Hyppää sisältöön

Kolttien kyläkokous toivoo esityksensä pelastavan totuus- ja sovintokomission työn – saamelaiskäräjät päättää jatkosta omalta osaltaan

Kolttasaamelaisten kyläkokous ja valtio selvittävät, miten totuus- ja sovintokomission työtä voisi jatkaa. Saamelaiskäräjien hallitus kokoontuu lähiaikoina päättämään jatkotoimistaan.

Saamelaiskäräjien varapuheenjohtaja Anni Koivisto ja kolttien luottamusmies Veikko Feodoroff. Kuva: Marja Väänänen / Yle, Ville-Riiko Fofonoff / Yle

Kolttien kyläkokous ja saamelaiskäräjät kokoontuivat perjantaina valtioneuvoston kanslian kanssa pohtimaan totuus- ja sovintokomission tilannetta. Saamelaiskäräjien täysistunto päätti viime viikolla keskeyttää omalta osaltaan komission työn ja pitää taukoa komission työstä.

Kolttien luottamusmies Veikko Feodoroff kertoo, että yhteisessä kokouksessa keskusteltiin siitä, miten tehtäviinsä palkatut komission sihteeristö ja komissaarit voisivat jatkaa työtään tauon aikana.

– Jotta palkkoja voitaisiin maksaa, täytyisi työtä päästä jatkamaan. Se on ollut valtion huolena, kertoo Feodoroff.

Kolttasaamelaisten kyläkokous kertoi viime viikolla olevansa valmis jatkamaan totuus- ja sovintokomission työtä, vaikka saamelaiskäräjät päätti omalta osaltaan pitää taukoa. Feodoroffin mukaan valtiolta löytyy tukea kolttasaamelaisten esitykselle.

– Heidän mielestään tämä olisi yksi tapa jatkaa komission työtä laillisesti. Silloin tauosta ei syntyisi ongelmia, kertoo Feodoroff.

Saamelaiskäräjien hallitus kokoontuu pohtimaan jatkotoimia

Seuraavaksi odotetaan saamelaiskäräjien taholta toimia sen suhteen, miten totuus- ja sovintokomission kanssa edetään. Saamelaiskäräjien hallitus kokoontuu lähipäivinä pohtimaan asiaan.

Jatkaakseen komission työtä saamelaiskäräjien tulee jossakin vaiheessa valita kaksi uutta komissaaria eronneiden komissaarien tilalle. Siitä, kauanko saamelaiskäräjien päättämä tauko kestää, ei ole tietoa.

Saamelaiskäräjien varapuheenjohtaja Anni Koivisto kertoo hallituksen kokoontuvan mahdollisimman pian.

– Tavoitteena on saada päätettyä kokousaika nopeasti, jotta pääsemme käymään läpi täysistunnon päätöstä ja päättämään jatkotoimista. Toteutamme hallituksessa täysistunnon päätöksen, kertoo Koivisto.

Kolttasaamelaiset ovat valmiita aloittamaan yleisökuulemistilaisuudet

Kolttasaamelaisten kyläkokous haluaisi jo aloittaa oman kansansa keskuudessa komission suunnittelemat yleisökuulemistilaisuudet. Koiviston mukaan saamelaiskäräjien hallitus ottaa kyläkokouksen toiveen huomioon.

– Tämä asia saamelaiskäräjien hallituksen täytyy ottaa huomioon jatkotoimia käsiteltäessä. Olemme erityislaatuisessa prosessissa, eikä meillä ole valmiita vastauksia tilanteen hoitamiseen. On tärkeää pyrkiä löytämään ratkaisuja yhdessä kaikkien osapuolten kanssa, sanoo Koivisto.

Kolttien luottamusmies Veikko Feodoroff toimii niin saamelaiskäräjien jäsenenä kuin myös sen hallituksen jäsenenä. Feodoroff on huolissaan siitä, että komission koko työ kaatuisi saamelaiskäräjien päättämän tauon takia.

– Meidän ehdotuksemme pelastaisi komission siltä, että työ päättyisi kokonaan. Voisimme kolttasaamelaisten ehdottamalla tavalla jatkaa komission työtä, sanoo Feodoroff.

Yle ei tavoittanut valtioneuvoston kansliaa kommentoimaan neuvotteluita.

Kolttien luottamusmies Veikko Feodoroffin haastattelun voit kuunnella koltansaameksi ja saamelaiskäräjien varapuheenjohtaja Anni Koiviston haastattelun pohjoisaameksi Yle Areenasta.