Hyppää sisältöön

Analyysi: Suomen viisumilinjaus ei horjuta Putinia, mutta se lähettää Venäjälle moraalisen viestin

Turistiviisumien rajoittaminen jää symboliseksi toimeksi, jota Venäjä voi yrittää käyttää myös omiin tarkoituksiinsa, kirjoittaa politiikan toimittaja Jyrki Hara.

Venäläisturismi Suomeen ei lopu, mutta vähenee. Pietarista tulleen linja-auton matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla 26. heinäkuuta. Kuva: Anni Ågren / Lehtikuva

Suomen hallitus linjasi tiistaina keinoista vähentää venäläisten turistien määrää Suomessa.

Kun viisumeiden myöntämistä venäläisille ei voida tykkänään lopettaa, niiden saamista päätettiin hidastaa ja hankaloittaa. Lakejakaan ei tarvitse muuttaa, kun turistiviisumin saanti tehdään käytännössä vaikeaksi, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi.

Kun venäläisiä viisumihakemuksia nyt otetaan päivittäin vastaan tuhat kappaletta, syyskuun alusta lähtien niitä otetaan puolet vähemmän ja paheksuntaa herättäneitä turistiviisumeita vain sata päivässä.

Käytännössä tähän päästään, kun perhe-, työ- ja opiskeluviisumit saavat etusijan ja turistiviisumeiden käsittelyyn käytettävää aikaa vähennetään reippaasti.

Samalla hallitus kertoi pyrkivänsä Venäjän ja EU-maiden välisen viisumihelpotussopimuksen keskeyttämiseen, mikä käytännössä tuplaisi turistiviisumin hinnan venäläisille.

Vaikutus jää vähäiseksi, jos EU ei innostu mukaan

Kun turistiviisumeita hyväksytään reilusti aiempaa vähemmän, venäläisten turistien määrä Suomessa tietysti jonkin verran putoaa. Se ei laske kovin nopeasti, eikä venäläisturismi Suomeen lopu.

Noin sadallatuhannella venäläisellä on voimassa oleva viisumi Suomeen, eikä niitä peruta. Suurin osa niistä on vuosia voimassa olevia monikertaviisumeja, joilla Suomeen voi tulla useaan kertaan.

Venäläiset voivat myös kulkea Suomen kautta lomilleen Eurooppaan, kun ovat saaneet viisumin toisesta Schengen-maasta.

Hallitus onkin ilmoittanut haluavansa EU-tasoisen stopin venäläiselle turismille.

Suomi voi kuitenkin jäädä tiukan linjansa kanssa vähemmistöön yhdessä Baltian maiden kanssa.

Esimerkiksi Euroopan mahtimaa Saksa on jo linjannut, että pakotteet tulee kohdistaa Putinin hallintoon, eikä tavallisiin venäläisiin. Liittokansleri on painottanut, että hyökkäys Ukrainaan on nimenomaan "Putinin sota."

Venäläisten matkailua vaikeutetaan, koska "se ei ole oikein"

Suomen hallituksen näkökulma on hieman toinen. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) perustelu viisumirajoituksille on ennen kaikkea moraalinen.

– Ei ole oikein, että samaan aikaan kun Venäjä käy aggressiivista, julmaa hyökkäyssotaa Euroopassa, venäläiset voivat elää ikään kuin normaalia elämää, matkailla Euroopassa, olla turisteja. Se ei ole oikein, Marin sanoi Ylen haastattelussa elokuussa.

Pääministerin ajatus näyttää olevan, että ainakin jossain määrin kyseessä on sittenkin paitsi Putinin, myös laajemmin venäläisten sota. Tai ainakin hyökkäyssotaa käyvän maan kansalaisten tulisi osoittaa jonkinlaista pidättyväisyyttä.

Niinpä esimerkiksi venäläisiä turisteja on paikallaan sodan vuoksi näpäyttää tai rangaista.

Samaa mieltä on mielipidetiedustelun mukaan suurin osa suomalaisista ja myös oppositio on vaatinut tiukkoja toimenpiteitä. Venäläismatkailun ongelmiin havahduttiin heinäkuussa, kun koronarajoitukset maiden väliltä poistuivat.

Symbolinen viesti, jota myös Venäjä voi käyttää

Koska venäläisturistien ilonpito on kansalaistenkin mielestä liian jyrkässä ristiriidassa Venäjän Ukrainaan tuoman kärsimyksen kanssa, hallitus haluaa reagoida edes jotenkin.

Suurta vaikutusta Suomen kotikutoisella viisumilinjauksella ei Putiniin varmasti ole jos ja kun koko EU ei omaksu samaa linjaa.

Arvatenkaan matkaileva venäläinen keskiluokka ei myöskään rohkaistu kadulle rautanyrkkistä hallintoaan kaatamaan, vaikka pääsy Suomeen hankaloituukin. He tietävät, että pieninkin protesti tai sodan vastainen ele voi johtaa vuosien vankeuteen.

Suomi lähettää kuitenkin jälleen yhden sotatoimet tuomitsevan viestin Kremliin ja laajemmin venäläisille.

Valitettavasti sen symboliarvoa voidaan käyttää myös Venäjän propagandassa omille kansalaisilleen. Se voidaan liittää osaksi Putinin kansalaisilleen toistamaa tarinaa, jossa kaikki venäläisiin kohdistuva pahantahtoisuus ja kiusa tulevat lännestä.

Tosiasia on sekin, että viisumin saannin vaikeuttaminen lähettää torjuvan viestinsä myös Putinin hallinnon vastustajille.

Toimenpide voi osua myös tuota hallintoa pakeneviin venäläisiin, joista moni on käyttänyt hädän hetkellä juuri turistiviisumia maasta poistuakseen.

Voit keskustella aiheesta 17.8. kello 23:een saakka.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi Marjo Näkin haastattelussa Radio Suomen päivässä, mitä kaikkea ministerit miettivät ennen hallituksen ulostuloa venäläisten turistiviisumien rajoittamisesta.

Lue lisäksi:

Haavisto: Suomi vähentää venäläisten turistiviisumien vastaanottoa nykyisestä – etusija perhesyistä tai työn takia Suomeen saapuville

Saksan liittokansleri Olaf Scholz ei kannata viisumirajoituksia venäläisturisteille – Marin pitää nykyistä tilannetta epäoikeudenmukaisena

Orpo oppositiosta: Hallituksen keskeytettävä turistiviisumien myöntäminen – hallitus kokoontuu pohtimaan tilannetta tiistaina

Perussuomalaiset lopettaisi kaksoiskansalaisuuksien jakamisen – puolue linjasi Nato-Suomen turvallisuuspolitiikkaa

Arkea maailmalta: Euroopan ovien sulkeminen huolettaa venäläisiä – "Kun on henkilökohtaisia kontakteja, ei usko propagandaa"