Hyppää sisältöön

Opiskelijalounaan hinta nousee, mutta se ei ravintolan mukaan vielä riitä – opiskelijat toivovat, että kasvis- ja kalaruoka säilyy

Opiskelijoiden maksama hinta opiskelijalounaasta nousee lokakuussa 50 sentillä. Opiskelijaravintolat vaativat korotuksia myös Kelan maksamaan ateriatukeen.

Lääketieteen opiskelijat Saana Hartikainen ja Iiris Jokinen toivovat, että opiskelijalounaalla saa jatkossakin edullista kasvis- ja kalaruokaa. Kuva: Carolus Manninen / Yle

Ensin iskivät koronarajoitukset ja etäopiskelu, sen jälkeen Venäjän hyökkäyssota ja inflaatio. Yhdistelmä on ajanut monet opiskelijaravintolat taloudellisesti ahtaalle.

Muista ravintoloista poiketen opiskelijaravintolat eivät ole voineet nostaa ateriahintoja raaka-aineiden kallistuessa. Syy on yksinkertainen: opiskelija-aterioiden enimmäishintaa säädellään valtioneuvoston asetuksella.

Turkulaisen Kårenin ravintolapäällikkö Anne Peltosen mukaan kustannusten nousu näkyy keskustassa sijaitsevan opiskelijaravintolan ruokalistalla jo tulevana syksynä.

– Lohen hinta on noussut 30 prosenttia. Voi olla, ettei lohta ole jatkossa niin usein kuin ennen. Varmaan myös lihan hinta nousee paljon. Nykyään opiskelijat syövät erittäin paljon kasvisruokaa, mutta hinnat nousevat niissäkin, Peltonen luettelee.

Korotuksiin ei tyydytä

Opiskelijaravintoloiden saama maksu ostetusta ateriasta koostuu opiskelijan maksamasta osuudesta ja Kelan maksamasta ateriatuesta.

Sunnuntaina tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen kertoi STT:lle, että ravintoloiden ahdinkoa helpotetaan nostamalla opiskelijan maksamaa aterian enimmäishintaa 50 sentillä lokakuusta alkaen.

Opiskelijalle ateria maksaa siis nykyisen 2,70 euron sijaan jatkossa 3,20 euroa.

Honkonen ehdotti myös Kelan maksaman ateriatuen kasvattamista 25 sentillä ateriaa kohden. Tästä korotuksesta päättää kuitenkin syksyn aikana eduskunta osana valtion ensi vuoden budjettia.

Esitetyt korotukset eivät riitä opiskelijaravintoloiden pelastamiseksi, sanoo Kårkafeernan toimitusjohtaja Susanna Häyri.

– Olemme keskustelleet muidenkin opiskelijaravintoloiden kesken. Näkemyksemme mukaan kokonaishinnan pitäisi nousta eurolla. Siinä on vielä lisätavoitetta, Häyri sanoo.

Opiskelijaravintolat toivovat siis eduskunnan linjaavan ateriatuen nostamisesta 50 sentillä. Nykyisin Kela maksaa 2,30 euroa jokaisesta opiskelija-ateriasta.

Kårkafeernan toimitusjohtajan Susanna Häyrin mielestä Kelan maksamaa ateriatukea pitäisi maksaa jatkossa yhteensä 2,80 euroa. Kuva: Carolus Manninen / Yle

Vaikka opiskelijoiden maksama hinta nousee, Häyri on silti luottavainen, että ruokailijoita riittää jatkossakin.

– Opiskelijalounas on monelle päivän ainut lämmin ateria. Meillä on vahva usko, että hyvä ja laadukas ruoka houkuttelee päivittäin syömään.

"Opiskelijalounaalla saa vaihtelua"

Lääketiedettä opiskelevat Saana Hartikainen ja Iiris Jokinen pitävät opiskelijaruoan hinnannousua harmillisena, mutta odotettuna uutisena.

– Osasin olettaa, että ruoan hinta nousee. Ei tule yllätyksenä, mutta prosentuaalinen hinnannousu on todella suuri, Jokinen sanoo.

– Onhan se 3,20 euroa edelleen halpa moneen muuhun ravintolaan verrattuna, mutta jos joka päivä käy opiskelijaravintolassa, alkaa se tuntua, Hartikainen sanoo.

Miten hinnannousu vaikuttaa opiskelijoiden kukkaroon? Lääketiedettä opiskelevat Saana Hartikainen ja Iiris Jokinen Carolus Mannisen haastattelussa.

Inflaatio on näkynyt myös opiskelijoiden kauppalaskuissa. Sen vuoksi kalliimpia ruokalajeja, kuten kalaa, syödään mieluusti juuri opiskelijaruokaloissa.

– Kun itse käyn kaupassa, yritän ostaa halvempia vaihtoehtoja. Siksi on kivaa, kun opiskelijalounaalla saa vähän vaihtelua, Hartikainen sanoo.

Kelan maksamaan opintotukeen tehtiin tälle lukuvuodelle korotus, jonka seurauksena itsenäisesti asuvan opiskelijan tuki nousi 14,54 eurolla (siirryt toiseen palveluun)kuukaudessa.

– Ei se ole paljon. Hintojen nousu vaikuttaa arkeen kovasti. Olin koko kesän töissä sen takia, että saisin rahaa, Jokinen sanoo.

Sekä Hartikainen että Jokinen toivovat, että opiskelijaravintolat tarjoaisivat jatkossakin laadukkaita raaka-aineita.

– Kasvis- ja kalaruokaa täytyy olla tarjolla. Ja jos mahdollista, tarjottaisiin eettisesti tuotettua, sertifioitua kalaa, Jokinen sanoo.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 16. elokuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

Opiskelija-aterioiden enimmäishinta nousee 50 sentillä lokakuussa – opiskelijaravintoloista vastaava liiketoiminnanjohtaja: "Ei vielä riitä"