Hyppää sisältöön

Tuore tutkimus: Ilmastonmuutos pahentaa satoja tauteja

Helleaallot, kuivuus, tulvat ja myrskyt nostavat tapausmääriä, tekevät sairauksista vakavampia ja haittaavat ihmisten kykyä selviytyä.

Ihmiset kulkivat kadulla Lahoressa Pakistanissa heinäkuun lopussa. Katu tulvi, sillä seitsemän tunnin aikana oli satanut 234 millimetriä vettä. Kuva: Rana Sajid Hussain / AOP

Ilmastonmuutos on pahentanut yli 200:a tarttuvaa tautia, kirjoittaa brittiläinen aikakauslehti Nature (siirryt toiseen palveluun).

Ilmastovaarat tuovat ihmiset ja tauteja aiheuttavat organismit lähemmäksi toisiaan, joten tapausmäärät nousevat.

Ilmastonmuutos voi myös vaikuttaa siihen, että tapaukset ovat entistä vakavampia ja siihen, kuinka hyvin ihmiset voivat torjua infektioita.

Tutkijat totesivat, että ilmastonmuutos on pahentanut 218:a eli 58 prosenttia 375 tarttuvasta taudista, jotka maailmanlaajuinen tartuntatautien ja epidemiologian verkosto Global Infectious Diseases and Epidemiology Network (GIDEON) on listannut.

Määrä nousee 277:ään, kun mukaan lasketaan ei-tarttuvat tapaukset kuten astma ja myrkyllisen käärmeen tai hyönteisen puremat.

Lämpötilan ja sademäärien nousu on esimerkiksi laajentanut hyttysten elinaluetta ja vaikuttanut näin denguekuumeen ja malarian puhkeamiseen.

Ihmiset loikoivat puiden varjossa helleaallon aikana Delhissä Intiassa viime huhtikuussa. Kuva: Rajat Gupta / EPA

Samaan aikaan helleaallot saavat ihmiset veden äärelle, ja siten nousevat vesitse leviävien tautien kuten suolistotulehduksen määrät.

Myrskyt, merenpinnan nousu ja tulvat pakottavat ihmiset liikkumaan ja niiden myötä nousevat esimerkiksi lassakuumeen, koleran ja lavantaudin tartuntamäärät.

Hyttyset menestyvät, ihmisten vastustuskyky heikkenee

Ilmastovaarat ovat tehneet joistakin taudinaiheuttajista entistä vaarallisempia. Esimerkiksi korkea lämpötila parantaa Länsi-Niilin virusta kantavien hyttysten selviytymistä. Samaan aikaan nämä vaarat heikentävät ihmisten selviytymiskykyä, sitä kautta, että he ovat entistä stressaantuneempia, heidän vastustuskykynsä on entistä heikompi ja he ovat aliravittuja.

Aiemmin suurimmassa osassa tutkimuksista, joissa on perehdytty yhteyksiin ilmastonmuutoksen ja sairauksien välillä, on keskitytty tiettyihin taudinaiheuttajiin, tartuntatapoihin tai yhden äärisään vaikutuksiin.

Havaijin yliopiston datatieteilijä Camilo Mora työtovereineen tutki kirjallisuutta todistaakseen, kuinka kymmenen ilmastonmuutoksen aiheuttamaa vaaraa, kuten nousevat lämpötilat, merenpinnan nousu ja kuivuus, ovat vaikuttaneet tartuntatauteihin.

Näitä ovat infektiot, jotka leviävät bakteerien, virusten, eläinten, sienten ja kasvien kautta.

Tutkimus julkaistiin 8. elokuuta Nature Climate Change (siirryt toiseen palveluun) -tieteellisessä aikakauslehdessä.

Lapsi tutki Pojoen penkkaa heinäkuun alussa Ficarolon kylässä Veneton alueella. Pohjois-Italian kuivuus on ollut pahin 70 vuoteen. Kuva: Andrea Pattaro / AFP

– On hyvin kunnianhimoista katsoa käytännössä kaikkia ilmastovaikutuksia ja kaikkia tarttuvia taudinaiheuttajia yhdessä tutkimuksessa. He yhdistävät valtavan määrän informaatiota oikein hyvin, kommentoi epidemiologi Josh Colston Virginian yliopistosta Naturelle.

Mora kollegoineen tutki yli 77 000 tutkimusta, raporttia ja kirjaa löytääkseen tiedot tarttuvista taudeista, joihin ilmastovaarat ovat vaikuttaneet.

Loppujen lopuksi tutkijat löysivät 830 julkaisua, joissa oli yhteensä 3 213 tapausta.

Lue myös:

Espanjassa kaksi denguetartuntaa – Ilmaston lämpeneminen voi lisätä trooppisia sairauksia myös Euroopassa, mutta tähän on varauduttu

Tuore raportti: Ilmastonmuutos on elinikäinen terveysriski maailman lapsille

Ilmastonmuutos parantaa tauteja levittävien hyttysten olosuhteita – niissä piilee uusi pandemian riski

Kuuntele podcasteja ilmastonmuutoksesta Yle Areenassa