Hyppää sisältöön

Suomalaiskeksintö voi muuttaa valtaosan maailman muovijätteestä vaikka ruokapakkauksiksi

Nykyisin valtaosa muovijätteestä päätyy kaatopaikalle. Siitä kierrätetään vain 8–10 prosenttia.

Uutta teknologiaa pilotoidaan parhaillaan VTT Bioruukki -keskuksessa. Kuvassa Olefyn teknologiajohtaja Matti Nieminen. Kuva: VTT

Suomalaiskeksintö voi muuttaa 70 prosenttia maailman muovijätteestä uusien tuotteiden raaka-aineiksi. Likaisesta ja huonolaatuisestakin jätteestä syntyy korkeatasoista muovia, joka soveltuu vaikkapa elintarvike- ja lääketeollisuuden tarpeisiin.

Näin lupailee tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) Teknologian tutkimuskeskus VTT, joka on kehittänyt uuden Olefy-teknologian. Taustalla on 40 vuoden tutkimusurakka, ja teknologialle on haettu kahdeksaa patenttia. Nyt alkaa kaupallistaminen, jota tekee VTT:ltä ponnistava Olefy Technologies.

Valtaosa muovijätteestä päätyy nykyisin kaatopaikalle.

Maailman muoveista kierrätetään tiedotteen mukaan vain 8–10 prosenttia. Se tapahtuu yleensä mekaanisesti, mikä soveltuu vain pienelle osalle jätteestä.

– Yksi nykyisten kierrätysmenetelmien ongelma on, että muovin laatu heikkenee joka kerta, kun sitä kierrätetään. Olefy-prosessin ansiosta kierrätetyn muovin laatu vastaa alkuperäistä, joten muovia voidaan kierrättää lukemattomia kertoja, sanoo Olefyn teknologiajohtaja Matti Nieminen tiedotteessa.

Kierrätysmuovin tuotannon kustannukset laskevat

Uusi teknologia vähentää tiedotteen mukaan selvästi raakaöljyn tarvetta muovin valmistuksessa ja laskee kierrätysmuovin tuotantokustannuksia merkittävästi.

Nieminen arvelee, että se voi muuttaa öljynkulutusta maailmanlaajuisesti.

– Olefy saattaa jopa luoda taloudellisen kannustimen kerätä talteen muovia kaatopaikoilta ja meristä, kun muovista tulee arvostettu hyödyke, hän toteaa.

Teknologiaa pilotoidaan parhaillaan VTT:n keskuksessa Espoossa. Ensimmäinen teollisen mittakaavan hanke on tarkoitus aloittaa viimeistään 2026.

Olefyn liiketoiminnan johtaja Timo Sokka näkee, että kierrätysmuoville riittää kysyntää, kun suuret kansainväliset kulutustuotteiden valmistajat pyrkivät siirtymään siihen kuluttajien toiveiden myötä.

– Kierrätysmuovien kysyntä kasvaa paljon tarjontaa nopeammin, Sokka sanoo tiedotteessa.

Lue lisää:

VTT kehitti selluloosasta korvikkeen ruokapakkausten muoveille – läpinäkyvän kalvon saa heittää kartonginkeräykseen