Hyppää sisältöön

"Ei ole oikein, että Venäjän kansalaiset pääsevät vapaasti matkustamaan" – kaakkoissuomalaiset yrittäjät kertovat, mitä ajattelevat viisumeista

Valtioneuvosto päätti tänään, että venäläisille myönnetään jatkossa nykyistä vähemmän turistiviisumeita.

Liikenne Nuijamaan raja-asemalla Lappeenrannassa kiihtyi heinäkuun puolessa välissä, kun koronarajoitukset poistuivat. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Venäläisille myönnettävien viisumien määrän väheneminen tulee näkymään selvästi erityisesti Kaakkois-Suomessa. Tämä johtuu siitä, että suurin osa Suomeen turisteina tulleista venäläisistä on saapunut ostosmatkalle itärajan läheisyydessä sijaitseviin kaupunkeihin, kuten Lappeenrantaan ja Imatralle.

Osansa venäläisturisteista ovat saaneet myös muun muassa Hamina, Virolahti ja Kotka sekä kunnat niiden ympärillä.

Venäläiset turistit ovat hakeneet Suomesta erityisesti elintarvikkeita. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi tänään tiistaina, että Suomi rajaa venäläisten viisumien vastaanoton kymmeneen prosenttiin nykyisestä. Muutokset tulevat voimaan syyskuun alussa.

Suomi ottaa nykyisin päivittäin vastaan noin tuhat viisumihakemusta Venäjältä, jatkossa vain 100 päivässä.

Ei ryntäystä

Venäläisten turistimatkat Suomeen olivat koronarajoitusten takia kokonaan jäissä lopputalvesta 2020 lähtien. Kuukausi sitten eli heinäkuun puolessa välissä koronarajoituksen poistuivat, ja matkailu itärajan yli käynnistyi jälleen.

Lähellekään ennen koronaa olleisiin lukemiin ei kuitenkaan ole kuukauden aikana päästy. Esimerkiksi Lappeenrannan ja Imatran kaupoissa on näkynyt venäläisturisteja harvakseltaan.

Venäläisturismin päättyminen oli iso kolaus esimerkiksi Etelä-Karjalalle. Ennen koronaa venäläisturistit jättivät maakuntaan liki miljoona euroa vuorokaudessa.

Pieni kasvu tyrehtyy

Sergei Ananiev omistaa kuusi Rajamarket-myymälää kaakkoisrajan tuntumassa. Niissä myydään erilaisia kodintarvikkeita, kuten vaatteita, pesuaineita, auton varaosia ja elintarvikkeita.

– Eletään hallituksen päätösten mukaan, sanoo Ananiev.

Ananievin mukaan viime viikkoina venäläisasiakkaitten määrä oli kasvussa. Tulevaisuutta hän ei osaa vielä ennakoida.

Vaalaimaan raja-asema Virolahdella on yksi Suomen vilkaimmista raja-asemista. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Virolahdelle aivan itärajan tuntumaan lähelle Vaalimaan rajanylityspaikkaa avattiin kesällä 2018 outlet-kylä Zsar. Sen pääkohderyhmä olivat venäläiset asiakkaat.

Zsar ei halunnut tiistaina kommentoida tuoretta viisumipäätöstä millään tavalla.

Kauppakamari: Oikea päätös

Kymenlaakson kauppapakamarin toimitusjohtaja Marika Kirjavainen olettaa, että paikalliset yrittäjät ovat pääosin valtioneuvoston päätöksen kannalla.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, ettei ole moraalisesti oikein, että Venäjän kansalaiset pääsevät tässä tilanteessa vapaasti matkustamaan. Luulen myös, että kauppakamarin yrittäjillä on suurimmalla osalla sama käsitys asiasta, pohtii Kirjavainen.