Hyppää sisältöön

Hengissä sinnitellyt Enon rautakarhu lopetetaan, vaikka karhujahti ei ala Pohjois-Karjalassa – eläimen hengen puolesta paljon vetoomuksia

Runsaasti kansalaiskeskustelua poikinut Enon rautakarhu lopetetaan eläinsuojelullisista syistä. Itä-Suomen poliisin mukaan päätös perustuu asiantuntijaeläinlääkäreiden lausuntoihin.

Metsästysrauta tassussaan liikkuva karhu tallentui riistakameraan Enossa heinäkuun lopulla. Kuva: Marko Kervinen

Pohjois-Karjalan Enossa pienpetorauta tassussaan liikkuva karhuemo lopetetaan eläinsuojelun nimissä, kertoo Itä-Suomen poliisi.

Jo viime vuonna itsensä loukannut karhu havaittiin pitkän tauon jälkeen riistakamerakuvassa äskettäin. Viime viikolla poliisi kertoi, että eläin lopetetaan osana normaalia karhunmetsästystä, jonka oli määrä alkaa lauantaina.

Nyt Pohjois-Karjalan karhujahti ei alakaan, mutta lopetuspäätökseen tämä ei vaikuta.

– Pyydämme suurriistavirka-apua paikalliselta riistanhoitoyhdistykseltä. Eläimen henkiin jättäminen ei ole valitettavasti vaihtoehto, rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen sanoo.

Pohjolaisen mukaan poliisi on konsultoinut asiassa Luonnonvarakeskuksen (Luke) eläinlääkäreitä. Heidän mukaansa raudan poistaminen aiheuttaisi eläimelle lisää kipua ja kärsimystä.

Runsaasti palautetta

Viime vuonna Itä-Suomen poliisi yritti pyydystää Enon rautakarhua sen vammojen arvioimista ja raudan poistoa varten. Yrityksessä ei onnistuttu.

Viime kesänä Enon rautakarhu nähtiin Sarvingin kylällä neljän poikasensa kanssa. Nyttemmin poikaset ovat lähteneet emon luota omille teilleen. Kuva: Itä-Suomen poliisi

Karhun löytäminen on Pohjolaisen mukaan nytkin hankalaa, mutta sitä on eläinsuojelun nimissä yritettävä.

– Olemme saaneet palautetta ovista ja ikkunoista, kun karhu jälleen havaittiin. Palautteen mukaan eläintä pitäisi auttaa ja tämä on totta, mutta asiantuntijoiden yksimielisen näkemyksen mukaan lopettaminen on nyt se, mitä pitää tehdä, Pohjolainen toteaa.

Poliisin kuulemien eläinlääkäreiden mukaan rautojen poistaminen kirurgisesti olisi vaarallista niin karhulle kuin siihen osallistuville ihmisillekin. Operaation kesto olisi merkittävästi pidempi kuin esimerkiksi GPS-pannan kiinnittäminen karhulle.

Itä-Suomen poliisi tekee karhun lopettamispäätöksen virallisesti tämän viikon aikana. Vilkkaana käyvän kansalaiskeskustelun päätöksen oikeellisuudesta voi odottaa jatkuvan.

– Kun asiantuntijoiden kanta on yksiselitteisesti lopetuksen puolella, poliisilla ei ole paljon tehtävissä, Pohjolainen sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 17.8. klo 23:een saakka.

Lue myös:

Ministeriö esittää pienpetorautojen käyttöön tiukennuksia – peräti kolme karhua loukkasi itsensä rautaan viime vuonna Itä-Suomessa

Rautakarhukohu muutti poliisin toimintaohjeita – Poliisitarkastaja: “Lopettaminen ei ole ainoa vaihtoehto”

Rautakarhujen sytyttämä kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle