Hyppää sisältöön

Moni kiirehtii nauttimaan viimeisistä helteistä – ja syytä onkin: elokuu on lämmennyt, mutta silti nyt on poikkeuksellisen kuumaa

Tilastojen perusteella pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpiä elokuita on viime vuosikymmeninä ollut selvästi useammin kuin aiemmin. Lähes koko Suomen yli yltävä elokuun helle ei silti ole mitenkään tavallista

Vihreisiin bikineihin pukeutunut Anette Höyhtyä aurinkoisena päivänä Oulun Nallikarin hiekkarannalla, taustalla merimaisema.
Anette Höyhtyä nautti Nallikarissa tiistaina Oulun korkeudella melko harvinaisesta elokuun loppupuolen hellepäivästä. Lämpö nousi hellelukemiin tiistaina lähes koko maassa Lappia lukuunottamatta.

Poikkeuksellisen lämmin elokuun lopun sää saa monet kiirehtimään ulos tai rannalle nauttimaan "viimeisistä helteistä", sillä elokuussa kesän koetaan olevan jo lopuillaan.

Tämänhetkiset helteet ovat jopa poikkeuksellisia, vaikka elokuu onkin pitkäaikaistilastojen mukaan lämmennyt.

Lämpötila on eilen ja tänään noussut yli hellerajan eli 25 asteen laajalti etelästä aina Pohjois-Pohjanmaan Pudasjärvelle saakka. Heinolassa mitattiin tänään 31,1 asteen lämpötila, mikä on Suomen mittaushistorian korkein lukema elokuun loppupuoliskolta.

Nyt koetut lämpötilat ovat kuitenkin Ilmatieteen laitoksen mukaan paikoin poikkeuksellisen korkeita, ja laajalti harvinaisen korkeita. Yhtä lämmintä on näin myöhään ollut viimeksi vuonna 1959.

Yli 30 asteen lämpötilat eivät ole tavallisia, vaikka loppukesä onkin lämmennyt viime vuosikymmeninä.

Ilmatieteen laitoksen vuosien 1961–2021 tilaston (siirryt toiseen palveluun) perusteella elokuun keskilämpötila oli 14,6 Oulussa astetta. Ennen vuotta 1991 keskiarvoa lämpimämpiä vuosia oli vain viisi, mutta sen jälkeen niitä on koettu jo 13 kertaa.

Keskimäärin elokuussa (siirryt toiseen palveluun) on hellettä jossain päin Suomea yhdeksänä päivänä, eli aivan ainutlaatuisia eivät elokuun hellepäivät ole. Tosin esimerkiksi viime vuonna elokuu oli tavanomaista viileämpi ja hellepäiviä mitattiin vain yksi.

Tämän vuoden elokuussa helleraja on rikkoontunut elokuussa Oulussa jo kolmesti: 1.8., 15.8. ja tänään 16.8.

Oulun korkeudella on kuitenkin jo ihan tilastollisesti perusteltu syy kiirehtiä nauttimaan elokuun lopun hellepäivistä: Ilmatieteen laitoksen mukaan helteitä osuu elokuun 16. päivän ja syyskuun 10. päivän väliselle ajanjaksolle keskimäärin vain kerran seitsemässä vuodessa.

Etelässäkään elokuun lopun helle ei ole ihan jokavuotinen ilmiö: esimerkiksi Helsingissä hellettä osui vuosina 1961-2019 elo-syyskuun vaihteen tuntumaan keskimäärin joka kolmas vuosi.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun helteistä Yle Tunnuksella 17.8. kello 23 saakka.

16.8. kello 15.56 Päivitetty juttuun tieto Heinolassa mitatusta 31,1 asteen lämpötilasta.

Lue lisää: Hellekesä jatkuu koko maassa tällä viikolla: "Huomisen lämpötilat voivat olla harvinaisen korkeita ajankohtaan nähden", sanoo meteorologi