Hyppää sisältöön

Rajuilma täytti kellareita, katuja ja alikulkuväyliä vedellä Oulussa

Nopeasti kehittynyt ukkosrintama jytisytti tiistaina alkuillasta Pohjois-Pohjanmaan rannikolla noin 3 000 maasalamaa ja 16 000 pilvisalamaa, vettä satoi Oulussa tunnissa yli 11 millimetriä.

Oulussa satoi ja salamoi rajusti tiistai-iltana.
Oulussa satoi ja salamoi rajusti tiistai-iltana.

Oulun yli on pyyhkäissyt nopeasti kehkeytynyt ukkosmyräkkä, jonka sademäärä on saanut kadut tulvimaan ja alikulkuvälyliä tukkoon.

Ukkosrintama saapui Ouluun noin ilta kuuden aikoihin ja heti alkuunsa kaupungissa satoi tunnissa 11,3 millimetriä. Valtaisa vedentulo tukki Tuirassa Tulliväylän, jonka Tieliikennekeskus ilmoitti suljetuksi toistaiseksi liikenteeltä.

Myöhemmin illalla Ilmatieteen laitos ei osannut tarkkaan sanoa Oulun keskustan sademäärää, mutta Oulunsalon mittausasemalla iltakuudesta iltayhdeksään mennessä oli satanut 56 millimetriä vettä. Ilmatieteen laitokselta arvioidaan, että "hurja vedentulo" on voinut olla Oulun keskustan ja Siikajoen alueella jopa aavistuksen voimakkaampaa.

Ilmatieteen laitokselta arvioidaan ukkosmyrskyn olevan kesän voimakkainta paikallista salamointia.

Maasalamoita oli havaittu kymmeneen mennessä Oulu–Siikajoki-välillä miltei 5 000 kappaletta.

Salamoinnin intensiteetti, eli kuinka paljon tietylle alueelle on iskenyt salamoita, on alueella hyvin tiheää. Siikajoella on nähty 121 maasalamaa 100 neliökilometriä kohden ja Oulun seudulla 95 salamaa. Molemmat ovat poikkeuksellisen rajuja lukuja.

Pelastuslaitos on saanut rajuilman takia useita pelastus- ja vahingontorjuntatehtäviä.

Haukiputaantien ja Kiiminkijoentien/Martinniementien risteysalueella sattui peltikolari, jossa oli useampi auto osallisena.

Oulun Haukiputaalla risteysalueella tapahtunut peltikolari sai pelastuslaitoksen paikalle. Kuva: Juha Virranniemi / Yle

Sanomalehti Kalevan verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, kuinka silminnäkijöiltä saatujen tietojen ja kuvien perusteella ainakin pohjoisessa alikulussa, Miljoonamontun alueella, Tuirassa ja Kaukovainiolla sadevesi lainehti kaduilla ja aiheutti ongelmia liikenteelle.

Tilanteesta otettiin myös ilo irti muun muassa melomalla.

Juttua päivitetty STT:n tiedoilla 22.38.