Hyppää sisältöön

Vähävaraisia auttava yhdistys pisti toiminnan poikkeuksellisesti tauolle Kokkolassa: "Vaate- ja tavaralahjoitushyllyt ovat tyhjinä, eikä vapaaehtoisia löydy"

Samaan aikaan autettavien määrä on lisääntynyt Kokkolan Hope-yhdistyksessä.

Lapsille tarvitaan nyt käyttövaatetta, muun muassa collegepaitoja ja housuja. Kuvituskuva. Kuva: Milka Krogerus / Yle

Vähävaraisia perheitä auttava Hope ry on poikkeuksellisesti joutunut keskeyttämään toimintansa tavaralahjoitusten ehdyttyä Kokkolassa. Vastaava ei ole tapahtunut yhdistyksen koko kuusivuotisen toimintahistorian aikana.

Kokkolan Hopen tiiminvetäjä Karita Hartikainen kuvailee tilannetta tukalaksi.

– Meillä on pieni kriisi. Vaate- ja tavaralahjoitushyllyt ovat tyhjinä, joten apua ei voida tarjota, kertoo Hartikainen.

Lisäksi toimintaan tarvitaan kipeästi lisää sitoutuneita vapaaehtoisia.

– Esimerkiksi tiiminvetäjän avuksi paperityöhön on löydettävä joku. Asiakashakemusten vastaanottoon ja käsittelyyn sekä harrastustukipapereiden selvittelyyn, kertoo Hartikainen.

Syyksi lahjoitusvirran tyrehtymiseen Kokkolan Hopesta arvellaan vaikeaa maailmantilannetta ja koronapandemian jälkimaininkia.

– Perheillä on tiukkaa, kun ruuan ja polttoaineiden hinnat jatkavat nousuaan. Siksi lasten vaatteet kulutetaan loppuun, ja se näkyy myös vaatelahjoituksissa. Niiden määrä on vähentynyt, ja samalla lahjoitetaan yhä huonokuntoisempaa vaatetta, harmittelee Hartikainen.

Lue seuraavaksi:Perunat ja kananmunat kallistuivat vuodessa noin 35 prosenttia – katso Ylen ruokakoneesta, minkä hinta nousi eniten ja vähiten

Toiminta on tauolla syyskuun loppuun saakka. Siihen mennessä pulmaan yritetään keksiä ratkaisu.

Samaan aikaan avunpyynnöt ovat lisääntyneet. Autettavien lasten määrä on noussut viidelläkymmenellä keväästä. Heitä on nyt 250.

Yhdistys toivoo lahjoituksina hyväkuntoisia, käytettyjä vaatteita.

– Nyt tarvitaan käyttövaatetta lapsille ja nuorille. Ihan sukista ja alushousuista gollegepaitoihin ja -housuihin. Myös välikausi- ja syysvaatteille on kysyntää.

Hope-yhdistys auttaa vähävaraisia lapsiperheitä täysin lahjoitusvaroin ja vapaaehtoistoimin. Se jakaa perheille muun muassa talvivaatteita ja -kenkiä sekä tukee lasten harrastuksia muun muassa lahjakorteilla.

Lue myös:

Vähävaraisissa perheissä on nyt pulaa lämpimistä talvijalkineista – Hope Kokkolan lahjoitushylly on tyhjä