Hyppää sisältöön

Ministeri Lindén: Hoiva-avustajien määrää tulisi lisätä – hoitajamitoituksen lykkääminenkin mahdollista tiukassa tilanteessa

Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja Mia Laihon mielestä vanhustenhuollon hoitajamitoitus pitäisi kumota, koska se aiheuttaa ongelmia muille terveydenhuollon sektoreille.

 Ministeri Lindén lisäisi hoiva-avustajien määrää, jotta hoitajamitoitus toteutuu
Ministeri Lindén lisäisi hoiva-avustajien määrää, jotta hoitajamitoitus toteutuu

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) ei ole valmis luopumaan hoitajamitoituksesta, mutta mitoituksen lykkääminen vuodella voisi olla mahdollista hoitajapulan takia. Säästösyistä lykkääminen sen sijaan ei Lindénille sovi.

– Sitä en voi hyväksyä missään nimessä, että me alamme taloudellisista syistä heikentämään suunniteltua vanhustenhuollon parantamista, Lindén kommentoi maanantai-illan A-studiossa.

Hoitajamitoituksen kiristämisen myötä ensi keväänä työntekijöitä pitäisi olla seitsemän kymmentä vanhusta kohti. Laki hoitajamitoituksesta tuli voimaan kaksi vuotta sitten.

Ensisijaisesti Lindén panostaisi hoiva-avustajien kouluttamiseen, jotta henkilöstöä riittäisi tarpeeksi.

– On aivan mahdollista kouluttaa nopeasti hoiva-avustajia sinne henkilökuntaan, ja silloin me pystymme tähän haasteeseen vastaamaan.

Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) puolestaan vahvasti kritisoi hoitajamitoitusta. Hänen mielestään hoitajamitoituksesta tulisi luopua.

Laiho muistuttaa, että palvelutarpeet kasvavat kaikilla terveydenhuollon sektoreilla.

– Jos me otamme vain yhden palasen siitä kokonaisuudesta ja laitamme sinne mitoituksen, me aiheutamme ongelmia muualle väistämättä.

Ministeri Lindénin mukaan hallituksen täytyy arvioida hoitajamitoituksen tilanne viimeistään lokakuussa.

Voit katsoa koko A-studion keskiviikon lähetyksen Yle Areenasta.

Lue lisää:

Ministeri Lindén: Ensi vuoden hoitajamitoitusta voidaan vielä muuttaa

Hoitajamitoitus tiukkenee seitsemän kuukauden kuluttua ja vanhustenhoito kipuilee jo nyt: Uusia hoitajia tarvitaan ainakin 3 500

Hallituksessa valmiutta lykätä hoitajamitoitusta – keskustalaiset väläyttävät aikalisää, SDP pitää viimeisenä keinona