Hyppää sisältöön

Ulkoministeri Haavisto ehdottaa, että venäläisten viisumihakemuksia rajattaisiin jopa kymmenesosaan nykyisestä

Suomi aikoo rajoittaa merkittävästi venäläisten viisumien saantia. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan tärkeintä olisi kuitenkin saada asiaan EU:n yhteinen kanta.

Ulkoministeri Haavisto: Venäläisviisumien määrä voitaisiin rajata viidesosaan tai kymmenesosaan
Ulkoministeri Haavisto: Venäläisviisumien määrä voitaisiin rajata viidesosaan tai kymmenesosaan

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ehdottaa, että venäläisten viisumihakemusten määrä rajoitettaisiin viidesosaan tai kymmenesosaan nykyisestä. Haavisto kertoi asiasta Ylen aamussa tiistaina.

Suomi ottaa nyt päivittäin vastaan noin tuhat viisumihakemusta Venäjältä. Rajoitus tarkoittaisi siis sitä, että hakemuksia otettaisiin jatkossa vastaan vain 100–200 päivässä.

Haaviston mukaan ulkoministeriö on valmistellut mallia, jossa viisumihakemuksissa asetettaisiin etusijalle esimerkiksi perhesyiden, työn tai opiskelun takia viisumia hakevat, mikä vähentäisi turistiviisumien myöntämistä.

– Uskon, että sellainen ratkaisu olisi tässä ihan järkevä. Monethan ovat ihan syystä pahoittaneet mielensä ja paheksuvat sitä, että vaikka sotaa käydään Ukrainassa, niin se ei millään tavalla näy tässä turismivirrassa.

Viisumin hakemista varten on varattava aika. Viisumihakemuksia voidaan siis rajoittaa vähentämällä hakemusten jättöaikoja. Se olisi ulkoministeriön selvitysten mukaan yksinkertaisin ja juridisesti kestävin tapa.

Ministerit kokoontuvat tiistaina hallituksen iltakouluun käsittelemään viisumiasiaa. Iltakoulu on epävirallinen kokous, jossa ei tehdä varsinaisia päätöksiä. Viisumien myöntämisen rajoittamisesta päättää ulkoministeriö.

Haavisto: Suomesta tullut kauttakulkumaa

Haaviston mielestä tärkeintä olisi kuitenkin saada Euroopan unionin yhteinen kanta venäläisten viisumeihin. Suurimmat Schengen-viisumien antajat ovat tällä hetkellä Kreikka, Italia ja Espanja, ja näiden maiden myöntämillä viisumeilla venäläisiä kulkee Suomen kautta muualle Eurooppaan.

Vaikka Suomi siis rajaisi viisumien myöntämistä, muiden Schengen-maiden myöntämillä viisumeilla voi kulkea Suomen läpi vapaasti.

– Suomesta on tullut kauttakulkumaa, eli Suomen kautta mennään Helsinki-Vantaan lentokentälle ja sieltä lennoilla eteenpäin. Sillä voidaan pyrkiä kiertämään esimerkiksi ilmailuun liittyviä rajoituksia, Haavisto sanoo.

Haaviston mukaan hän aikoo ottaa viisumiasian esille EU-ulkoministerien epävirallisessa kokouksessa Prahassa elokuun lopussa. Myös esimerkiksi EU-puheenjohtajamaa Tšekin ulkoministeri Jan Lipavský on kannattanut viisumien myöntämisen lopettamista ja kertonut esittelevänsä asian ulkoministerikokouksessa.

EU-tason päätöksiä on odotettavissa syksymmällä, mutta Suomi voi tehdä omia kansallisia päätöksiään nopeammin.

– Varmasti elokuun aikana tulevat suomalaiset ratkaisut, Haavisto sanoo.

Voit katsoa koko haastattelun allaolevalta videolta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo näkemyksensä venäläisten viisumirajoituksista. Minkälaista apua Suomi tarjoaa synkässä tilanteessa oleville Ukrainalle ja Afganistanille? Muun muassa näistä asioista keskustelemassa on ulkoministeri Pekka Haavisto.

Voit keskustella aiheesta 17.8. kello 23 saakka.

Lue lisää:

Analyysi: Saksan Scholz sähköisti Oslon vaisun pääministerikokouksen vastustamalla venäläisturistien viisumikiristyksiä

Saksan liittokansleri Olaf Scholz ei kannata viisumirajoituksia venäläisturisteille – Marin pitää nykyistä tilannetta epäoikeudenmukaisena

Arkea maailmalta: Euroopan ovien sulkeminen huolettaa venäläisiä – "Kun on henkilökohtaisia kontakteja, ei usko propagandaa"

Ulkoministeriö: Venäläiset käyttävät Suomea kauttakulkumaana Välimeren lomilleen – viisumien myöntämistä vähennetään, ei lopeteta