa on selvitetty laajasti

Adressin on allekirjoittanut moni valtakunnallisesti tunnettu kulttuurivaikuttaja. Yksi heistä on Helsingin kaupunginteatterin näyttelijä Heidi Herala.

Hän näkee, että Kanttilalla on paitsi kansallista niin kansainvälistä merkitystä.

– Ei ole sattumaa, että Minna Canthia esitetään edelleen myös muualla Euroopassa. Tämä talo on 200 vuotta vanha, siinä täytyy olla jotain juurevaa ja pysyvää. Kyllä tämmöistä kulttuuriperintöä tulisi vaalia, Herala pohtii.

Hän korostaa, ettei ota kantaa rahaan tai päättäjiin vaan toivoisi, että ihmisillä olisi ymmärrys siitä, mitä Kanttila tuo tullessaan.

Kanttilan talosta löytyi lastulevyjen alta hirsirakenteita, joiden on todettu olevan hyvässä kunnossa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Minna Canthin talo Ry:n toiminnanjohtaja Anja Lappi kertoo, että rakennus on tutkittu, siihen on tehty haitta-ainetutkimus, rakennushistoriallinen selvitys ja arkkitehti on piirtänyt suunnitelmia peruskorjaamisen toteuttamiseksi.

– Monilla voi olla epäilys, että talo olisi niin huonossa kunnossa ettei sitä voi korjata, mutta kyllä voi. Rakentaminen ja purkaminen on toisenlaista kuin 30 vuotta sitten , Anja Lappi toteaa.

Koko hankkeen kustannusarvio on noin 4,6 miljoonaa euroa.

Keskustele aiheesta 20.8.2022 klo 23:een saakka.

Lue lisää:

Minna Canthin kotitalo on jo 200 vuotta vanha ja nyt siellä aukeaa uusi näyttely – katso videokierros historiallisesta Kanttilasta

Kuopio ostaa Minna Canthin talon tontin