Hyppää sisältöön

Kokoomus arvostelee hallitusta vanhuspalvelujen kriisistä – välikysymys vanhus- ja terveyspalveluista

Kokoomusjohtaja Petteri Orpo vaatii hallitukselta korjausliikkeitä vanhus- ja terveyspalveluihin elo-syyskuun vaihteen budjettineuvotteluissa. Lapsilisän tuplaus joulukuussa on Orpon mukaan "kovin, kovin pieni".

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kesk.) arvostelee hallitusta Suomen valtion velkaantumisvauhdista ja siitä, että hallitus ei ole tehnyt niin sanottuja rakenteellisia uudistuksia, jotka vakauttaisivat valtion taloutta. Laivan kannella myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen (vas.) ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kokoomus vaatii hallitukselta toimia vanhuspalvelujen parantamiseksi ja terveyspalveluissa päivystysten ruuhkien helpottamiseksi.

Puolue tekee välikysymyksen hallitukselle vanhuspalvelujen ja terveyspalvelujen tilasta.

Välikysymys on eduskunnassa opposition järein keino hallituksen huomion saamiseksi johonkin asiaan. Jos hallitus ei saa välikysymysäänestyksessä eduskunnan luottamusta, hallitus kaatuu.

Puolueen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan vanhuspalvelut ovat kriisissä. Hallituksella on velvollisuus ratkaista asia.

– Kyse ei ole mahdollisista uhkakuvista, vaan palvelut ovat jo nyt kriisissä. Vanhukset eivät saa tarvitsemaansa hoivaa, Orpo arvosteli.

Kokoomuksen puolue- ja eduskuntaryhmän johto on kokoontunut kesäkokoukseensa Viking Glory -laivalle ja Maarianhaminaan.

Aikalisää harkittava hoitajamitoituksen kiristämiseen

Parhaillaan hallitus yrittää löytää keinoja, miten laissa säädetyn vanhusten ympärivuorokautisen hoidon hoitajamitoituksen hoitajatarve saataisiin täytettyä. Orpon mukaan hallituksen pitäisi harkita aikalisää, jos hoitajia ei löydy lisää tarvittavaa määrää.

– Jos ei ole vastausta, mistä 3 200 hoitajaa tulee, sitä [hoitajamitoitusta] ei voi toteuttaa, Petteri Orpo sanoo.

Kokoomuksen mukaan hallituksen hyvää tarkoittava hoitajamitoituksen nostaminen seitsemään hoitajaan kymmentä vanhusta kohti ympärivuorokautisessa hoidossa sekä hoitajapula on johtanut vanhuspalveluiden kriisiin.

– Kiristyvä hoitajamitoitus johtaa hoitajapulaan kotihoidossa. Samaan aikaan ympärivuorokautisia hoivapaikkoja suljetaan ja kotihoidon tarve vain kasvaa. Kun ikäihminen ei pääse hoivakotiin, eikä saa palveluita kotiinsa, hän suuntaa päivystykseen ja erikoissairaanhoitoon. Samalla henkilöstön kuormitus kasvaa joka tasolla. Kierre on kestämätön, Orpo arvostelee..

Kokoomus odottaa, että hallitus tekee korjaustoimia tilanteen ratkaisemiseksi.

Tampereen pormestari ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen luetteli, että pitäisi selvittää mahdollisuus kouluttaa lisää hoitajia ja miten ulkomailta saataisiin hoitajia. Kokoomus esittelee omia vaihtoehtojaan toisena kokouspäivänä keskiviikkona.

Kokoomus vaatii, että vanhuspalvelut laitetaan kuntoon kokonaisuutena, siis kotihoito, hoivakodit ja omaishoito.

Sairaanhoitajat Nana Kautto (oik.) ja Kirsi Lehtonen jututtivat kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa laivan kannella matkalla Maarianhaminaan. Sairaanhoitajat kaipasivat hoitajille palkankorotuksia. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

"Petteri, onko piikki auki?"

Matkalla Maarianhaminaan Petteri Orpo pistäytyi myös laivan aurinkokannella. Kaksi Turun yliopistollisen keskussairaalan akuuttiosaston sairaanhoitajaa huikkasi Orpon juttusilleen.

– Petteri, onko piikki auki, kysyivät Nana Kautto ja Kirsi Lehtonen.

– Hallituksella on piikki auki, vastasi Orpo tiedusteluun.

Vastauksellaan kokoomuspuheenjohtaja viittasi todennäköisesti enemmän valtion velkaantumiseen kuin suoraan palkkaneuvotteluihin.

Kautto ja Lehtonen vaativat hoitajille lisää palkkaa.

– Tässä on köyhät hoitajat, ei ole varaa kuin piknikille.

Orpo myös vastasi hoitajien palkankorotusvaatimuksiin.

–Kyllä, mutta siitä neuvotellaan, kuinka paljon.

Kautto ja Lehtonen kertoivat lähteneensä vapaapäivänä risteilylle.

Petteri Orpo kuunteli hoitajien palkankorotusvaatimuksen. Samalla hän kehui, kuinka hyvää hoitoa hän oli saanut päivystysvastaanotolla Turussa.

Hoitajien palkankorotukset ovat työntekijä- ja työnantajajärjestöjen välinen neuvottelu. Asia ei suoraan kuulu hallitukselle, saati sitten eduskunnan oppositiopuolueelle.

Hoitajaliittojen neuvottelut palkankorotuksista ovat edelleen kesken, vaikka muu kunta-ala sopi kesäkuun alussa palkankorotuksista ja viisivuotisesta palkkaohjelmasta.

Orpon mukaan lapsilisän tuplaus joulukuussa on "kovin, kovin pieni"

Eilen, maanantaina yleisötilaisuudessa Turussa kokoomusjohtaja arvosteli valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) johtamaa budjettivalmistelua.

Petteri Orpo muistutti häntä haastatelleille toimittajille, että nyt on hallituksen viimeinen hetki tehdä suunnanmuutos.

– Lapsilisäavaus on tässä kokonaisuudessa kovin, kovin pieni. Paljon enemmän pitäisi olla huolissaan isosta kuvasta, Orpo arvostelee.

– Taivaalle tulee koko ajan synkempiä pilviä. Velkaantuminen on hurjaa. Vanhuspalveluissa on ongelmia, Ukrainan sotaa käydään, energiakriisi, korot nousevat. Hallituksen on tehtävä korjausliikkeitä.

Kokoomus haluaa edelleen, että ansiotulon ja eläketulon verotusta kevennetään ensi vuoden alussa. Lisäksi tarvittaisiin leikkauksia valtion menoihin.

– Sopeuttaminen on välttämätöntä. Me otetaan aivan liikaa velkaa tällä hetkellä.

Kokoomuksen mielestä hallituksen pitäisi varautua ongelmiin nyt, koska talous vielä kasvaa.

Voit keskustella kokoomuksen tavoitteista keskiviikkoon 17.8.2022 kello 23 asti. Napauta jutun jälkeen keskustele-painiketta.

Katso lisää:

Orpo oppositiosta: Hallituksen keskeytettävä turistiviisumien myöntäminen – hallitus kokoontuu pohtimaan tilannetta tiistaina