Hyppää sisältöön

Vallilan taposta epäilty vältti rikosvastuun väittämällä olevansa vasta 14-vuotias – nyt hän paljastuikin vanhemmaksi ja sai syytteet

18-vuotias mies puukotettiin kuoliaaksi Helsingin Vallilassa lokakuussa 2020. Käräjäoikeus antoi aiemmin tuomion teossa mukana olleille 16-vuotiaille pojille.

Kymmenkunta muistokynttilää sekä yksinäinen tummanpunainen ruusu oli aseteltu maanantaina 2. marraskuuta 2020 Päijänteentie 19 nurkalle, jossa henkirikos tapahtui. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Kaksi vuotta sitten Helsingissä Vallilassa tapahtuneesta henkirikoksesta syytetään nyt kolmatta paikalla ollutta poikaa. Häntä vastaan on nostettu syytteet 18-vuotiaan miehen taposta ja törkeästä ryöstöstä.

Vallilan tappoa on jo aiemmin käsitelty Helsingin käräjäoikeudessa kahden tekoon osallistuneen tuolloin 16-vuotiaan pojan osalta. Nyt syytteet saanut poika vältti tuolloin rikosvastuun, koska hän väitti olevansa vasta 14-vuotias.

Käräjäoikeuden helmikuussa 2021 antaman tuomion mukaan teosta tuomitut kaksi poikaa kävivät uhrin kimppuun 14-vuotiaaksi luullun pojan kanssa tarkoituksenaan varastaa uhrin laukku. Toinen 16-vuotiaista pojista puukotti uhrin kuoliaaksi.

Poliisit alkoivat myöhemmin epäillä teossa mukana olleen kolmannen pojan ikää, ja hänelle tehtiin oikeuslääketieteellinen ikäarviotutkimus. Sen perusteella poika oli teon aikaan täyttänyt 15-vuotta, joten hän on rikosoikeudellisesti vastuullinen teosta.

Oikeus ottaa kantaa syytetyn ikään

Syytetty kiistää edelleen olleensa teon aikaan 15-vuotias. Hän kiistää osallisuutensa tekoon.

Helsingin käräjäoikeus ottaa ennakkokysymyksenä kantaa syytetyn ikään 13. syyskuuta alkavassa oikeudenkäynnissä.

– Jos oikeus katsoo, että syytetty ei ollut täyttänyt 15 vuotta, syytettäkään ei käsitellä. Jos oikeuden mukaan hän oli tuolloin 15-vuotias, voidaan syyte käsitellä sen jälkeen, kertoo aluesyyttäjä Susanne Tahkokallio, Etelä-Suomen syyttäjäalueelta.

Syytetty ei ole vangittuna rikoksista epäiltynä.

16-vuotias puukottaja sai pitkän tuomion

Aiemmin annetun tuomion mukaan uhriin kohdistettiin pitkäkestoista väkivaltaa, jota jatkettiin vaikka hän yritti paeta monta kertaa. Toinen 16-vuotiaiksi tiedetyistä pojista iski uhria puukolla ainakin 20 kertaa.

Kaikki kolme poikaa pakenivat paikalta ennen poliisipartion tuloa. Haavoittunut nuori mies vietiin kiireesti sairaalaan, mutta hän menehtyi saamiinsa vammoihin.

Tapahtumien taustalla olivat huumeet ja muut päihteet.

Uhria puukottanut poika sai yhdeksän vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistuksen taposta ja törkeästä ryöstöstä. Hän oli syyllistynyt muihinkin rikoksiin, jotka huomioitiin tuomiossa.

Rikoksessa mukana ollut toinen 16-vuotias tuomittiin törkeästä ryöstöstä ja avunannosta tappoon nuorena henkilönä neljän vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen.

Tuomio ei ole kaikilta osin lainvoimainen.

Lisää aiheesta:

IL: Vallilan tapossa rikosvastuun välttänyt 14-vuotias paljastui ainakin kaksi vuotta vanhemmaksi

Miten on mahdollista, että Vallilan taposta epäillyn nuoren ikää ei tiedetä? Asiantuntija kertoo, miksi lapsen ikä voi olla epäselvä

Syyttäjä Vallilan taposta: 16-vuotias puukotti parikymppistä uhria kymmeniä kertoja, kaksi alaikäistä auttoi teossa

16-vuotiaalle yli yhdeksän vuotta vankeutta 18-vuotiaan taposta ja törkeästä ryöstöstä Helsingin Vallilassa, iski puukolla 20 kertaa

Vallilan taposta tuomitulle 16-vuotiaalle lisää vankeutta Tampereella tapahtuneista rikoksista