Hyppää sisältöön

Ilouutisia kahvinystäville: Sokeroitukin kahvi lykkää kuolemaa, kertoo uusi tutkimus

Keinotekoiset makeutusaineet tai runsas sokerinkäyttö saattaa kuitenkin kumota kahvin terveyshyödyt.

Kahvin terveyshyödyistä ovat kertoneet myös aiemmat tutkimukset. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Suomalaisten rakastamassa juomassa näyttää piilevän erityisiä voimia. Tuore tutkimus (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että kahvinjuonti saattaa lykätä kuolemaa. Se vahvistaa jo aiempien tutkimusten tuloksia.

Tällä kertaa ilouutisia saavat myös sokeroidun kahvin juojat. Hekin hyötyvät uuden tutkimuksen mukaan kahvinjuonnista.

Kohtuullisia määriä sokerilla makeutettua kahvia nauttivien kuolemanriski oli 30 prosenttia pienempi kuin heidän, jotka eivät juoneet kahvia. Makeuttamatonta kahvia juovien riski laski 16–29 prosenttia.

Tutkimuksesta on uutisoinut yhdysvaltalainen televisioyhtiö CNN (siirryt toiseen palveluun).

"Valtaosan ei tarvitse lopettaa kahvinjuontia"

Sokeripitoisten lattejen ja makeutusaineiden ystävät saavat yhä olla varuillaan.

Makeutetun kahvin nauttijat kertoivat tutkimuksessa, että he lisäävät juomaansa makeutusainetta maltillisesti, keskimäärin yhden teelusikallisen.

– Yksi teelusikallinen sokeria ei kumoa kahvin hyötyjä kokonaan, kommentoi lääketieteen professori Christina Wee Harvard Medical Schoolista CNN:lle.

Keinotekoisia makeutusaineita käyttävien tulokset jäivät epäselviksi, eivätkä tutkijat voineet vetää niistä johtopäätöksiä.

– Tämän tutkimuksen perusteella terveydenhoidon ammattilaiset voivat kertoa potilailleen, että suurimman osa ei tarvitse lopettaa kahvin juomista, mutta heidän tulee olla varuillaan korkeampia kalorimääriä sisältävien erikoiskahvien suhteen, päätutkija Dan Liu kiinalaisesta Guangzhoun lääketieteellisesttä yliopistosta totesi CNN:lle.

Kahvin juonti voi lykätä sydänoireista johtuvia kuolemia

Tuoreeseen tutkimukseen osallistui noin 170 000 henkilöä Britanniassa. Tutkijat haastattelivat heitä heidän elämäntavoistaan, kuten kahvinjuonnista. Noin seitsemän vuotta myöhemmin tutkijat selvittivät, ketkä haastatelluista olivat kuolleet.

Osallistujat olivat 37–73-vuotiaita ja kertoivat kyselyissä, ettei heillä ollut tuolloin sydän- ja verisuonisairauksia tai syöpää.

Myös aiemmat tutkimukset ovat kertoneet kahvin terveyshyödyistä. Kahvinjuonti voi esimerkiksi lykätä hieman sydänoireista johtuvia kuolemia.

Kahvin terveyshyödyt eivät kuitenkaan ole yksiselitteisiä.

Juoma saattaa CNN:n uutisen mukaan sisältää runsaasti kemiallisia yhdisteitä, jotka lisäävät sydän- ja verisuonitautien riskiä. Suomalaisten suosimassa suodatinkahvissa niitä on tutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) vähemmän kuin muilla tavoin valmistetussa.

Voit keskustella aiheesta 17. elokuuta kello 23:een asti.