Hyppää sisältöön

Tiede- ja kulttuuriministeri ehdottaa Vesa-Matti Loirille valtiollisia hautajaisia

Ministeri Honkonen on ottanut asian selvitykseen ja päätynyt kantaansa huolellisen arvioinnin jälkeen. Hän on kuullut asiassa myös Loirin omaisia.

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen ehdottaa valtiollisia hautajaisia taiteilija Vesa-Matti Loirille. Kuva: Samu Takala / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) ehdottaa valtiollisia hautajaisia taiteilija Vesa-Matti Loirille,opetus- ja kulttuuriministeriö tiedottaa.

Valtioneuvosto voi poikkeustapauksessa päättää hautajaisten järjestämisestä erityistä kansallista merkitystä omaaville henkilöille.

– Vesa-Matti Loiri on itsenäisyytemme ajan suurimpia taiteilijoita, joka on liikuttanut lukemattomia suomalaisia yli sukupolvien. Valtiolliset hautajaiset olisivat Suomen yhteinen kunnianosoitus ja kiitos poikkeuksellisesta elämäntyöstä kulttuurimme kentällä, Honkonen toteaa.

Ministeri Honkonen on ottanut asian selvitykseen ja päätynyt kantaansa huolellisen arvioinnin jälkeen. Hän on kuullut asiassa myös Loirin omaisia.

Kysymyksessä on Honkosen ehdotus. Päätös valtiollisten hautajaisten järjestämisestä voi tapahtua valtioneuvoston kanslian esittelystä valtioneuvostolle. Nykyinen käytäntö on ollut voimassa vuoden 1989 lopusta lähtien.

Suomessa järjestettiin kulttuurialan henkilölle valtiolliset hautajaiset viimeksi vuonna 1992, kun kirjailija Väinö Linna kuoli. Edelliset valtiolliset hautajaiset järjestettiin presidentti Mauno Koivistolle vuonna 2017.

Viihdetaiteilija Vesa-Matti Loiri oli näyttelijä, laulaja, muusikko ja urheilija. Hän oli Suomen tunnetuin koomikko, joka otti työnsä erittäin vakavasti. Niin vakavasti, että jos hän lavalla ollessaan erehtyi toivomaan keikan olevan jo ohi, hän häpesi itseään.

Lue myös:

Tästä me muistamme Vesa-Matti Loirin – katso videot ja kuvat pitkän uran varrelta

Läheiset muistelevat Vesa-Matti Loiria – Hannele Lauri: "Mestari ja ystävä on poissa"

Urheiluvaikuttaja Erkki Alaja muistelee ystäväänsä ja urheilun monitoimimiestä Vesa-Matti Loiria: "Vesku oli järkäle"

Inarilla oli erityinen sija Loirin sydämessä – pitkäaikainen kalastuskaveri: "Ihmiset antoivat hänen olla rauhassa, mitä Vesku arvosti paljon"