Hyppää sisältöön

Puolet teurastamon autosta karanneista possuista säästyy joulupöydältä – katso hellyttävä video melonia rouskuttavista possuista uudessa kodissaan

Turvakoteihin päässeistä possuista kaksi asuu nykyään Satakunnassa ja kaksi Porvoossa.

Kaksi teurasauton kyydistä tipahtanutta sikaa jatkaa elämäänsä Porvoossa
Kaksi teurasauton kyydistä tipahtanutta sikaa jatkaa elämäänsä Porvoossa

Puolet kuljetusauton kyydistä heinäkuun lopussa pudonneista possuista on päässyt turvakoteihin.

Kuljetusauto oli matkalla lappeenrantalaiselle tilateurastamon kasvattamoon, kun kahdeksan kyydissä ollutta possua putosi yksi kerrallaan kyydistä. Possukarkurit olivat matkalla tilateurastamolle kasvamaan ja odottamaan loppuvuodeksi suunniteltua teurastusta.

Suurin osa eläimistä löytyi katoamispäivänä iltapäivään mennessä, mutta viimeinen löytyi vasta myöhemmin illalla. Porsaat olivat kuitenkin ehtineet jo herättää paljon huomiota ja myötätuntoa ympäri maan.

Turvakodit niin idästä kuin lännestäkin

Valtakunnallisen huomion kautta neljä possuista pelastui joulupöydälle päätymisestä.

Eläinsuojeluyhdistys Kuura kertoo olleensa ensimmäisenä pelastamassa porsaita.

– Meillä on täällä ennestään samantyyppisiä tapauksia. Näistä heräsi mielenkiinto, kun ne olivat jo pieniä sankareita karatessaan, Kuuran varapuheenjohtajaTanja Koskikertoo.

Saparomäen possut saapuivat Saparamäkeen yllättävän hyväkuntoisina. Kasvattuaan vielä hieman isommiksi tulee eläinlääkäri tarkistamaan niiden vointia ja antamaan niille rokotuksia. Kuva: Minna Kaipainen / Yle

Satakuntalainen eläinsuojeluyhdistys neuvotteli ja sopi tilateurastamon kanssa porsaiden hakemisesta. Se kävi hakemassa eläimet uuteen kotiin noin viiden tunnin ajomatkan takaa.

Satakuntaan muuttaneet possut saivat viikonloppuna nimensä. Isommasta possusta tuli Trina Terttu Tomera ja pienemmästä Saini Sinikka Suloinen.

– Emme anna eläimille nimiä heti niiden saapuessa. Nimet tulevat vasta, kun olemme nähneet millaisia tyyppejä ne ovat, sanoo Koski.

Toiset kaksi pudonnutta porsasta muutti Porvooseen Saparomäen Eläinten turvakotiin.

– Ihmisillä heräsi auttamisen halu. Näistä jokunen otti meihin yhteyttä ja kysyi, että voisimmeko pelastaa näistä possuista edes osan, kertoo Saparomäen puheenjohtaja Eveliina Lundqvist.

Eveliina Lundqvist juottaa nuorille possuille kauramaitoa tuttipullosta. Luontaisesti emo imettäisi porsaita kolmen kuukauden ikään saakka, ja tuttipullo auttaa rakentamaan Lundqvistin ja possujen välistä suhdetta. Kuva: Minna Kaipainen / Yle

Saparomäeltä löytyikin tilaa kahdelle porsaalle. Nämä possut saivat nimikseen Lempi ja Lyyti.

– Ne ovat oikein aktiivisia pikkuveijareita. Ne tykkäävät juoksennella pitkin pihaa, käyvät mutakylvyssä ja nukkuvat keskenään melkein päällekkäin. Tosi hyvin ovat sopeutuneet, sanoo Lundqvist.

Muiden possujen kohtalo

Kahdeksasta porsaasta kolme jäi tilateurastamolle kasvatukseen. Ne päätyvät muutaman kuukauden päästä teurastettavaksi.

– Meillä on tässä pientilateurastamo ja maatila samassa. Meidän juttu on, että pidetään niistä hyvää huolta ja teurastetaan eettisesti pienteurastamolla. Ei ole mitään kaasukammioita, sanoo tilateurastamo Ikosen yrittäjä Timo Ikonen.

Usein isommissa teurastamoissa siat tainnutetaan hiilidioksidilla.

Yksi possuista menehtyi kyydistä putoamisen seurauksena.

Poliisin mukaan teurasauton lukitus oli ehjä, joten auton luukku oli ilmeisesti huonosti suljettu. Poliisi määräsi kuljettajalle 18 päiväsakkoa eläinkuljetusrikkomuksesta.

Tekstiä korjattu 16.8.2022 kello 16.19. Aikaisemmin tekstin mukaan viimeinen possu löytyi myöhemmin vajaan viikon päästä.Viimeinen possu löytyi kuitenkin myöhemmin samana iltana.