Hyppää sisältöön

Saksan liittokansleri Olaf Scholz ei kannata viisumirajoituksia venäläisturisteille – Marin pitää nykyistä tilannetta epäoikeudenmukaisena

Oslossa vieraileva Saksan liittokansleri Olaf Scholz arvioi, että Euroopan unioni on yhtenäinen suhtautumisessaan Venäjään. Scholzin mukaan pakotteet tulee kohdistaa Putinin hallintoon, ei tavallisiin venäläisiin.

Pääministeri Marin viisumirajoituksista
Pääministeri Marin viisumirajoituksista

Pääministeri Sanna Marin keskusteli suomalaistoimittajien kanssa päivän päätteeksi esille nousseista kysymyksistä.

Marinin mielestä on epäoikeudenmukaista, että venäläisturistit saavat matkustella Euroopassa samaan aikaan kun Venäjä tappaa ukrainalaisia. Marin kuitenkin myönsi, että tilanne ei ole mustavalkoinen.

Suomessa asiaa käydään läpi huomenna tiistaina hallituksen iltakoulussa. Yksittäiset maat eivät kuitenkaan ratkaise asiaa, sanoo Marin. Hänen mukaansa ongelma on ratkaistava Eurooppa-neuvostossa.

Scholz Oslossa

Saksan liittokansleri Olaf Scholz tapasi pohjoismaiset virkaveljensä maanantaina Norjassa. Huomenna hän matkustaa Ruotsiin, missä hän käy kahdenkeskisiä keskusteluja pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa.

Norjan-matkan aiheisiin kuuluivat Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä pohjolan turvallisuustilanne.

Liittokansleri Olaf Scholz korosti, että Saksa jakaa samat perusarvot pohjoismaiden kanssa. Venäjän hyökkäys sotii kaikkia hyväksyttäjä periaatteita vastaan.

Siksi Scholz lupaa, että Saksa jatkaa Ukrainan tukemista pitkälle tulevaisuuteen. Läheinen yhteistyö Saksan ja pohjoismaiden välillä tulee Scholzin mukaan syvenemään entisestään.

Energiapolitiikassa on katsottava tulevaisuuteen. Siksi uusiutuvia energiamuotoja on tuettava, Scholz korosti.

PääministeriSanna Marin korosti, että Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon hyödyttää koko sotilasliittoa. Marin myös toivoi uudenlaista solidarisuutta koko Eurooppaan suhteessa Ukrainaan.

Liittokansleri Scholz arvioi, että Saksa pystyy saavuttamaan ympäristötavoitteensa siitä huolimatta, että Eurooppa on vielä pitkälti Venäjältä tulevan energian varassa.

Scholz ei kannata venäläisten viisumien kieltämistä. Hänen mukaansa kyse on "Putinin sodasta" eikä tavallisten kansalaisten sodasta. Scholz sen sijaan sanoi kannattavansa lisäsanktioita Putinin hallinnolle ja venäläisoligarkeille.

Pääministeri Marin puolestaan kannatti viisumikieltoa. Marinin mukaan asiasta on keskusteltava EU-tasolla.

Marin sanoi, ettei voi olla oikein, että venäläiset turistit voivat viettää lomaansa EU-maissa samaan aikaan kun Venäjä käy hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan.

Tiedotustilaisuus päättyi. Alla tiivistelmä pohjoismaiden pääministerien iltapäivän keskusteluista.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tapasi tänään maanantaina pohjoismaiset virkaveljensä Oslossa. Kokouksessa käsiteltiin pohjoismaista puolustusyhteistyötä Suomen ja Ruotsin hakiessa sotilasliitto Naton jäsenyttä.

Pääministerit tapasivat Norjassa myös Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin. Turvallisuuspolitiikan lisäksi valtionjohtajat keskustelivat myös merten suojelusta ja uusiutuvan energian edistämisestä.

Isäntämaa Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre luonnehti avajaispuheessaan kokousta historialliseksi. Tällä hän viittaa Suomen ja Ruotsin hakemukseen Nato-jäseniksi.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen nosti esille Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Frederiksen vaatii pohjoismailta yhteistä linjaa. Frederiksen painotti, että Euroopan on päästä irti venäläisestä energiasta mahdollisimman nopeasti. Ratkaisu on uusiutuvassa energiassa, sanoo Frederiksen.

Suomen pääministeri Sanna Marin kehui aluksi Oslon kaupungin kauneutta. Marin sanoi, että Euroopan on oltava yhtenäisesti Ukrainan takana. Kun Suomi ja Ruotsi liittyvät sotilasliitto Natoon, pohjoismaat vahvistavat yhdessä puolustusasemiaan. Venäjän sota nosti energian hintaa Euroopassa ja asiaan on saatava ratkaisu.

Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir nosti hänkin ensimmäisenä esille Ukrainan vaikean tilanteen.

Jakobsdóttir nosti esille pohjoismaisen yhteistoiminnan kyber-hyökkäyksiä vastaan. Jakobsdóttir korosti meren merkitystä – paitsi ympäristöasiana – myös taloudellisena tekijänä esimerkiksi kalastuksessa.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson kertoi Ruotsin olevan onnellisessa asemassa, koska sillä on niin hyviä naapureita.

Venäjän hyökkäys muutti Euroopan kokonaan. Paluuta entiseen ei ole, Euroopan on tuettava Ukrainaa, sanoi Andersson. Lisäksi Andersson sanoi "vihreä vallankumouksen" ympäristönsuojelussa etenevän parhaiten yhteistyöllä.

Sanna Marin, Olaf Scholz ja Magdalena Andersson kuvattiin Saksassa 3. toukokuuta 2022. Kuva: CLEMENS BILAN/EPA-EFE/All Over Press

Marin: Pohjoismailla on yhteinen arvopohja

Norja voisi olla edelläkävijä uusiutuvien energiamuotojen kehittäjänä, arvioi pääministeriJonas Gahr Støre.

Helsingin Sanomien toimittaja Elina Kervinen kysyi pääministereiltä, miltä pohjoismaiden puolustustilanne näyttää sen jälkeen kun Suomi ja Ruotsi ovat Naton jäseniä.

Pääministeri Marin korosti, että pohjoismailla on yhteinen arvopohja. Ja Ruotsin ja Suomen liittyminen Natoon vahvistaa sotilasliittoa.

Islantilaistoimittaja kysyi pääministeri Katrín Jakobsdóttirilta, onko Islanti valmis vahvistamaan sotilaallista asemaansa.

Jakobsdóttiril vastasi, että turvallisuutta on jo lisätty, mutta Islanti ei ole uhka millekään maalle. Islannilla ei ole omaa armeijaa.

Kysymykseen Naton asemasta Suomen ja Ruotsin liittymisen jälkeen pääministeri Marin sanoi, että pohjoismailla on erilaisia sotilaallisia vahvuuksia. Marin lisäsi, että Suomi on vahvistamassa armeijaansa ja olevansa valmis mahdollisiin tuleviin uhkiin.

Yhteistyö muiden pohjoismaiden kanssa kasvaa tulevaisuudessa, Marin sanoi.