Hyppää sisältöön

Orpo oppositiosta: Hallituksen keskeytettävä turistiviisumien myöntäminen – hallitus kokoontuu pohtimaan tilannetta tiistaina

Hallitus haluaa rajata edelleen venäläisten viisumimäärää nykytahdista – nyt on otettu vastaan tuhat hakemusta päivässä. Ennen korona-aikaa venäläiset jättivät 3 000–6 000 viisumihakemusta päivässä.

Hallitus miettii jälleen tiistaina rajoituksia venäläisille myönnettäviin turistiviisumeihin. Pietarista tulleen linja-auton matkustajia Helsinki–Vantaan lentoasemalla 26. heinäkuuta 2022. Kuva: Anni Ågren / Lehtikuva

Ministerit kokoontuvat tiistaina hallituksen iltakouluun muodostamaan poliittista tahtoa venäläisille myönnettävistä viisumeista. Ylen tietojen mukaan hallituksessa on halu rajata edelleen myönnettävien turistiviisumien määrää.

Käytännössä rajoitukseksi on nyt muodostunut noin tuhat viisumihakemusta päivää kohti. Rajoitus on syntynyt sitä kautta, että viisumin hakemista varten on varattava aika. Suomi jakaa tällä hetkellä noin tuhat aikaa päivää kohti.

Hallitus harkitsee siis viisumihakemusten vastaanottomäärien vähentämistä. Yksi tapa voisi olla varattavien aikojen vähentäminen päivittäin. Keskustelussa on myös ollut varausaikojen rajaaminen niin, että viisumihakemuksia ei otettaisi vastaan niin useana päivänä viikossa kuin nyt.

Venäläisten on viisumihakemuksen jättämistä varten varattava aika Moskovan suurlähetystöstä, Pietarin pääkonsulaatista tai sen toimipisteistä tai ympäri Venäjää sijaitsevista viisumikeskuksista. Ajanvarauskäytäntö on otettu käyttöön korona-aikana, eikä siitä aiota luopua, vaikka tautitilanne onkin jo helpottanut aikaisemmasta.

Kokoomuksen Orpo vaatii keskeytystä turistiviisumien myöntämiseen

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaatii hallitukselta jo päätöksiä venäläisten viisumeista. Orpon mielestä aikaa on kulunut jo kauan ja venäläisten viisumikäytäntöjä pitäisi tiukentaa.

– Uusien [turisti]viisumien myöntäminen pitää kokonaan keskeyttää. Perhe-, työ- ja opiskeluviisumien osalta pitää olla tervettä harkintaa. Hallituksella, viranomaisilla on paras tieto siitä, miten tämä käytännössä voitaisiin toteuttaa, Orpo sanoi maanantai-iltana Turussa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lupaa hallitukselle opposition tuen viisumipäätöksissä. Orpo kuvattiin 21. kesäkuuta 2022. Kuva: Jani Saikko / Yle

Petteri Orpo lupaa oppositiosta tukea hallitukselle vaikeissa päätöksissä. Lisäksi pitäisi tehdä yhteistyötä Euroopan muiden maiden kanssa.

– Jos EU-tasolla kestää, niin silloin yksittäiset EU-maat voivat harkintansa mukaan tehdä ratkaisuja. Tärkeintä olisi, että saataisiin sekä EU-tasolla että kansallisella tasolla päätöksiä, Orpo huomauttaa.

– Niin tässä asiassa kuin kovin monissa muissakin asioissa hallitus on tuntunut olevan reippaasti kesälomalla. Nyt on aika tarttua toimeen.

Viisumeita myönnetään selvästi vähemmän kuin ennen koronaa

Suomi ottaa vastaan tällä hetkellä noin tuhat Schengen-viisumihakemusta päivää kohti. Määrä on selvästi pienempi kuin ennen koronaviruksen aiheuttamaa pandemiaa.

Määrä on pysynyt heinä- ja elokuun aikana samana.

Ennen korona-aikaa venäläisiltä tuli päivittäisiä viisumihakemuksia 3 000–6 000 kappaletta.

Ulkoministeriön mukaan nyt elokuun kahden ensimmäisen viikon aikana viisumihakemuksia on jätetty 9 600. Viisumeita on myönnetty 7 300.

Ennen korona-aikaa vuoden 2019 elokuun kahden ensimmäisen viikon aikana hakemuksia jätettiin yli neljä kertaa enemmän, 44 000 kappaletta ja viisumeita myönnettiin 43 000.

Vuonna 2019 Suomi myönsi Venäjällä yhteensä 790 000 Schengen-viisumia. Samana vuonna venäläiset tekivät Suomeen yhteensä 3,7 miljoonaa matkaa.

Hallitus puntaroi viisumeita vielä presidentinkin kanssa

Tiistain iltakoulun jälkeen hallitus keskustelee viisumeista vielä presidentti Sauli Niinistön kanssa. Viisumiratkaisut kuuluvat hallitukselle, mutta presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa hallituksen kanssa. Tästä syystä hallitus käy keskustelua ratkaisuista myös presidentin kanssa.

Ulkoministeriön selvittelyssä viisumihakemusten jättöaikojen rajaaminen on osoittautunut juridisesti kestävimmäksi ja yksinkertaisimmaksi tavaksi rajoittaa venäläisille myönnettävien turistiviisumien määrää.

Keskusteluissa on ollut ajatus, että viisumien myöntämisessä painotettaisiin perhe- työ- tai opiskelusyihin perustuvia hakemuksia turistiviisumien sijaan.

Pääministeri Sanna Marin sanoi Ylen haastattelussa 8. elokuuta, että hän rajoittaisi venäläisten matkailua Suomessa ja muissa EU-maissa laajentamalla unionin yhteisiä pakotteita.

Omien toimien lisäksi haussa on EU-maiden yhteinen ratkaisu

Edelleen hallituksen aikeissa on tarkoitus saada aikaan Euroopan unionin yhteinen ratkaisu venäläisten viisumien rajoittamiseen. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) on tarkoitus keskustella EU-ulkoministerien kanssa viisumeista elokuun viimeisen päivän kokouksessa.

Ihanteellisena ei pidetä ratkaisua, jossa EU-maat tekisivät erilaisia kansallisia rajoituksia, jolloin käytännöt vaihtelisivat maasta toiseen. Järjestelmää olisi vaikea ymmärtää ja valvoa. Tästä syystä hallitus painottanee edelleen EU-maiden yhteistä linjaa.

Suomen tarkoitus ei ole kuitenkaan jäädä omissa toimissaan odottamaan EU-tason ratkaisua. EU-maiden yhteistä ratkaisua kaipasi myös pääministeri Sanna Marin (sd.) Ylen haastattelussa viikko sitten.

Voit keskustella Suomen viisumiratkaisusta tiistaihin 16.8.2022 kello 23:een asti. Napauta keskustele-painiketta jutun jälkeen.

Juttuun on lisätty vertailuluvut elokuun alun tilanteesta 2022 ja 2019 maanantaina 15.8.2022 kello 17.35. Juttuun lisätty Petteri Orpon kommentit kello 19.24.

Katso lisää:

Hallitus pohtii ensi viikolla venäläisten viisumien rajoittamista – tutkijoiden mukaan yhteisen EU-ratkaisun löytäminen on vielä epävarmaa

Hallitus hakee keinoja rajoittaa turistiviisumien myöntämistä venäläisille – Haavisto: perhe- ja työviisumit menisivät turistiviisumien ohi

Venäläisten viisumihakemuksia tulee noin tuhat päivässä – venäläispariskunta arvioi, että harva maassa pohtii nyt lomailua

Marin rajoittaisi venäläisten matkailua Euroopassa laajentamalla pakotteita – pääministeri valmistelee suomalaisia vaikeaan talveen