Hyppää sisältöön

Laamat ovat tehokkaita susivahteja ja suojelevat lampaita – nyt niiden työtä seurataan WWF:n luontolivessä

Salolaisella Mikkolan tilalla on saatu hyviä kokemuksia laamojen työskentelystä. Nyt nähdään, mitä laitumella oikeasti tapahtuu, ja yrittävätkö sudet visiitille.

Laamat Jingo ja Timotei vartioivat lampaita susilta
Laamat Jingo ja Timotei vartioivat lampaita susilta

Salossa tutkitaan laamojen kykyä suojella lampaita susilta ja muilta pedoilta.

Samalla halutaan suojella perinnemaisemia. Laiduntavat lampaat hoitavat niitä ja tarvitsevat suojelua.

Mikkolan lammastilalla työskentelee kaksi laamaa jo toista kesää: 11-vuotias Jingo-isä ja poikansa 7-vuotias Timotei. Ne elävät tavallisesti Hutkon laamatilalla Pukkilassa.

Kaksikko tarkkailee uteliaasti laitumella hyöriviä WWF:n työntekijöitä ja tilan pitäjiä Peppi ja Marko Lainetta. Laamat suostuvat myös kuvattaviksi ja ojentelevat vienosti kaulojaan kameraa kohden. Pian ne etsivät puun alta varjoisan paikan ja jatkavat tarkkailuaan.

Tästä päivästä alkaen Jingo ja Timotei esiintyvät myös WWF:n luontolivessä (siirryt toiseen palveluun).

  • Seurasimme luontoliven alkamista suorassa lähetyksessä. Voit katsoa lähetyksen tallenteen Yle Areenassa. Toimittajana paikalla oli Minna Rosvall ja kuvaajana Kalle Mäkelä. Lähetyksessä Peppi Laine esitteli laamat sekä kertoi niiden ja lampaiden yhteiselämästä. Saimme kuulla myös, miten tilalla muutoin torjutaan susien ja muiden petojen hyökkäyksiä.
Jingo on laamoista vaalempi ja Timotei tummempi väriltään. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Suojeluasiantuntija Eeva-Liisa Korpela kannustaa yleisöä lähettämään havintoja, joita laitumella olevista kameroista näkyy. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Ulkomailla laamat yleisiä vartijoita

Laamoja on käytetty lauman vartijoina ulkomailla jo pidempään. Laamoista on jopa jalostettu linjoja, joissa on vartijalaamoja erikseen, kertoo WWF:n suojeluasiantuntija Eeva-Liisa Korpela. Hän painottaa, että salolaispellolla toivotaan rauhanomaista yhteiseloa.

– Susi saattaa ihmetellä, mikä on tämä korkeakaulainen ja iso eläin. On toivottava vaikutus, että susi väistää eikä tule laitumelle. Emme toivo suoria kohtaamisia.

Tositilanteessakin laamoista olisi todennäköisesti apua.

– Uroksilla on isot taisteluhampaat, ja laama osaa potkia eteen ja taaksepäin. Laamat pyrkisivät varmasti suojaamaan lampaita, jos susi tulisi laitumelle lampaiden ja niiden väliin, kertoo Korpela.

Peppi Laine kertoo, että laamat ovat tarkkaavaisia eläimiä. Viime kesänä tilalla todettiin, että laamat huomasivat jopa lähistöllä liikkuvat peurat.

– Laamat turvaavat yöuniamme. Toivomme, että ne tarkkailevat laitumen ulkopuolista elämää myös petojen varalta, Peppi Laine sanoo.

Noin 30 asteen elokuinen helle sai laamat jäämään varjoon, puun alle, tarkkailemaan lampaita. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Mikkolan tilalla on laamojen lisäksi erilaisia valo- ja äänikarkotteita petoeläinten varalta. Jos kamerat hälyttävät liikettä, voidaan tilalla katsoa, onko susi lähestymässä.

– Lampuri ei pysty olemaan kovin rauhallinen, kun tietää, että ympäristössä asuu paljon susia. Se on väistämättä suuri riski. Meidänkin tilalle on osunut iskuja, jotka ovat todella ikäviä.

Heinäkuussa susi tappoi kaksi tilan lammasta ja raateli useita. Lampaita oli karannut laitumelta yli 60, ja niitä haettiin runsaan kilometrin päästä. Kaksi piti lopettaa ja useampaa hoidettiin pitkään.

– Tuntuu tosi turhauttavalta, että lampaita tapetaan, mutta niitä ei ole edes syöty. Pahinta on kuitenkin se, että se vie yöunet. Joka ilta miettii, onko eläimillä kaikki hyvin. Se on raskain asia.

WWF:n luontolivessä nähdään, mitä laitumella oikeasti tapahtuu, ja miten laamat suojaavat lampaita. Laamoja ja lampaita kuvataan useilla kameroilla, pääkameran lisäksi riistakameroilla.

WWF toivoo havaintoja myös yleisöltä.

Laamat pyrkivät olemaan laitumella yleensä keskeisellä paikalla, josta ne näkevät pitkälle. Laine kuitenkin varoittelee, että lähipäivinä laamoja ei välttämättä ihan hirveän paljon näy. Helteet ajavat sekä laamat että lampaat varjoon puiden ja pensaiden suojiin.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 18. elokuuta kello 23:een asti.

Lue lisää:

Laama on lammasvahtina lauhkea, mutta ärhäkkä lauman puolustaja petojen hyökätessä – aseena kuusi terävää taisteluhammasta

Tätä et tiennyt laamasta – 5 outoa faktaa Andeilta Suomeen kotoutuneesta vartijaeläimestä