Hyppää sisältöön

Analyysi: Trumpin varjo vahvistuu välivaalien ylle

Kaikista Yhdysvaltain välivaalien teemoista yksi näyttää jälleen nousevan ylitse muiden: Donald Trumpin ote Yhdysvaltain politiikasta ei hellitä, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Iida Tikka.

Republikaanien enemmistö tukee yhä Trumpia
Republikaanien enemmistö tukee yhä Trumpia

WASHINGTON. Yhdysvaltain välivaalien tärkeimmäksi teemaksi on tänä syksynä kova tunku. Aborttioikeus, inflaatio, maahanmuutto, ilmastonmuutos ja Joe Bidenin laahaava kannatus ovat kaikki merkittäviä asioita, kun yhdysvaltalaiset äänestävät marraskuussa.

Yksi on silti ylitse muiden: entinen presidentti Donald Trump dominoi yhä politiikan suuntaa. Se nähtiin jälleen Wyomingissa, kun republikaanien esivaalien tulokset alkoivat selvitä.

Trumpin äänekkääksi kriitikoksi profiloitunut republikaaniedustaja Liz Cheney hävisi osavaltionsa esivaalit Trumpia tukevalle Harriet Hagemanille.

Cheneyn tappiota on osattu odottaa. Hän on yksi viime vuoden vallankaappausyritystä tutkivan komitean keulahahmoista ja yksi kymmenestä edustajainhuoneen republikaanista, jotka äänestivät Trumpin toisen virkarikossyytteen puolesta.

Näistä kymmenestä edustajasta neljä on vetäytymässä politiikasta ja Cheneyn lisäksi kolme muuta ovat hävinneet omat puolueen sisäiset esivaalinsa. Kaksi etenee vaalien seuraavalle kierrokselle, luultavimmin koska heidän osavaltioissaan puolueilla on yhteinen esivaali, jossa parhaiten pärjänneet kaksi ehdokasta pääsevät seuraavalle kierrokselle puolueesta riippumatta.

Ympäri maan esivaalitaisteluissa Trumpin tuki on siivittänyt ehdokkaita voittoon, vastustaminen vaikeuttanut tietä välivaaliehdokkaaksi.

Viime viikkoinen Mar-a-Lagon kotietsintä korostaa entisestään Trumpin roolia vaaliuurnilla.

Poikkeuksellinen kotietsintä tekee Trumpista kannattajiensa silmissä poliittisen marttyyrin. FBI etsi Mar-a-Lagosta salaisiksi ja huippusalaisiksi luokiteltuja asiakirjoja, mutta se, mitä löytyi tai ei löytynyt, ei selviä ihan nopeasti. Mahdollisten syytteiden nostaminen tulee kestämään kauan ja vaikuttamaan mahdollisesti vielä seuraavienkin vaalien aikana. Yhdysvaltain oikeusjärjestelmä ei pysy vilkkaan vaalisyklin tahdissa.

Samalla Biden jää jälleen kerran Trumpin varjoon. FBI:n tutkinta on vienyt huomion toisaalle presidentin eilen laiksi allekirjoittamasta ilmastopaketista. Kyseessä on iso poliittinen voitto, joka ei kuitenkaan jaksa kiinnostaa kansaa kotietsinnän rinnalla. Edes omat äänestäjät eivät siis välttämättä tiedä, että Biden onnistui lopulta toteuttamaan viilatun version vaalilupauksestaan. Se olisi Bidenille tärkeää, sillä presidentin kannatus laahaa pahasti. (siirryt toiseen palveluun)

Republikaanien puoluejohto seisoo yhä tiukasti Trumpin takana, ja puolue muovautuu tulevissa vaaleissa vielä tiukemmin Trumpin puolueeksi.

Liz Cheneyn kaltaiset poliitikot karsiutuvat, mutta eivät lopullisesti. Cheneyn tiimin mukaan vaalitappio on vain alku – hän ei aio luovuttaa. Spekulointi Cheneyn mahdollisista presidenttipyrkimyksistä alkoi välittömästi.

Presidentinvaaleihin on vielä pitkä aika. Ja kuten viime viikko näytti, mitä tahansa voi tapahtua.