Hyppää sisältöön

Trumpin kärkevä kriitikko hävisi tärkeät vaalit – entinen presidentti juhli puoluetoverinsa tappiota

Entisen varapresidentin tytär Liz Cheney tunnetaan entisen presidentin Donald Trumpin kärkevänä vastustajana republikaanipuolueessa.

Liz Cheney Wyomingin osavaltion vaalipiiristä hävisi tiistaina republikaanipuolueen esivaalin
Liz Cheney Wyomingin osavaltion vaalipiiristä hävisi tiistaina republikaanipuolueen esivaalin

Yhdysvaltain edustajainhuoneen kongressiedustaja Liz Cheney Wyomingin osavaltion vaalipiiristä hävisi tiistaina republikaanipuolueen esivaalin.

Harriet Hageman voitti esivaalissa Cheneyn selvin luvuin, ennustaa NBC News (siirryt toiseen palveluun) -televisiokanava ääntenlaskennan ollessa vielä kesken.

Hageman on ennakkosuosikki nousemaan Cheneyn paikalle Wyomingin osavaltion ainoaksi edustajaksi edustajainhuoneessa marraskuun vaaleissa, sillä Wyoming on vankasti republikaaneja tukeva osavaltio.

Cheney on tullut tunnetuksi entisen presidentin Donald Trumpin kärkevänä kriitikkona republikaanipuolueessa. Hän äänesti Trumpin toisen virkarikossyytteen puolesta ja on kongressissa viime vuoden vallankaappausyritystä tutkivan komitean varapuheenjohtaja.

Hageman puolestaan on Trumpin suojatti. Vaalikampanjansa aikana Hageman on edistänyt ilman perusteita Trumpin valheellista väittämää vuoden 2020 presidentinvaalin vilpillisyydestä.

Cheney aikoo jatkaa Trumpin vastustamista

Cheney kuvasi kannattajilleen pitämässään puheessa tappiotaan uuden luvun aluksi poliittisella urallaan. Tukijoiden joukossa oli hänen isänsä, entinen varapresidentti Dick Cheney.

– Työmme ei ole läheskään valmis, Liz Cheney sanoi tiistai-iltana uutistoimisto AP:n mukaan.

– Olen sanonut tammikuun 6. päivästä lähtien, että teen kaikkeni varmistaakseni, että Donald Trump ei enää koskaan pääse lähellekään presidentin virkahuonetta, hän jatkoi.

Liz Cheney (toinen oikealta) kuvattiin Capitol Hillin tapahtumien kuulemisessa 21. heinäkuuta. Kuva: AOP

Trump ja hänen tiiminsä juhlivat Cheneyn häviötä. Entinen presidentti kutsui vaalitulosta "täydeksi tyrmäykseksi" tammikuun 6. päivän tutkintakomitealle.

Trump kirjoitti sosiaalisen median alustallaan, että Liz Cheneyn pitäisi hävetä itseään ja käytöstään.

– Nyt hän voi viimeinkin kadota poliittiseen unohdukseen. Siellä hän on varmasti paljon onnellisempi kuin nyt. Kiitos Wyoming! Trump kirjoitti uutistoimisto AP:n mukaan.

Cheney joutuu nyt jättämään kongressin kolmannen kautensa päättyessä tammikuussa. Hänen ei odoteta poistuvan Capitol-kukkulalta hiljaa.

Cheney jatkaa johtotehtävässään tammikuun 6. päivän tapahtumia tutkivassa komiteassa kunnes se lopettaa toimintansa tämän vuoden lopussa. Cheney myös harkitsee pyrkivänsä presidenttiehdokkaaksi vuoden 2024 vaaleissa joko republikaanien riveissä tai itsenäisesti.