Hyppää sisältöön

Lähihoitajan työn maine on huono, mutta 17-vuotiaalle Kiia Kajalalle se on oikea valinta: "Haluan auttaa ihmisiä"

Opetushallituksen tilastopalvelun mukaan koko maassa sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa opiskelemaan haki tänä vuonna noin 8 100 peruskoulun päättänyttä nuorta, kun viime vuonna hakijoita oli noin 9 000.

Kiia Kajala innostui lähihoitajan työstä kahdeksannella luokalla, kun hän pohti uravaihtoehtoja. Kuva: Maija Tuunila / Yle

Hoitoalan maine kiireisenä ja huonosti palkattuna on mietityttänyt toista vuotta lähihoitajaksi opiskelevaa Kiia Kajalaa.

– Helpottaa, kun tietää tekevänsä tätä siksi, että haluan auttaa ihmisiä ja olla ihmisläheisessä työssä.

Osa kouvolalaisen Kajalan tutuista on valinnut toisen alan hoitoalan maineen vuoksi. Toisaalta uutiset hoitajapulasta kertovat myös siitä, että alalla on töitä.

– Jo opiskelun aikana voi tehdä keikkatöitä, sanoo Kajala.

Lähihoitajaksi haluaa opiskella entistä harvempi. Hakijoita on ollut aiempaa vähemmän esimerkiksi Kajalan opinahjossa Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto Ekamissa sekä Kouvolan ammattiopisto Edukossa.

Opetushallituksen tilastopalvelun (siirryt toiseen palveluun) mukaan koko maassa sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa opiskelemaan haki tänä vuonna noin 8 100 peruskoulun päättänyttä nuorta, kun viime vuonna hakijoita oli noin 9 000. Vuonna 2014 hakijoita oli 14 000.

Hakijamäärää vähentää osin ikäluokkien pieneneminen

Hakumäärien laskemisen syiksi arvellaan ikäluokkien pienenemistä sekä hoitoalan huonoa mainetta.

– Kun ajattelee hoitotyön nykyistä imagoa, niin se on suoraan sanottuna kaamea. Se ei houkuttele, vaan ajaa ihmisiä pois alalta, totesi koulutusalajohtaja Katri Ryttyläinen-Korhonen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta Xamkista Ylelle tammikuussa.

Sairaanhoitajaksi hakevien määrässä on näkynyt selvää laskua esimerkiksi Hämeen, Kajaanin ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluissa.

Maija Tuunila kysyy miksi Kiia Kajala valitsi hoiva-alan ja millaista opiskelu käytännössä on.

Alan mahdollisuudet vetoavat

Lähihoitajan työ alkoi kiinnostaa nyt 17-vuotiasta Kajalaa yläkoulussa kahdeksannella luokalla. Hän päätti, ettei halua menna lukioon opiskelemaan ja hoitoala alkoi kiinnostaa sen ihmisläheisyyden takia.

Lähihoitajan työ innosti sen laajojen mahdollisuuksien vuoksi.

– Siinä on enemmän vaihtoehtoja kuin kasvatus- ja ohjausalalla. Pystyn suuntautumaan lapsiin ja nuoriin ja myös vanhuksiin.

Syyskuussa Kajala lähtee harjoitteluun vanhainkotiin, mutta muutoin tulevat työt ovat vielä auki.

Tulevaisuudessa siintää myös mahdollisuus ammattikorkeakouluopintoihin, kunhan lähihoitajan tutkinto on taskussa.

– On hyvin tärkeää, että on mahdollisuus päästä jatko-opintoihin ilman lukiotodistusta.

Voit keskustella aiheesta 18.8. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Sairaanhoitajaksi haluaa yhä harvempi – laskeva trendi hakijamäärissä jatkunut jo vuosia

"Hoitotyön imago on kaamea", sanoo koulutusalajohtaja – hoitajista on pulaa, ja alan koulutuksen hakijamäärät ovat romahtaneet