Hyppää sisältöön

BBC:n haastattelema afganistanilainen: “Toivon, etten olisi koskaan työskennellyt brittihallinnolle”

Kun Taliban kaappasi vallan vuosi sitten, länsimaille työskennelleet afganistanilaiset joutuivat vaaraan. Nyt Afganistaniin jääneet kertovat BBC:lle, että he kokevat tulleensa länsimaiden pettämiksi.

Afganistanilaiset yrittivät päästä evakuointilennoille Kabulissa elokuussa 2021. Kuva: Akhter Gulfamepa / EPA

Maanantaina tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun Taliban rynni Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin ja kaappasi vallan Afganistanissa.

Sen seurauksena aloitettiin myös paniikissa tehdyt evakuoinnit. Yhdysvaltojen johdolla Kabulista muodostettiin ilmasilta, jota pitkin länsimaiset työntekijät ja osa heille työskennelleistä afganistanilaisista lähtivät maasta.

Kaikki halukkaat eivät kuitenkaan päässeet lähtemään.

Britannian yleisradioyhtiö BBC haastatteli (siirryt toiseen palveluun) useita brittihallinnolle työskennelleitä afganistanilaisia, jotka ovat joutuneet elämään piilossa.

Yksi heistä on Britannian ja Yhdysvaltojen kehitysyhteistyöprojekteissa työskennellyt Jaffer, jota Taliban syyttää vakoilusta.

– Olen ollut sairaalassa stressin ja shokkitilojen vuoksi. En saa nukuttua. Lääkärini on antanut minulle vahvoja lääkkeitä, mutta nekään eivät auta paljoa. Vaimoni kärsii myös masennuksesta. En päästä lapsiani kouluun. Pelkään, että heidät tunnistetaan, Jaffer sanoo BBC:lle.

Britannian ulkoministeriö kertoo BBC:lle, että afgaanityöntekijät voivat edelleen hakea suojelua Britanniasta, mutta se ei täsmentänyt, kuinka pitkään hakemusten käsittely kestää.

Toistaiseksi Jafferille ei ole annettu muuta vastausta kuin hakemuksen käsittelynumero.

Työntekijät jätetty heitteille

Muut BBC:n haastateltavat kertovat samanlaisista kokemuksista.

Opettajana Britannian koulutus- ja kulttuuriohjelmassa työskennellyt Anmar syyttää Britanniaa työntekijöidensä epätasa-arvoisesta kohtelusta.

– Toimistotyöntekijät pääsivät lähtemään, mutta meidät jätettiin tänne, Anmar sanoo.

Hänen mukaansa opettajille ei edes kerrottu mahdollisuudesta hakea suojelua Britanniasta. Britannian kulttuuriohjelmassa työskenteli yhteensä noin sata afganistanilaista opettajaa, joista valtaosa oli naisia.

Toinen BBC:n haastattelema afgaaniopettaja Noria kertoo katuvansa, että hän työskenteli Britannialle.

– Toivon, etten olisi työskennellyt brittihallinnolle, koska he eivät arvosta elämäämme ja työtämme, ja he ovat olleet julmia hylätessään meidät tänne, Noria sanoo.

Jaffer pelkää lastensa puolesta.

– Tyttäreni ei voi opiskella. Minulla oli suuria suunnitelmia hänelle. Tuleeko nuorista pojistani ekstremistejä? Kysyn jatkuvasti itseltäni, miksi olen saattanut heidät tällaiseen maailmaan. Jos tämä on heidän tulevaisuutensa, ehkä heidän ei pitäisi olla elossa.

Haastateltavien nimet on muutettu heidän henkilöllisyytensä suojelemiseksi.